שתף קטע נבחר

סנדיי טיימס: שרון הורה להיערך לתקוף באיראן

לפי הדיווח, ההוראה ניתנה לאחר שגורמי מודיעין ישראליים הזהירו את הממשלה שאיראן כבר מפעילה מתקנים להעשרת אורניום בתוך מבנים אזרחיים. אתמול הודיע ראש פרויקט הגרעין האיראני, כי על אף התנגדותה של ארצות הברית, תחל המדינה בהפקת אורניום מועשר ודלק גרעיני

ראש הממשלה, אריאל שרון, הורה לצה"ל להיערך לאפשרות של תקיפת מתקני הגרעין של איראן בסוף חודש מרס - כך מדווח הבוקר (יום א') השבועון הבריטי "סנדיי טיימס". לפי הדיווח, ההוראה ניתנה לאחר שגורמי מודיעין ישראליים הזהירו את הממשלה שאיראן כבר מפעילה מתקנים להעשרת אורניום בתוך מבנים אזרחיים. ב-28 במרס צפויות בחירות. ישראל כבר תקפה בעבר כור גרעיני לפני בחירות, זה קרה בעיראק לפני בחירות 1981.

 

כתבי הסנדיי טיימס, עוזי מחניימי ושרה בקסטר כותבים שההוראה על הכנת המתקפה עברה דרך משרד הביטחון לרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ. לפי הדיווח, מקורות בצה"ל אישרו שהמבצע נכנס כבר בשבוע שעבר לשלב המוכנות הגבוהה ביותר. גורמי צבא אמרו לעיתון הבריטי שאם תוכנית הצבא תאושר, ישראל תשתמש בכוחות אוויריים וקרקעיים נגד מספר מטרות גרעיניות במטרה לעכב את תוכנית הגרעין של איראן בכמה שנים.

 

העיתון מדווח מפי גורמי ביטחון ישראלים שמבצע מודיעין ישראלי "מסיבי" מתנהל בנושא הגרעין האיראני מאז הוכרזה איראן כ"יעד החשוב ביותר עבור שנת 2005". לפי הדיווח, מבצעים חוצי גבולות ואיסוף מודיעין שמקורו בהאזנה ("סיגינט") נערכים מבסיס ישראלי שהוקם בצפון עיראק. מבצעים אלו זיהו מספר אתרים איראניים שנועדו להעשיר אורניום ושעליהם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית כלל לא יודעת.

  

מקור בבית הלבן אמר ל"סנדיי טיימס" כי מאז שהשמידה ישראל את הכור הגרעיני בעיראק ב-1981, "השיעור שנלמד הוא שלא יהיה לך אתר אחד, שיהיו לך 50 אתרים".  

  

העיתון מעריך שכוחות מיוחדים של צה"ל ומטוסי F-15I ישתתפו בתקיפה. מטוסים אלו יכולים לתקוף באיראן ולחזור לישראל מבלי שיצטרכו לתדלק. "אם נצא למתקפה צבאית", אמר אחד המקורות, "אסור להגיע לתוצאה של פחות מ-100% הצלחה. היא תהיה דומה להשמדת חיל האוויר המצרי בתוך שלוש שעות ביוני 1967".

  

לפי הדיווח, סיבה נוספת שבגינה נקבע מרס כתאריך היעד למוכנות המבצע היא חשש שאיראן תשפר את יכולת איסוף המודיעין שלה. באוקטובר שיגרה איראן לוויין ראשון, באמצעות משגר רוסי. "תוכנית החלל האיראנית מהווה מקור לדאגה רבה עבורנו", אמר מקור ביטחוני ישראלי לעיתון. "אם וכאשר נצא למתקפה על מספר יעדים איראנים, הדבר האחרון שאנחנו צריכים הוא שלוויין יספק לאיראנים התרעה מוקדמת על כך".

 

המשבר סביב הגרעין האיראני יגיע לשיא בתחילת מרס, בעת שראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, יגיש את הדו"ח הבא שלו על הגרעין האיראני. מקור בכיר בבית הלבן אמר לעיתון הבריטי כי נושא איום הגרעין האיראני עולה לראש סדר היום הבינלאומי וכי הסוגיה עתה היא: "מה השלב הבא?". זו שאלה שתזכה לתשובה כבר בחודשים הקרובים, אמר.  

 

מקורות ביטחון בישראל מאמינים שבסוף מרס תחצה איראן את "נקודת האל-חזור", שלאחריה תהיה לאיראן היכולת הטכנולוגית להעשיר אורניום בכמויות שיספיקו לבניית ראש נפץ גרעיני בתוך שנתיים עד ארבע שנים.

 

ובאיראן מתעקשים: נפיק אורניום מועשר

 

אתמול הודיע ראש פרויקט הגרעין האיראני, כי על אף התנגדותה של ארצות הברית, תחל המדינה בהפקת אורניום מועשר ודלק גרעיני. "מבחינתי, אין כל ספק שנשלים את הליך הפקת הדלק הגרעיני והעשרת האורניום", אמר ראש הארגון, גולאמרזה אגאזדה, במהלך מסיבת עיתונאים שערך. אגאזדה, המכהן גם כסגנו של הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד, הוסיף שעדיין לא ידוע מתי תחל איראן בייצור הדלק אולם הדגיש כי מהלך שכזה ייצא אל הפועל.

  

ארצות הברית טענה לאחרונה כי כוונותיה של איראן לייצר חומרים גרעיניים הינן למטרות מלחמה וקיימת סכנה כי תשתמש בהם לייצור פצצה אטומית. באיראן הודפים טענות אלו ומבהירים כי מטרת התכנית הגרעינית הינה לצרכי הפקת חשמל. "איראן לא יכולה לסמוך על האיחוד האירופי או על מדינות המערב שידאגו לה לאספקת דלק גרעיני", אמר אגאזה.

 

אל-בראדעי, שקיבל אתמול את פרס הנובל לשלום, הזהיר כי העולם "מאבד את סבלנותו" כלפי איראן. הוא אמר עם הגיעו לאוסלו לקבלת פרס נובל לשלום כי "האיראנים מתקדמים בצעדי צב, ואנחנו דורשים מהם שינתרו קדימה". הוא הוסיף שהוא מקווה שנושאי הגרעין השנויים במחלוקת יובהרו לפני שהוא יציג את הדו"ח שלו על איראן, משום ש"אחרי שלוש שנים, הקהילה הבינלאומית מאבדת את סבלנותה כלפי תוכנית הגרעין האיראנית. הכדור במגרש של איראן. הם צריכים עכשיו להראות את השקיפות שנדרשת מהם".

 

הממשל האמריקני נדרש מספר פעמים לסוגיית הפעלת כוח צבאי נגד איראן. הנשיא וגם מזכירת המדינה אמרו לא פעם שפיתרון צבאי הוא האחרון והוא אינו עומד על סדר היום אך "דבר לא יורד מהשולחן", כדבריהם. גם ישראל השמיעה איומי מרומזים בנושא, האחרון שבהם מפי שר הביטחון שאול מופז שאמר כי גם אם הערוצים הדיפלומטיים הם הטובים ביותר לטיפול בנושא, "צריך גם להכין אמצעים אחרים". 

 

נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, עורר בשבוע שעבר סערה עולמית כאשר קרא להעתיק את מדינת ישראל לגרמניה או לאוסטרליה והכחיש את השואה. דבריו זכו לגינויים מקיר לקיר, בהם גם גינוי במועצת הביטחון של האו"ם. דובר מחלקת המדינה האמריקנית, אדם ארלי, אמר כי "שתי ההערות הללו הן בבירור מזעזעות וראויות לגינוי. זו הצהרה גסה ומבחילה".

 

במקביל, בשבוע שעבר אישר שר ההגנה הרוסי, שארצו חתמה על עסקה לפיה תספק לאיראן 29 מערכות טילי קרקע-אוויר מדגם Tor M1 (המוכרים גם כ-SA-15). לפי דיווחים, מדובר במערכות מתניידות, הכוללות גם מכ"ם, המיועדות לפגוע במטוסים ובטילי שיוט מנמיכי טוס.

 

את העסקה חשף כמה ימים קודם לכן העיתון הרוסי "ודומוסטי" שדיווח מפי מומחים כי ההצטיידות האיראנית מעידה על היערכות מחשש למתקפה על מתקני הגרעין שלה מצד ישראל או ארצות הברית.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הורה להיערך. שרון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הכור בבושהר
צילום: איי פי
צילום: דובר צה"ל
מטוס אף-15. הזרוע הארוכה
צילום: דובר צה"ל
צילום: איי פי
נשיא איראן, אחמדי-נג'אד
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שנאה באיראן
צילום: איי פי
מוחמד אל-בראדעי מזהיר
צילום: רויטרס
מומלצים