שתף קטע נבחר

החלטה בארה"ב: דמיאניוק יגורש לאוקראינה

לאחר הליך משפטי בן עשרות שנים החליט בית משפט בארה"ב לגרש את איוואן (ג'ון) דמיאניוק למולדתו אוקראינה. השופט דחה את טענתו לפיה הוא צפוי לעינויים שם. דמיאניוק הורשע בשנות ה-80 בישראל בכך שהוא "איוואן האיום" - שומר במחנה ההשמדה טרבלינקה שנודע לשמצה באכזריותו, אך זוכה על ידי העליון. ב-2004 קבע סופית בית משפט בארה"ב כי הוא שימש כשומר במחנות של הנאצים ואינו ראוי לאזרחות אמריקנית. כעת הוחלט לגרשו. הוא רשאי לערער על ההחלטה

שופט בית המשפט להגירה בקליבלנד, אוהיו הורה הלילה (יום ה') לגרש את איוואן (ג'ון) דמיאניוק מארצות הברית למולדתו אוקראינה. דמיאניוק, בן 85, נאבק כבר 28 שנים על מנת להישאר בארה"ב בה הוא מתגורר ב-44 השנים האחרונות.

 

בישראל הורשע דמיאניוק בשלהי שנות השמונים בכך שהוא השומר במחנה ההשמדה טרבלינקה שכונה "איוואן האיום" ונודע באכזריות שבה נהג כלפי האסירים היהודים ובמקרי הרצח הרבים שביצע במו ידיו.אבל, הוא חמק מעונש מוות לאחר זיכוי דרמטי בבית המשפט העליון מחמת הספק והוחזר לארה"ב בתחילת שנות התשעים שבה הוא חי עד היום עם בני משפחתו באוהיו.

 

דמיאניוק איבד את אזרחותו האמריקנית בפסיקה של שופט בשנת 2002, שקבעה על סמך מסמכים כי הוא היה שומר חמוש בכמה מחנות השמדה ומחנות עבודה נאצים. ההליכים המשפטים לגבי הסגרתו נגררו עוד שלוש שנים, והלילה פסק שופט ההגירה הראשי מייקל קריפי שאין כל ראיה לטענת דמיאניוק שאם יוסגר לאוקראינה הוא צפוי לעינויים.

 

בית המשפט קבע כי דמיאניוק השתתף ברדיפת יהודים כקצין אס אס נאצי וכי בבקשת הויזה הראשונה שלו בארה"ב הוא שיקר לגבי מקום מגוריו ועבודתו במהלך מלחמת העולם השניה.

 

דמיאניוק שהגיע לארה"ב ב-1951 והיה פועל בתעשית המכוניות, נשפט לראשונה בשנת 1977, הורשע כ"איוון האיום" ממחנה ההשמדה טרבלינקה. הוא הוסגר לישראל באוגוסט 1986 ומשפטו החל ביולי 1987. ב-25 באפריל הרשיעו אותו שלושה שופטים וגזרו עליו עונש מוות. ב-29 ביולי 1993 זוכה דמיאניוק על ידי בית המשפט העליון במשפט שהועבר בשידור חי בטלוויזיה ועורר התרגשות לאומית גדולה. כעבור חודשיים הוא עלה על מטוס והוחזר לארה"ב.

 

אזרחותו האמריקנית הוחזרה לו, אך ההליך המשפטי נגדו נמשך. משרד המשפטים האמריקני המשיך לחקור ולנבור במסמכים עד שהצליח לשכנע את בית המשפט כי דמיאניוק היה שומר חמוש ושותף ברצח רבבות יהודים בשלושה מחנות השמדה בפולין. באפריל 2004 קבע בית המשפט הפדרלי לערעורים בסינסינטי שדמיאניוק שימש כשומר במחנות השמדה ומשום כך אינו ראוי להחזיק באזרחות אמריקנית. "מצאנו שהתביעה של ארה"ב הוכיחה באמצעות ראיות חד משמעיות שדמיאניוק שימש כשומר בכמה מחנות ריכוז במלחמת העולם השנייה", קבעו אז השופטים

 

במהלך הדיונים על הסגרתו טען פרקליטו כי השבתו לאוקראינה תהיה בגדר השלכתו לכלוב כרישים. אנשי משרד המשפטים טענו מנגד כי דמיאניוק לא הביא כל הוכחה לכך שהוא צפוי לעבור התעללות במולדתו. השופט כאמור דחה את טענת דמיאניוק. החלטה זו היא כמעט סוף פסוק לגבי הסאגה האמריקנית של דמיאניוק. הוא אמנם רשאי לערער על ההחלטה בתוך 30 ימים לערכאת הערעור של בית המשפט להגירה אך קרוב לוודאי שבתום פרק זמן זה היא תבוא לסיומה.

 

צילום וידאו: רויטרס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דמיאניוק בישראל. "שימש כשומר במחנות נאצים"
צילום: לע"מ
מומלצים