שתף קטע נבחר

המורים: נשבית הלימודים בעת מבחני פיז"ה

המורים דרשו תוספת תקציב כדי להכין את התלמידים למבחנים הבינלאומיים, משרד החינוך סירב - וכעת מגיע הסכסוך לשיאו. יו"ר הארגון, רן ארז: "לא נעודד את התלמידים להגיע למבחן". השר שטרית: "אנחנו לא צריכים את המורים כדי לבחון אותם, אנו יכולים לעשות זאת בעצמנו"

"נקיים את המבחנים עם או בלי המורים, פיז"ה יהיה ואתם עוד תראו", כך מבטיח שר החינוך, מאיר שטרית. הוא אמר את הדברים ל-ynet בעקבות הודעת יו"ר ארגון המורים רן ארז, כי יש בכוונתו לשבש את המבחנים הבינלאומיים עד כדי השבתת בתי ספר, בשל התנגדותו לקיימם השנה. לטענת ארז והמורים, לא התאפשר להם להכין כראוי את התלמידים בגלל תקציב שסירב משרד החינוך להעביר.

 

תכנית פיז"ה (The Programme for International Student Assessment) מיועדת לתלמידים בני 15 בסיום לימודי החובה בבית הספר והיא כוללת מבחנים להערכה סטנדרטית. הצוות מטעם המדינות החברות ב-OECD (הארגון לשיתוף פעולה כלכלי

 ופיתוח), עורך את המבחנים פעם בשלוש שנים, בקרב כ-250 אלף תלמידים ברחבי העולם, כשבכל מדינה משתתפים בין 4,500 ל-10,000 תלמידים. לפני שלוש שנים הגיעה ישראללהישגים לא מזהירים בין 44 המדינות שהשתתפו במבחנים.

 

אתמול, במהלך הכינוס השנתי של ארגון המורים העל-יסודיים, עלה השר שטרית לבמה כדי לשאת דברי ברכה, אבל מאחורי החיוכים ניתן היה לחוש במתח הרב ששורר בינו לבין המורים על רקע דחיית המבחנים. כזכור, דרשו המורים לדחות בשנה את קיום המבחנים מ"שיקולים מקצועיים" אולם משרד החינוך דחה אותם בתקופה קצרה בהרבה - לאחר חופשת הפסח. בכוונת המשרד לפרוס את המבחנים על פני שישה שבועות, עד ל-31 במאי ומספר התלמידים שיקחו בהם חלק יהיה המינימלי שנדרש, ב-150 בתי הספר שנבחרו.

 

יו"ר ארגון המורים, רן ארז, אמר אתמול ל-ynet: "לא הכנו את התלמידים ולמרות שביקשו מאיתנו, לא נעודד אותם להגיע למבחן. יש לנו המון כלים בידיים ואם לא נרצה שיקיימו את המבחנים השנה - הם לא יתקיימו".

 

ארז פירט את השיטות השונות בהן ישתמשו המורים בכדי לשבש את קיום המבחנים: "נוכל להשבית את בתי הספר בכדי שלא יהיה מספיק תלמידים למדגם מייצג, נוכל לשחרר תלמידים וכיתות שלמות ביום המבחן לבתיהם וגם להורות למנהלים שלא להעביר לאחראית על הבחינות את שמות התלמידים שאמורים להיבחן".

 

המחלוקת בין הצדדים החלה לפני מספר חודשים. המורים דרשו לאפשר תוספת תקנים של 12 אלף שעות לימוד (בעלות של כשישים מיליון שקלים למדינה) למשכורתם על מנת להכין את התלמידים למבחן כראוי. לטענתם, מבחני פיז"ה שונים משיטת הלימוד הישראלית ועל כן נדרשות שעות נוספות לצורך הכנה ראויה. לאחר שהודיע משרד החינוך כי אין בכוונתו להקצות את הכסף, נחושים כעת המורים שלא לקיים את המבחן.

 

דרישת המורים לבטל את השתתפותה של ישראל במבחנים הבינלאומיים יצרה מבוכה רבה במשרד החינוך, שהתחייב בפני המארגנים מחו"ל

 לקיימם. נציגי המשרד אף השתתפו בדיונים על הרכב המבחן והתאמתו לתלמידים הישראליים.

 

השר שטרית הבהיר אתמול כי אינו נבהל מהאיומים. "אמרנו למורים שאין צורך להכין את התלמידים לבחינות", הוא מסביר. "להיפך, הכנה מעוותת את התוצאות האמיתיות והרי אנחנו רוצים לקבל תמונת מצב אמיתית של החינוך. דיברנו אל המורים ואמרנו שלא נפרסם את התוצאות המפורטות של בתי הספר אלא רק תוצאות כלליות ארציות כדי שחלילה אף מורה לא יקח את האחריות עליו. אנחנו לא צריכים את המורים כדי לבחון את התלמידים, אנחנו יכולים לעשות זאת בעצמנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ארז. מאיים
צילום: גיל יוחנן
צילום: אלי אלגרט
שטרית. לא מתרגש
צילום: אלי אלגרט
מומלצים