שתף קטע נבחר

מדריך: הקמת רשת אלחוטית ביתית

הרעיון של הקמת רשת ביתית, חוטית או אלחוטית, נשמע לאנשים רבים כמו משימה בלתי אפשרית, המחייבת ניסיון של עשרות שנים, הבנה רב תחומית, ידע טכני ויכולות האקריות מתקדמות. אז נכון. כל אלו לא יזיקו לאיש, אבל גם מי שמוכן להשקיע שעה שעתיים וגלש פעם באינטרנט יוכל לעשות זאת בהצלחה לא מבוטלת. חלק א'

רשתות אלחוטיות כבר אינן פריט טכנולוגיה עתידני שנמצא רק בביתו של ביל גייטס ועשירים שכמותו. גם העובדה שבכל בית קפה שמכבד את עצמו, במרכזי ערים גדולות ובשטחים ציבוריים לא מעטים ניתן למצוא נקודות חמות המאפשרות גלישה חוץ ביתית, והנגישות ל-Wi-Fi שמציעים אינספור המחשבים הניידים שנמכרים כאן כמו לחמניות - הופכים את הגלישה האלחוטית לתחביב אהוב על סטודנטים, אנשי עסקים, גיקים ומי שביניהם.

 

רוצים ליהנות מהחופש הזה גם בבית, אבל אין לכם מושג מאיפה מתחילים? הצטרפו אלינו למסע ותבינו שזה לא כזה מסובך. מדריך הווידאו הבא יכניס

 

צילום וידאו: דני דגן; כתב: מישל דורושינסקי

  

לפני הכל - מה יש במחשב?

  

מחשבים ניידים חדשים מצוידים כבר בהתקני תקשורת אלחוטית מובנים, אולם כדי לחבר לרשת מחשבים בני שנתיים ומטה או מחשבים שולחניים יידרשו כרטיסים חיצוניים. איזה תקן עדיף: PCI, PCMCIA או USB?

   

אם מדובר במחשב נייד, המצויד בתמיכה מובנית ב-Wi-Fi וכרטיס רשת מובנה - כמעט ולא תיתקלו בבעיה. אם המחשב שלכם ישן ואינו תומך בחיבור אלחוטי, תידרשו להתקין - לפני הנתב - כרטיס רשת אלחוטי, בפורמט USB או PCMCIA. אם יש לכם מחשב שולחני, יש לרכוש עבורו כרטיס PCI נפרד או התקן USB זהה לזה המיועד לניידים.

  

מה עדיף? ובכן, מתאם הרשת האלחוטית בחיבור USB, שנראה כמו התקן זכרון נייד, אמנם נייד יותר ומציע תאימות גם לניידים וגם לשולחניים,

אולם בדומה לכל התקן USB אחר - מגלה פחות יציבות ואמינות בחיבור, וצורך יותר אנרגיה (במקרה של נייד, שעובד על סוללה). מסיבה זו, עדיף לרכוש כרטיס PCMCIA לנייד ישן וכרטיס PCI לשולחני.

  

עם זאת, לא מדובר המלצה חד משמעית, משום שחלקכם בוודאי לא ממש מעוניינים להתעסק בהתקנת חומרה המחייבת פתיחה של המארז ותחיבת כרטיס PCI ללוח האם; יתרה מכך, מי שמתכנן לרכוש נייד בקרוב - יתקע עם כרטיס PCI מיותר. בכל הנוגע ל-PCMCIA, הוא אמנם יקר יותר אך נתמך בכל נייד שהוא, אם כי ביום שבו תרכשו נייד חדש - לא יהיה לכם מה לעשות גם איתו.

  

מה עושים? עורכים רשימת בעד ונגד:

  

  • אינכם בקיאים בהתקנות חומרה ויש לכם כמה מחשבים לחבר (לא בו זמנית כמובן) - לכו על USB.

 

 

  • אתם מתכוונים לרכוש בקרוב מחשב נייד חדש - לכו על USB, שישמש כגיבוי למקרה וחלה תקלה בציוד המובנה או המתינו עם כל התהליך.


 

  • אתם אנשים מיושבים בדעתם, שמתכוונים להחזיק במחשב הקיים עד שינפח את נשמתו, ואינכם חוששים מאתגרי התקנה - לכו על PCI.

 

 

  • אם התקציב שלכם אינו מוגבל ואתם רוצים את הטוב ביותר - לכו על PCMCIA ו/או PCI.

  

"למחשב נייד עדיף לרכוש כרטיסי PCMCIA ולא USB, משום שבפועל, מהירות אפיק ה-PCMCIA מהירה יותר לעומת USB", מסביר אלירן אבגי, מנהל השירות בחברת 2Plus, יבואנית מוצרי LinkSys לארץ וספקית שירותים, "שנית, ההיסטוריה מלמדת שרק כרטיסי USB עם אנטנה חיצונית יציבים; כרטיסי USB שנראים כמו Disk On Key התגלו כלא יציבים וסובלים מהשפעות המתח החשמלי".

 

בחירת נתב

 

תפקיד הנתב הוא לאפשר חיבור אלחוטי או חוטי למספר מחשבים ובכך להקים רשת, בה ניתן לשתף משאבים כמו מדפסות, קבצים, חיבור אינטרנט ועוד.

 

הנתב ששימש אותנו לצורך המדריך הוא LinkSys WRT54G, שעובד ב-802.11g אך תומך גם ב-802.11b, וכולל ארבעה פורטים

לחיבור מחשבים באופן חוטי. לחצו כאן להשוואת מחירים של הנתב בערוץ הקניות של ynet.

 

מחירי הנתבים הנמכרים בארץ נעים בין 200-2,000 שקלים, כאשר ההפרש העצום במחירים תלוי ביצרן, בדגם, בסוג החיבור, במספר הפורטים הזמינים לחיבור מחשבים, בשילוב מודם ADSL, כבלים או שניהם בנתב ומשתנים נוספים. לחצו כאן להשוואת מחירים של ציוד לתקשורת אלחוטית, לרבות כרטיסי PCI, PCMCIA, מתאמי USB, נתבים ועוד.

 

התקנת הנתב: צעדים ראשונים

 

  1. מתנתקים מהאינטרנט, מכבים את המודם ומנתקים אותו מהמחשב (מוציאים את הכבל רשת).

  2. מחברים את כבל הרשת שיוצא מהמודם אל השקע השמאלי ביותר בצידו האחורי של המודם.

  3. לשקע הסמוך מחברים את כבל הרשת (המצורף לערכה או הקיים) ואת צידו השני מחברים לכרטיס הרשת במחשב. מחברים את השנאי המצורף לנתב ולחשמל.

 

טיפ: שימו לב שלצורך ההגדרות הראשוניות של הנתב חובה לחברו למחשב. רק לאחר סיום שלב ההגדרות ניתן לנתקו ולגלוש באופן אלחוטי.

 

בהתאם למגבלות הפיזיות והגיאוגרפיות - מקמו את הנתב במקום גבוה ורחוק ממכשירים חשמליים, אלחוטיים או מפיצי קרינה אחרים, כמו טלפון אלחוטי DECT. גורמים נוספים שעלולים להפריע לתקשורת הם קירות מבוטנים, ממ"דים ורשתות שכנות. אם אפשר - בצעו סקר אתר באמצעות תוכנה או חברה מתמחה.

 

כדאי לא למתוח כבל ארוך מדי בין הנתב לבין המודם הקיים, וכן לא להציב את המחשב רחוק מדי מהנתב עצמו,

זאת, כדי לא לשבש את האות ואת התקשורת. הגדרות היצרן מתחייבות למרחק של עד 400 מטר בתוך הבית ועד 100 מטר מחוצה לו.

 

לאחר שחיברתם את כל הכבלים למקום הנכון, בחזית הנתב יידלקו שלוש נוריות ירוקות: Power, Ethernet (מספרה תלוי בשקע בו בחרתם 1-4) ו-Internet. אם המצב אינו כזה, בידקו שנית את הכבלים והחיבורים.

 

את ההתקנה ניתן לבצע בשלוש דרכים: באמצעות חוברת ההסברים המצורפת לערכה, ובה מגדירים את הנתונים ידנית בממשק המקוון של הנתב; או בעזרת הרצת ההתקנה מתוך הדיסק המצורף, שכולל שני רבדים - ניהול הנתב והגדרת חייגן.

 

ההתקנה עצמה פשוטה למדי ותלויה ברובה במידת השליטה שלכם בחומר מחד, וסוג החיבור שלכם לאינטרנט והמחשב אליו אתם מחברים את הנתב, מאידך.

 

שימו לב שבכל מקרה של תקלה תוכלו ללחוץ על כפתור ה-Reset שבחלקו האחורי של הנתב, בצד שמאל. החזיקו אותו לחוץ למשך חמש שניות והגדרות הנתב ישובו לברירת המחדל. כעת תוכלו לבצע את ההתקנה בשנית ולתקן את הבעיות.

 

אם אינכם מומחים בהתקנת רשת (LAN או WLAN) מומלץ לבחור באשף התוכנה הכלולה בתקליטור ההתקנה. אם יש לכם נסיון, ידע וחוש טכני מסוים - תוכלו לוותר על ההתקנות האוטומטיות ולגשת ישר לעיקר באופן ידני, דרך ממשק הניהול המקוון של הנתב. ראו הסברים בהמשך הכתבה.

 

לחצו כאן לצפיה בגלריית צילומי מסך המתעדת את תהליך ההתקנה, צעד אחר צעד.

 

התקנת התוכנה

 

  1. במסך הראשון שיעלה אוטומטית לאחר הכנסת התקליטור, מודיעה לכם התוכנה על השפה בה תשתמש בעת ההתקנה, השאירו אותה על אנגלית ולחצו על Next.

  2. במסך הבא ניתן לבחור בהתקנה ידנית (Wireless Setup), בעיון במדריך למשתמש (שחלקו מצורף גם כחוברת מודפסת לערכה), בהתקנת תוכנת Norton Internet Security (חבילת אבטחה של סימנטק, שאם יש לכם חלופה - אין צורך בה).

  3. לחצו על Click Here To start.

  4. במסך הבא יופיעו תנאי השימוש, עיינו בהם אם בא לכם ולחצו על Next.

  5. בשלבים הבאים יפורטו אופני החיבור הפיזיים של הנתב למודם ולמחשב, דלגו עליהם במהירות באמצעות לחיצה על Next. במסך האחרון יופיע איור של הנוריות שאמורות להידלק בעת חיבור נכון. ודאו שכך הוא ולחצו על Next.

  6. תוכנת ההתקנה תסקור את הגדרות הרשת הנוכחיות שלכם. התהליך יסתיים תוך מספר שניות.

  7. כעת תגיעו אל חלון שבו אתם מתבקשים להקליד את שם המשתמש והסיסמה המשמשים אתכם לחיבור הרגיל לאינטרנט, כפי שניתנו לכם על ידי ספק האינטרנט. את פרוטוקול החיבור השאירו כמות שהוא (הנתב מזהה אוטומטית האם אתם מחוברים ל-ADSL, שעובד עם PPPoE או למודם כבלים שעובד עם DHCP.

    אם אתם מנויי כבלים שמתחברים ללא חייגן - תידרשו לעדכן את ה-Firmware ולבחור בפרוטוקול L2TP; מי שמחובר באמצעות כתובת IP קבועה יידרש למלא את ההגדרות. ראו הסברים בחלק הבא), משתמשי ADSL נדרשים להקליד שם משתמש וסיסמה, לקבוע האם הנתב צריך להיות מחובר תמיד או להתנתק לאחר זמן מסוים וללחוץ Next. משתמשי כבלים נטולי חייגן יכולים להשאיר את השדות ריקים וללחוץ מיד על Next.

  8. כעת תתבקשו להקצות סיסמה לשם כניסה לממשק הניהול המקוון של הנתב. הסיסמה הניתנת כברירת מחדל היא admin. שנו אותה למחרוזת קלה לזכירה אך קשה לפיצוח ולחצו Next.

  9. בשלב הבא תגיעו למה ש-Linksys מכנה Secure Easy Setup, מעין אשף שבלחיצת כפתור יבצע את כל ההגדרות הנדרשות בעצמו. לצורך כך, היעזרו באיור המופיע בחלון או פשוט לחצו על הכפתור השמאלי ביותר בחזית הנתב (זה שמואר בכתום ועליו מתנוסס הכיתוב Cisco Systems, חברת האם של LinkSys) במשך שניה ועזבו. הכפתור יהפוך לבן ויחל להבהב. המתינו עד שהכפתור יחדל להבהב ולחצו על Next.

    כעת הנתב יציג חלון עם שעון חול וינסה לאתר את החיבור לאינטרנט. אם הכל עבר כשורה, בסיום התהליך - בו הנתב מייצר SSID (מעין שם לרשת) ומפתח אבטחה (בפורמט WPA-PSK) - הכפתור יחזור להיות כתום ואתם תועברו לחלון שמציע להתקין את Norton Internet Security. אם אינכם מעוניינים בשירותיה של סימנטק, לחצו על Finish.

  10. כעת יוצג בפניכם חלון המציין את סיום ההתקנה ותוכלו להתחבר לאינטרנט.

 

בחלק הבא: איך קובעים את ההגדרות באופן ידני במקרים בהם משהו משתבש, התקנה למשתמשי כבלים, הגדרות אבטחת המידע ומתחילים לגלוש

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צידו האחורי של הנתב
צילום: רוני שני
הנתב מחובר למודם, למחשב ולחשמל
צילום: רוני שני
שלב 9. Secure Easy Setup
צילום: רוני שני
הכפתור יהפוך לבן
צילום: רוני שני
מומלצים