שתף קטע נבחר

פיתוח ישראלי: בדיקה לצהבת באמצעות נוזל רוק

חוקרים מבית החולים סורוקה בבאר שבע מצאו כי בדיקת רוק לגילוי הפטיטיס C מגיעה ל-100 אחוזי דיוק. את הבדיקה פיתחו מדענים ישראלים והיא צפויה בעתיד להחליף את בדיקות הדם המסורבלות

פריצת דרך: מדענים מחברת ORGENICS הישראלית פיתחו ערכת בדיקה לאיתור צהבת נגיפית מסוג C באמצעות נוזל הרוק. במחקר חדש שנערך בבית החולים סורוקה בבאר שבע נמצא כי הבדיקה מגיעה ל-100 אחוזי דיוק, והיא עשויה להחליף בעתיד את בדיקות הדם המסורבלות.

 

גילוי של הפטטיס C מתבצע על ידי בדיקת דם. במדינות מפותחות העניין אינו מהווה בעיה. הבעיה קיימת בעיקר במדינות במקומות שאינם מפותחים, כמו הודו, מצרים ואפריקה, בהם שיעור החולים בהפטטיס C גדול ויכולת איתור המחלה בעייתי, בשל מחסור באנשי מקצוע ובתשתיות כלכליות.

 

במחקר החדש נבדקה קבוצה של 37 מטופלים חולי דיאליזה החולים בהפטטיס C. חולי הדיאליזה נבחרו להשתתף בקבוצת הניסוי בשל העובדה שהם מסוגלים לייצג את המדינות המתפתחות במאפיינים של דיכוי המערכת החיסונית והכושר הירוד ביצירת נוגדנים.

 

במחקר נבדקו תוצאות בדיקות הדם המקיפות של החולים מול תוצאות הרוק. תוצאות המחקר גילו כי אחוז הדיוק מהבדיקה מגיע לכדי 100%, בהשוואה לבדיקת הדם. בשלב הבא נבדקו 60 מטופלים נוספים מבתי החולים וולפסון, רמב"ם ובני ציון, גם שם אחוז הדיוק של הבדיקה הראה תוצאות דומות.

 

כ-170 מיליון איש ברחבי העולם לוקים בהפטיטיס A, מתוכם כ-60 אלף ישראלים. מידי שנה נדבקים במחלה עוד כ-4 מיליון. ההדבקה נעשית באמצעות מגע מדם לדם, ושכיחה במיוחד אצל נרקומנים שאינם משתמשים במחטים סטריליות, או במדינות לא מפותחות דרך שימוש בעזרי רפואה לא סטריליים, או מנות דם שלא נבדקו.

 

המחלה מאופיינת בכך שהיא מתקדמת לאט מאד, 95% מהנשאים כלל אינם מודעים לקיומה וללא טיפול רפואי הולם לקראת סוף המחלה עלולה להתפתח שחמת כבד ובמקרים מסוימים גם סרטן הכבד, השתלת כבד עד למוות. הטיפול הקונבנציונאלי במחלה מרפא רק כמחצית מהלוקים בה.

 

על פי נתוני איגוד רופאי המשפחה בישראל, קיים סיכון גבוה של נשאות להפטיטיס C בקרב עולים יוצאי ברית-המועצות לשעבר, זאת, בשל העובדה כי בברית המועצות במשך עשרות שנים לא הקפידו על סטריליות בשימוש

במחטים ובפעולות דקירות שונות. שם גם נמצא אחוז גבוה הרבה יותר של נושאי הנגיף לעומת מדינות המערב.

 

בבדיקה שנערכה אשתקד בקרב תושבי שכונה בירושלים נמצא כי 25% מקרב העולים יוצאי אזור קווקז נשאו את הנגיף. ברמת סיכון גבוהה נמצאים גם כל מי שעבר תהליך של פירסינג, קעקוע וכמובן הזרקת סמים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
צהבת. הבדיקה מגיעה ל-100 אחוזי דיוק
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים