שתף קטע נבחר

למה שאדם יזריק רעל לגופו? על תסמונת מינכהאוזן

הלוקים בתסמונת מינכהאוזן ירעילו, ירעיבו ויפצעו את עצמם - רק כדי לזכות בתשומת לב רפואית. הכל על אחת התסמונות המוזרות והבלתי מוסברות ברפואה

השבוע נעצרה בת 35 מנתניה בחשד שהזריקה לבתה בת השנתיים חומרים מזהמים. היא נעצרה לאחר שתועדה במצלמה נסתרת בבית החולים שניידר, והחוקרים מעריכים כי היא סובלת מתסמונת "מינכהאוזן באמצעות שליח". אבל זה לא היה המקרה הראשון, וודאי לא האחרון.

 

מידי שנה מתגלים מספר מקרים של חולים באחת משתי התסמונות: מינכהאוזן, או מינכהאוזן באמצעות שליח, בשניהם מאביסים הלוקים בתסמונת את עצמם, או את ילדם באישפוזים ממושכים, בבדיקות מיותרות, או בחומרים רעילים, רק כדי לזכות באישפוז המיוחל ובתשומת לב הצוות הרפואי.

 

השם "תסמונת מינכהאוזן" ניתן בשנת 1951, על שם הברון פרידריך הירונימוס, אשר נסע ברחבי העולם ונודע בסיפורי הבדיות שלו. הגורם לתסמונת אינו ידוע, אולם חלק מהלוקים בה סובלים גם מהפרעות נפשיות שונות, ובהן הפרעת אישיות גבולית המתאפיינת בראיית העולם כ"שחור או לבן", התפרצויות זעם וחוסר יציבות בחיים.

 

בניגוד לאנשים המתחזים לחולים (תסמונת הקרויה malingering) כדי להשיג רווח משני כמו תשלומי פיצויים שונים, החולים בתסמונת מינכהאוזן – רובם המוחלט גברים דווקא, מתאשפזים חדשות לבקרים במטרה לעבור כמה שיותר בדיקות רפואיות, פרוצדורות פולשניות, טיפולים תרופתיים, ניתוחים ואישפוזים ממושכים.

 

מזריקים רעלים, מרעיבים עצמם

 

המחזה הקלאסי של חולי מינכהאוזן הוא מעבר מרופא לרופא, מבית חולים לבית חולים, כשהם מצויידים ברשימה אינסופית של תלונות וסימפטומים. חלק מהחולים מזריקים לעצמם חומרים מזיקים ורעילים, כדי לגרום למחלה. הם עשויים להזריק לגופם תמיסות מזוהמות, לפצוע את גופם עד לדימום ניכר, להרעיב עצמם או לגרום לחבלות קשות, רק לשם האישפוז, הבדיקות והטיפול התרופתי.

 

מרבית החולים לומדים היטב אודות המחלה, בטרם יציגו אותה לצוות הרפואי. הם בודקים כיצד ניתן להתחלות בה, מהן הפעולות הרפואיות הדרושות. הם לרוב ינסו בכל מאודם לשכנע את הצוות הרפואי כי הם אכן סובלים ממחלה קשה, רק כדי לעבור עוד ועוד פרוצדורות רפואיות.

 

מינכהאוזן באמצעות שליח: הילד הוא הקורבן

 

להבדיל מתסמונת מינכהאוזן הרגילה, קורבנות תסמונת מינכהאוזן פדיאטרית, המכונה גם "מינכהאוזן באמצעות שליח" (Munchausen by Proxy) הם דווקא ילדים. התסמונת הזו הוגדרה לראשונה בשנת 1977. במקרה זה, ההורה הלוקה בתסמונת פוגע בילדו, ומביא אותו לבדיקות, הדמיות וטיפולים שלא לצורך, במטרה לאישפוז ממושך ככל האפשר.

 

אז למה הם עושים את זה? לא לגמרי ברור. ההשערה הרווחת היא כי החולים בתסמונת מינכהאוזן, או מינכהאוזן באמצעות שליח עושים זאת מאחר והאישפוז מלווה בדאגה וטיפול אינטנסיבי בהם. כשהם הופכים למרכז העניינים, הם חשים כי הריקנות שבחייהם מתמלאת בדאגה ברת חשיבות.

 

מרבית הצוותים הרפואיים אינם מצליחים לזהות תחילה כי המדובר במינכהאוזן. החולה המתחזה עובר בדיקות רבות, לרוב ללא כל ממצא ברור, עד שהאפשרות למינכהאוזן אכן עולה על הפרק. עם זאת, ישנם כמה רמזים שיכולים לעורר חשד:

 

  • אישפוזים ממושכים: החולה או ילדו מתאשפזים פעמים רבות בשנה, לרוב בבתי חולים שונים, כשהם משוחררים ללא אבחנה ברורה.
  • ממצאים חריגים: תוצאות בדיקות הדם וההדמיות השונות לרוב אינם מעלים ממצא חד משמעי, ולכן הופכים המטופלים לחידה או אגוז קשה לפיצוח.
  • חצי רופא: החולה המינכהאוזני מפגין ידע רב ברפואה, ולרוב דורש מהצוות הרפואי סדרת בדיקות וטיפולים רפואיים.
  • לא עוזבים את המיטה: הלוקה בתסמונת מינכהאוזן דרך שליח, לרוב מסרב לעזוב את ילדו אף לרגע קט. באורח פלא, התסמינים בהם לוקה הילד (כאב ראש, פריחה, וכו') נעלמים כשההורה אינו לצד הילד.
  • עבר שחור: היסטוריה משפחתית של מחלות לא ברורות או מקרי מוות שלא פוענחו בקרב בני משפחה עשויים לעורר חשד לתסמונת מינכהאוזן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזריקים חומרים רעילים, מזיקים לגופם. תסמונת מינכאוזן
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים