שתף קטע נבחר

שרון ביקש מהנשיא לפזר את הכנסת

שעות ספורות לאחר ה"פצצה" הפוליטית שהטיל, התייצב ראש הממשלה בלשכת נשיא המדינה. קצב: "לקיים בחירות מוקדם ככל האפשר". אל מפלגת שרון החדשה צפויים להצטרף שרים וח"כים מהליכוד ואולי גם מהעבודה, ששריה יניחו היום את מכתבי ההתפטרות. אולמרט, לבני ורמון מובטחים; בשיחה טלפונית הציע שרון למופז להתלוות אליו להרפתקה החדשה - ולהבטיח לעצמו את תיק הביטחון גם אחרי הבחירות

פחות משנה מאז הקמת "ממשלת ההתנתקות" בראשות שרון-פרס, ופחות משלוש שנים מאז הבחירות הכלליות והקמת ממשלת שרון-לפיד, מבקש ראש הממשלה לפזר את הכנסת. זאת שעות ספורות לאחר שהטיל את אחת ה"פצצות" הפוליטיות הטעונות ביותר בשנים האחרונות, והודיע - בינתיים רק למקורביו - על כוונתו לנטוש את הליכוד ולהקים מפלגת מרכז חדשה. כבר היום הוא יכנס את חברי הסיעה המתפלגת. 

 

(צילום וידאו: ערוץ 1)

 

המפץ הפוליטי - סיקור נרחב ומיוחד:  

 

הבוקר (יום ב') התייצב אריאל שרון בלשכתו של נשיא המדינה, משה קצב, כדי לבקש ממנו לאפשר לו להתפטר ולקיים בחירות חדשות. על פי החוק, הנשיא יטיל על אחד מחברי הכנסת לנסות ולהרכיב ממשלה חדשה, ולשם כך יקצה לו 21 יום - עם אופציה להארכה נוספת. אם לא יצליח מי מחברי הבית להשיג 61 תומכים (ספק אם מי מהם ירצה בכך) - הולכים לקלפי בתוך שלושה חודשים מתום התקופה.

 

הנשיא הודיע כי לאור המצב הפוליטי שנוצר, הוא סבור שיש לקיים את הבחירות מוקדם ככל האפשר, בכפוף למוכנות ועדת הבחירות המרכזית. "הגעתי למסקנה שהממשלה לא יכולה לנהל את ענייני המדינה לאורך זמן", אמר, "לא נכון יהיה למשוך את המהלך". בכוונתו לקיים התייעצויות עם סיעות הבית ועם היועץ המשפטי לממשלה בטרם יודיע רשמית על המהלך. 

 

בהליכתו לנשיא המדינה, כאשר הצעת החוק לפיזור הכנסת כבר מתגלגלת מצד ספסלי האופוזיציה, משיג ראש הממשלה כמה יעדים: ראשית, הוא מצטייר כמי שנטל את המושכות לידיו והוביל בעצמו את המהלך. שנית, הוא שם קץ לאי הוודאות במשק, בקובעו יחד עם הנשיא תאריך לבחירות. שלישית, מבחינה חוקתית - בתרחיש זה, בניגוד להפלת ממשלה באי-אמון, רשאי רה"מ למנות ולפטר שרים כרצונו. יו"ר ועדת החוקה, ח"כ מיכאל איתן (ליכוד), קרא הבוקר לנשיא שלא להיעתר לבקשתו של שרון ולאפשר לכנסת להתפזר בעצמה, מכוח חוקיה. 

 

לאחר הפגישה עם הנשיא קצב, יוועד שרון ביחידות עם השרים, הח"כים ושאר האישים שצפויים להצטרף למפלגתו החדשה. מקורביו מעריכים כי אל המפלגה יצטרפו בין 10 ל-14 ח"כים מסיעת הליכוד, ובהם השרים אהוד אולמרט, ציפי לבני, גדעון עזרא ומאיר שטרית. שר הביטחון שאול מופז הבהיר כי בכוונתו להישאר בליכוד ואף להתמודד על הנהגתו. בשיחת טלפון קרא לו שרון "לגלות אחריות לאומית", לבוא עמו למפלגה החדשה ולהבטיח לעצמו את תיק הביטחון גם לאחר הבחירות. ככל הידוע, מופז לא השיב במישרין להצעה.

 

כדי להיחשב סיעה מתפלגת, ולהנות מיחידות מימון לקמפיין ומזמן מסך בתשדירים בטלוויזיה וברדיו, על שרון למשוך אחריו 14 ח"כים - שליש מהסיעה. במהלך הלילה קיים עמרי שרון בנו שיחות עם הח"כים, במאמץ לגייסם.

 


"אי אפשר להמשיך". שרון בלשכת הנשיא (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)

 

הרשימה החדשה, שמתגבשת בימים אלה, עשויה לכלול כמה "כוכבים" חדשים, כמו ראש השב"כ לשעבר, אבי דיכטר, ונשיא אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, פרופ' אבישי ברוורמן. עדיין לא ברור אם בכירים ממפלגת העבודה ייכללו בה אף הם. במהלך הלילה הודיע חיים רמון על כוונתו לעזוב את המפלגה, וגם שמו של שמעון פרס - שזכה לתשבוחות מראש הממשלה ונעדר מישיבת המרכז האחרונה - הוזכר כמועמד אפשרי להתברגות ב"מפלגת שרון". בלא כל קשר למהלכים אלו, צפויים היום שרי העבודה - בעקבות החלטת המרכז מאמש - להניח את מכתבי ההתפטרות מן הממשלה, אותם הפקידו בידי היו"ר עמיר פרץ כבר בשבוע שעבר. לפיכך, בשולחן הממשלה יישארו ערב הבחירות רק שרים מהליכוד ומהמפלגה החדשה שתקום.  

 

קרב הירושה

 

הטלטלה הפוליטית משפיעה על כל המפלגות, אך בראש ובראשונה על מפלגת השלטון. עם עזיבתו של שרון הופך יו"ר המרכז, השר צחי הנגבי, ליו"ר המפלגה הזמני. הוא יכנס את מרכז המפלגה כדי לקבוע תאריך לפריימריז לראש החדש (לא פחות משבעה כבר נמנים עם המתמודדים) ולרשימה לכנסת.

 

אבל לא רק הליכוד מושפע מן המהלך הדרמטי, שהוא בחינת רעידת אדמה של ממש - והמערכת הפוליטית כולה אחוזת

תזזית. עמיר פרץ והשר יצחק הרצוג (שהוזכר כמועמד אפשרי למפלגה החדשה) אמרו כי אם הליכוד ו"מפלגת שרון" יתקפו זה את זו, מדובר דווקא בצעד חיובי עבור מפלגתם, שעשויה להיות המרוויחה הגדולה. ואילו בימין כבר בוחנים אפשרות לרשימה מאוחדת, שתכלול את שרידי הליכוד, המפד"ל, האיחוד הלאומי ו"ישראל ביתנו" של אביגדור ליברמן. 

 

אגב פרופ' ברוורמן, הוא אמר היום ל-ynet: "אכהן כנשיא האוניברסיטה עד ספטמבר 2006 ואינני מתעסק בספקולציות בתחום הפוליטי".  

         


פורסם לראשונה 21/11/2005 07:28

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, אילן מרסיאנו, שני מזרחי וענת ברשקובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
אי אפשר להמשיך: קצב ושרון, הבוקר
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
צילום: גיל יוחנן
הצעה שקשה לסרב לה: מופז
צילום: גיל יוחנן
צילום: שאול גולן
עוזב את הבית: רמון
צילום: שאול גולן
צילום: רויטרס
ירוויח או יפסיד? פרץ
צילום: רויטרס
צילום: ירון ברנר
קרב הירושה: נתניהו
צילום: ירון ברנר
מומלצים