שתף קטע נבחר

מחקר מוכיח: כוח הריפוי של הפלסבו (תרופת דמה)

מחקרים חדשים מלמדים שהציפיות שלנו מתרופות משפיעות עלינו באופן פיזי ולא רק פסיכולוגי • אולי לכן תרופות דמה במקרים רבים מסייעות לחולים לא פחות מתרופות אמיתיות

מחקרים חדשים מצאו שלציפיות שלנו מתרופות יש לא רק השפעות פסיכולוגיות אלא גם פיזיות. מדובר בפן חדש של מה שמכונה אפקט פלסבו, וכעת תוהים המדענים כיצד לרתום את הכוח הזה לטובת החולים.

 

אפקט הפלסבו ידוע ממחקרים על תרופות חדשות: המדענים נותנים לחלק מהמשתתפים במחקר תרופה נסיונית ולחלק אחר – גלולת דמה (פלסבו) ועוקבים אחרי התוצאות. פעמים רבות דווקא אלה שנוטלים את התרופה המדומה מרגישים יותר טוב לזמן מה.

 

הרופאים סברו במשך זמן רב שאפקט פלסבו הוא פסיכולוגי. כעת נאספות ההוכחות הישירות הראשונות לכך שאפקט פלסבו הוא גם פיזי, ושהציפייה להטבה יכולה לעורר בנו את אותם מסלולי ריפוי נוירולוגיים שמעוררת תרופה אמיתית.

 

בניסוי שנערך לאחרונה הזריקו מדענים מאוניברסיטת מישיגן מי מלח ללסתותיהם של גברים צעירים בריאים כדי לגרום להם לחץ מכאיב, שעה שסורקי CT-PET עקבו אחרי ההשפעה במוחם. במהלך אחת הסריקות נאמר לגברים שהם מקבלים משכך כאבים, כשלמעשה הם קיבלו פלסבו. מוחם שיחרר מיד אנדורפינים – כימיקלים שפועלים כמשככי כאבים טבעיים – והרגשתם של הגברים השתפרה.

 

כדי לחזור לרמות הכאב שלפני הפלסבו המדענים היו צריכים להגביר את הלחץ של מי המלח. "המוח שלנו נמצא באמת על תרופות כשאנחנו מקבלים פלסבו", אומר כריסטיאן סטולר, שעמד בראש הניסוי. בניסוי שערך ד"ר פבריציו בנדטי מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת טורינו ניתנה גלולת פלסבו לחולי פרקינסון. לאחר מכן נמדדה הפעילות החשמלית של תאי עצב בחלק של המוח ששולט בתנועות. לדברי ד"ר בנדטי, חלה ירידה של כ-40% בפעילות תאי העצב, ובמקביל חלה ירידה בנוקשות השרירים של החולים, שהצליחו לנוע ביתר קלות.

 

כדי להוכיח עוד יותר את כוחו של אפקט פלסבו חיבר ד"ר בנדטי פציינטים שסבלו מכאבים למערכת ממוחשבת להזרקת מורפיום. לפעמים המחשב סיפק מנה מבלי שהם ידעו את זה; לפעמים אחות העמידה פנים שהיא נותנת מנה. מתברר שהמורפיום היה יעיל עד 50% יותר כשהפציינטים ידעו שהוא מגיע. באופן דומה, חולי פרקינסון נעו הרבה יותר טוב כשנאמר להם שהרופאים הפעילו קוצב שהושתל במוחם – שתפקידו לבלום רעידות – מאשר בשעה שהקוצב הופעל בחשאי.

 

אבל בניסוי דומה עם חולי אלצהיימר שסובלים מכאב לא מצא ד"ר בנדטי כל הבדל בין מתן תרופות בחשאי או בגלוי. לדבריו, מאחר שמחלת האלצהיימר שוללת מהחולים את היכולת הקוגניטיבית לצפות להטבה, הם זקוקים למנות גבוהות יותר של משככי כאבים כדי לזכות להקלה כמו זו שממנה נהנים מי שלא לוקים בדמנציה.

 

הפלסבו הוא לא תחליף לתרופה אמיתית, אבל מהמחקרים עולה שראוי אולי שהרופאים ינסו לבצע מניפולציות בציפיות הטיפוליות של הפציינטים, לפחות בכמה מחלות. "השאלה הגדולה היא איך עלינו לנצל את אפקט הפלסבו", אומרת ד"ר הלן מייברג מאוניברסיטת אמורי. "יכול להיות שיש כאן תופעה שלכולנו יש נגישות אליה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
פלסבו. עוזר במקרים רבים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים