שתף קטע נבחר

עניי עולמך קודמים: ישראלים מתנדבים בחו"ל

מדובר בתופעה: בשנים האחרונות, יותר ויותר ישראלים מתנדבים בפרויקטים הומניטריים באפריקה, אסיה ודרום אמריקה. חלקם תרמילאים אחרי צבא, חלקם קרייריסטים שמתנתקים מהשגרה, כולם מדווחים על חוויה שאינה דומה לשום דבר אחר. מתלבטים אם ללכת בעקבותיהם? היכרות ראשונית עם התנדבות בעולם

הערכות רשמיות על מספר הישראלים המצטרפים מידי שנה לפרויקטים התנדבותיים בעולם עדיין אין, אבל הקהילה המקומית הקטנה העוסקת בעניין מוכנה להתחייב: בהחלט מדובר בתופעה. שכן מאות ישראלים, חלק מהם תרמילאים לאחר שירותם הצבאי, חלקם כבר חצו את שנתם השלושים, מתנדבים מידי שנה הרחק מהבית, באפריקה, מזרח אסיה ודרום אמריקה. כך למשל פורום "מתנדבים בעולם", הפועל באתר אימפריית התרמילאות למטייל, מוכיח כי מספרם גדל בהתמדה.

 

אך הפעילות הוולונטרית העולמית איננה גחמה מקומית. די להקיש את המילה volunteering בגוגל, ולנסות לשייט בין 50,600,000 התוצאות המתקבלות (הראשונה, אגב, היא אתר idealist הראוי והשימושי מכולם), כדי להתוודע להיקף הפעילות הבלתי נתפס כמעט. אלפי ארגונים, חלקם מקומיים שפעילותם צנועה, חלקם בינלאומיים ומתוקצבים היטב, אלה עוסקים בהצלת גורילות בבוצוואנה ואחרים בשיקום כפרים במלזיה, משוועים לידיים מסייעות.

 

עבור מתנדב ישראלי, בין אם הוא מעוניין להקדיש כמה שבועות לפעילות, בין אם לעצור את חייו ולהתמסר במשך כמה חודשים מחייבים, בחירת ההתנדבות אינה קלה. עליו להשקיע לא מעט זמן ומאמץ במציאתה. מה עושים? להלן מדריך ראשוני.

 


"חוויה מדהימה שלא מתאימה לכולם". גיל חן בטנזניה

 

 

"אפשר להתנדב כמעט בכל מקום ובכל תחום"

 

"כללית, הארגונים מתחלקים לשלושה סוגים: ישראלים, יהודיים ובינלאומיים", מסביר שחר זהבי, מתנדב כרוני ומקים ארגון "ישראייד" המקומי, המתווך בין ישראלים המעונינים להתנדב בחו"ל לפרויקטים שונים, ויוזם מבצעים חד פעמיים. באתר הארגון, הדובר אנגלית בלבד ("מתנדב בחו"ל חייב להיות מסוגל למצוא את דרכו באנגלית, הן ברשת והן בעולם", זהבי מפרשן), מוצעת ערכת פעילויות למתנדבים פוטנציאליים בארגונים שונים. לצד אלה, מוצגים סיפורים ותמונות של מתנדבים ישראלים ששבו או מתנדבים ממש עכשיו.

 

"מניסיוני", אומר זהבי, "קודם כדאי לפנות לארגונים הקרובים יותר אלינו, פשוט כי מדובר בבדיקה קלה ונוחה יותר. לעתים הם זקוקים למתנדבים בודדים, ולעתים מקימים קבוצות כמו זו שנסעה בשנה שעברה לטפל בנפגעי הצונאמי בסרילנקה. רק אם לא מצאתם את מבוקשכם בין הארגונים המקומיים כדאי לפנות לבינלאומיים".

 

- איך מצמצמים את זמן החיפוש בין אלפי הארגונים?

"כדאי שהמתנדבים יגיעו לשלב החיפוש כשהם בדיוק יודעים מהם תחומי העניין שלהם. כיוון שניתן להתנדב כמעט בכל מקום בעולם ובכל תחום, רצוי שהחיפוש יהיה ממוקד. הרי אם המתנדב מבקש לעבוד עם ילדים באפריקה, הוא לא יחפש ארגונים העוסקים בשמירה על בעלי חיים במזרח הרחוק. כדאי לחשוב, כל-אחד על-פי נטיות לבו, לאיזה חלק של העולם רוצים להגיע ובאיזה תחום לעבוד. כך מתחילים לצמצם את אלפי האפשרויות".

 

- מה עוד חשוב לדעת לפני שמשתקעים בחיפוש?

"דבר שמאוד מפתיע אנשים שרוצים להתנדב הוא שבדרך-כלל הם לא מקבלים שכר עבור עמלם, אבל לרוב בארגונים יהודים או ישראלים הם גם לא מתבקשים לשלם עבור ההוצאות - מה שמאוד מקובל בתחום הזה. מאידך, החיסרון הגדול הוא שיחסית למספר הארגונים הבינלאומיים, ההיצע בארץ מצומצם מאוד. העמותות המקומיות כמעט ואינן זקוקות למתנדבים בכל ימות השנה, אלא רק כשמדובר במבצעי הצלה מיוחדים כמו אחרי הצונאמי".

 

"ידעתי שאני רוצה לעבוד עם ילדים בטנזניה"

 

גיל חן (27), סטודנט לתואר שני בדיפלומטיה, חזר לאחרונה משהות של שבעה חודשי התנדבות בכפר בטנזניה. בהיעדר פרויקטים מתוצרת ארגונים מקומיים, שכאמור כמעט אינם קיימים, הוא נדרש לשישה חודשי חיפוש מפרכים כדי למצוא את מבוקשו. "אבל אפשר לעשות את זה גם בהרבה פחות", הוא מעיד. "התחלתי בדרך הכי מתבקשת, כתיבת המילה התנדבות בגוגל, ונתקלתי בהיצע מדהים", הוא משחזר.

 

"תוך כדי התהליך, גיליתי שחשוב להבדיל בין שני סוגי ארגוני מתנדבים: הגדולים שיושבים במדינות המפותחות, יוצרים קשר עם ארגונים מקומיים איתם הם עובדים ו'מציבים' אותך בתוכם; והמקומיים, שהקשר איתם נוצר באופן ישיר וללא תיווך. ארגונים בינלאומיים, כמו "goabroad", מעניקים מידה מסוימת של ביטחון - אבל

צילום: גיל חן

הביטחון הזה עולה גם כסף. הסכום שגובה ארגון כזה תמורת הזכות ללמד אנגלית, לסייע לילדי רחוב, לטפל ביתומים או להשתתף בפרויקט איידס במדינת עולם שלישי, יכול להגיע גם ל-1,000 דולר לחודש".

 

נכון, ההשתתפות במימון עלות השהות בפרויקט ההתנדבות אינה גחמה או דרך לייצר תקציב נוסף. אבל חן העדיף להימנע מהסכומים הללו והחליט ליצור קשר ישירות עם הפרויקט במסגרתו הוא יתנדב. "נעזרתי ב"idealist", אתר מצוין המאגד בתוכו כמות גדולה במיוחד של ארגונים המחפשים מתנדבים", הוא אומר. "אפשר למצוא בו אלפי מודעות המחולקות ליבשות, מדינות ותחומי עיסוק. כיוון שידעתי שאני רוצה לעבוד עם ילדים בטנזניה כיוונתי לשם".  

 

במהלך שיטוטיו באתר הוא בדק מאות אפשרויות, עד שגילה בית יתומים שמפעילה אישה טנזנית. "מבחינתי, ברגע שנוצר קשר אימיילי והבנתי ממנה מה בדיוק הם צריכים, הגעתי אל המקום בו רציתי להתנדב". כיוון שהתעתד לנסוע לתקופה ארוכה, חן החליט ליצור קשר עם ארגון נוסף המגייס מתנדבים המלמדים אנגלית את בני שבט המסאי. לאחר שסוכמו התנאים עם שני הארגונים, חן צרר את חפציו ויצא לאפריקה. על חוויותיו הוא דיווח בקביעות ממש כאן.

 

"התנדבות הומניטרית בחו"ל היא חוויה מדהימה, אבל היא לא מתאימה לכל אחד. מתנדב צריך להיות אינדיבידואליסט, סקרן, סבלני וסובלני, אבל חשוב מאוד שמעבר לצורך ההרפתקני הוא יהיה מצויד באג'נדה אידיאולוגית שתסייע לו לעבור את הרגעים הקשים. ההרפתקה נגמרת בשבוע השני של מקלחות-הדלי. אם אדם אינו מצויד באידיאולוגיה הוא ישבר מהר מאוד - וחבל".

 

- עניי עירך לא קודמים?

"התנדבתי קודם גם בארץ. מדובר בתחומים שונים והאחד אינו בא על חשבון השני".

 

ערכת הישרדות

 

שבעת חודשי ההתנדבות של חן ייצרו כמה תובנות שימושיות על התנדבות בחו"ל. נסו ותיהנו.

 

- דמי התנדבות: כשמדובר בהתנדבות בארגונים קטנים זהו עניין בסיסי. מרבית הארגונים הללו בקושי מצליחים לקיים את עצמם, לא כל שכן את עלויות המחייה והקיום של המתנדבים. מתנדבים פוטנציאליים מרימים גבה בהתחלה אל מול הדרישה, אך כשמגיעים למקום הבקשה הופכת לברורה ומובנת מאליה. במדינות העולם השלישי העוני קשה והפעילות ההומניטרית דורשת מימון. "לבית היתומים בו עבדתי, למשל, שילמתי 1,500 דולר עבור שלושה חודשים", חן אומר. "300 דולר ניתנו למשפחה אצלה חייתי ו-1,200 הדולר הנוספים נשמרו כתרומה למקום. רק כדי לסבר את האוזן, חשוב להסביר כי בית היתומים צרך מזון בשווי 1,500 דולר לחודש". הסכומים, אגב, משתנים בין פרויקט לפרויקט.

 

- בדקו היטב לאן אתם נוסעים: הארגון באמצעותו תתנדבו זקוק לכם ולא תמיד יספק פרטי פרטים על ההתנדבות, בעוד מתנדבים אחרים ידעו לתת לכם תמונה מלאה. לכן אל תהססו לשאול גם שאלות טריוויאליות, ובקשו לדבר עם ממליצים שהיו במקום או עדיין נמצאים בו. הם יוכלו לספר לכם על תנאים כמו צורת המגורים, אופן העבודה והאנשים אותם תפגשו. מתנדבים אחרים יוכלו גם לספר במה מושקע הכסף המגיע למקום, אם למשל מנהלי הארגון משתמשים בתרומות למימון חופשות לעצמם. אתם רוצים להגיע למקום הפועל ביושר, ורק מי שהיה שם לפניכם ידע לספר אם כך הדבר. כדי גם לוודא שבמקום יש מתנדבים נוספים, סתם כדי שלא תסבלו מבדידות.

 

- כדאי להגיע לפרק זמן משמעותי: אם באפשרותכם להתנדב רק שבוע או שבועיים זה טוב יותר מלא כלום, אך עדיין מקשה על הבנה אמיתית של החיים המקומיים. מספר חודשים יספקו לכם היכרות משמעותית עם התרבות השונה כל-כך ויעמיקו מאוד את החוויה. מאותה סיבה כדאי מאוד לחיות אצל משפחה מקומית, בין היתר כדי ללמוד את השפה והמנהגים.

 

- מה לקחת? מעבר לכל מה שזקוק לו תרמילאי ממוצא, רצוי לחשוב גם על האוכלוסייה אליה אתה מגיע. "ידעתי שאנחנו עומד לעבוד עם ילדים לכן הבאתי איתי צבעים למיניהם", חן נזכר. "כשאמא שלי הגיעה לבקר, היא הצטיידה בבריכות פלסטיק מתנפחות שגרמו לאקסטזה בקרב הקהל הצעיר". אוכלוסיות דתיות, מתברר, מתרגשות מאוד מכל פריט עליו כתובה המילה ישראל, מתמונות ומחזיקי מפתחות ועד חולצות טי.

 

- לכבד את בני המקום: "קל מאוד לעבור מהתנדבות להתערבות", חן מעיד, "וראוי לזכור כי גם אם אתה ראש גדול, עמוס ביוזמות מצוינות, לא תמיד מה שאתה חושב שהוא נכון - אכן נכון לסביבה אליה הגעת. בדרך כלל מצפים ממתנדב לחשוב בעצמו על הדרכים בהן הוא רוצה לתרום, אבל צריך ללכת בין הטיפות, לגלות רגישות רבה ולהיזהר שלא לפגוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל חן
"התחלתי בדרך הכי מתבקשת, כתיבת המילה התנדבות בגוגל". גיל חן וידיד
צילום: גיל חן
"ללמד אנגלית, לסייע לילדי רחוב, לטפל ביתומים או להשתתף בפרויקט איידס". גיל חן בטנזניה
צילום: גיל חן
צילום: גיל חן
"הגעתי אל המקום בו רציתי להתנדב". מתנדבת בבית יתומים בטנזניה
צילום: גיל חן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים