שתף קטע נבחר

מדען השיבוט הקוריאני התפטר כשנודע שזייף מחקר

וו-סוק הוואנג, המדען הדרום קוריאני שהתפרסם כשטען ששיבט לראשונה כלב, התפטר מתפקידו באוניברסיטת סיאול לאחר שצוות מומחים מטעמה קבע כי זייף מחקר. מדובר במחקר "פורץ דרך" כביכול שעורר סערה בעולם המדעי, בו יוצרו כביכול תאי גזע מעוברים משובטים, דבר שאמור היה לאפשר למצוא תרופה מותאמת אישית לחולים במחלות חשוכות מרפא. הוואנג בתגובה: הפיתוח שייך לדרום קוריאה, אתם עוד תראו

מדען השיבוט הדרום קוריאני, ווס-סוק הוואנג, התפטר היום (ו') מתפקידו כפרוספסור באוניברסיטת סיאול לאחר שהתברר כי זייף מחקר בו טען כי הצליח לייצר תאי גזע עובריים. צוות מומחים  מטעם האוניברסיטה קבע כי הוואנג זייף לפחות תשע מתוך 11 דגימות של תאים עובריים שכביכול ייצר, וקבע כי הוא פגע בקהילת המדע העולמית.  

 

"אני מתנצל שגרמתי להלם ואכזבה", אמר המדען לעיתונאים בצאתו ממשרדו באוניברסיטה, "כסמל להתנצלותי אני עוזב את משרתי כפרופסור באוניברסיטה הלאומית של סיאול". עם זאת, הוואנג לא הודה באופן רשמי כי זייף את המחקר.

 

התפטרותו של הוואנג באה לאחר שצוות בדיקה שמונה מטעם האוניברסיטה קבע כי פרסומיו לגבי ייצור תאי גזע עובריים היו הונאה מכוונת שפגעה באמינות של המדע.

 

תוצאות הבדיקה של צוות האוניברסיטה הן האישור הראשון להאשמות שנשמעו נגד המדען בעניין זה והטילו צל כבד על ממצאיו בפיתוח טכנולוגיות שיבוט וייצור תאי גזע. "מדובר בצעד חמור שמערער את הבסיס של המדע", קבעו חברי הצוות. 

 

בחודש מאי פירסם ד"ר הוואנג מאמר בירחון המדע (The Journal Of Science) בו טען כי צוותו ייצר דגימות תאי גזע מעוברים אנושיים משובטים שתואמות במאה אחוזים את הדי.אנ.איי של 11 הנבדקים במחקר. במאמר נטען כי הטכניקה החדשה תוכל ביום מן הימים לספק תרופות מותאמות אישית לחולים במגוון מחלות חשוכות מרפא כולל סכרת ופרקינסון.

 

אך, צוות המומחים של האוניברסיטה קבע כי 11 הדגימות שהוצגו במחקר היו מבוססות רק על שתי דגימות תאי גזע, שכלל לא בטוח שמקורם בשיבוט כפי שנטען. לדברי המומחים, בימים הקרובים יתקבלו תוצאות של בדיקות מעבדה שייראו האם שתי דגימות התאים שמצאו אכן שובטו  באופן מוצלח מבני אדם. צוות המומחים איתר רק 9 דגימות - ארבע מתוכן מתו מזיהום, שלוש עדיין לא התפתחו לתאי גזע בשלים ורק שתיים כאמור שימשו את החוקרים.

 

הוואנג הודה כי נפלו "טעויות נוראיות" במחקר שפרסם וביקש מהירחון למחוק אותו מהרשומות. לטענתו בעת הפרסום הפיק הצוות שלו שמונה דגימות תאים ושלוש נוספות נוצרו מאוחר יותר.

 

הפרסום של הוואנג נראה היה בזמנו כפריצת דרך משום שהדרך המוכרת ליצירתם של תאי גזע עובריים ממקור אנושי, היא באמצעות תהליך של "קצירה" מעובר אנושי, הנמצא בשלבי התפתחות מוקדמים. הדבר מעורר מחלוקות רבות בקרב אנשי דת ומשפט, וגם בקרב הקהיליה המדעית, משום שלעוברים אנושיים מופרים יש את הפוטנציאל הביולוגי להפוך לאדם - מה שמעלה שאלות אתיות קשות בדבר השימוש בתאים אלה לצרכים אחרים.

 

חשיבות המחקר בתחום זה רבה משום שתאי הגזע העובריים יכולים להתפתח לכל רקמה אנושית שהיא, בניגוד לתאי גזע של אנשים בוגרים שיכולים להתפתח רק למספר מועט של רקמות, בדרך כלל בהתאם לסוג הרקמות בהן הם מצויים.

 

מחקרו של הוואנג גם נחשב עם פרסומו לייחודי מבחינת יעילות משום שהוא טען כי השתמש רק ב-185 ביציות לייצור תאי גזע עובריים מותאמים אישית ל-11 חולים שהשתתפו במחקר. אך צוות המומחים קבע גם כי נעשה שימוש במספר גדול יותר של ביציות מכפי שדווח.   

 

האוניברסיטה הודיעה כי כעת ייבדקו יתר ציוני הדרך המשמעותיים בעבודתו של האוונג הכוללים פרסום בשנת 2004 לגבי שיבוט עוברים לראשונה ופרסום בשנת 2005 לגבי שיבוט הכלב הראשון בעולם. הירחונים בהם פורסמו המחקרים עורכים גם הם בדיקה עצמאית של אמינותם.  

 

הוואנג מצידו טען גם היום שהוא פיתח טכנולוגיה לייצור תאי גזע מותאמים לחולה כפי שטען בפרסום במאי. לדבריו, "תאי הגזע המותאמים לחולה שייכים לדרום קוריאה, אתם עוד תראו זאת".   

 

ממשלת דרום קוריאה, שרק בחודש שעבר תמכה בהוואנג לאחר שהודה בכך שהפר את כללי האתיקה והשתמש במחקריו בביציות שנלקחו מעובדות במעבדה שלו, אמרה כי מדובר באירוע מצער. משרד המדע והטכנולוגיה הודיע כי הממשלה נותנת אמון בממצאי החקירה של האוניברסיטה ותשקול את צעדיה בהמשך, "תיבדק אפשרות להקפיא את מימון המחקר של פרופסור הוואנג".  

 

עם זאת הממשלה הודיעה כי תמשיך לתמוך במחקרים דומים, "הממשלה תמשיך לתמוך במחקרי ביו-טכנולוגיה", נכתב בהודעה של משרד המדע והטכנולוגיה, "תקוותיהם של חולים במחלות חשוכות מרפא ובני משפחותיהן למחקר בתאי גזע אינן לשווא". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הוואנג "אתם עוד תראו"
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
סטודנטית בסיאול בוכה למשמע תוצאות החקירה
צילום: רויטרס
מומלצים