שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

ברלין: אל תעשו אותה חפוז

עם ההווה הכי תוסס ועכשווי והעבר הכי מעיק ונוראי - ברלין היא אחד המקומות הכי מעניינים והכי מורכבים לבקר בהם. יגאל צור טייל בין הקוסמופוליטיות, לתרבותיות, לקינקיות ולהיסטוריה - וחזר עם שלל המלצות ורעיונות

ליגאל צור יש חיים קשים: מדי סוף שבוע הוא קופץ לעיר אחרת, בעיקר באירופה. אבל גם אתם מרוויחים מזה, כי מכל נסיעה הוא דואג להביא לכם מיני סובנירים קטנים ושימושיים - הצעות מקוריות לגיוון הטיול. התגליות הקודמות: איסטנבול , ורנה 

 

 

הקסם האישי של ברלין שונה מזה של ערי אירופה האחרות. זוהי עיר שבה העבר תמיד נוכח. כל בניין היסטורי מקרין חזית של עבר יוצא דופן, מסעיר, מביך או מעיק. כאן, בעיר הזאת יותר מאשר בכל מקום אחר, התרחשו האירועים הדרמטיים של המאה ה-20. פרק הסיום שלהם היה תקופה מרה של חלוקה, כאשר העיר היוותה מיקרוקוסמוס של המלחמה הקרה, חצויה במרכזה על ידי חומה.

 

כיום מאפשרת ברלין לראות היסטוריה בהתהוותה, כאשר היא מנערת מעל עצמה את הכפילות של מזרח-מערב, והופכת לבירה ההולמת את המדינה העשירה ביותר באירופה.

 

זוהי עיר שלא כדאי לראות אותה בחיפזון. למרות שהיא ענקית, באמצעות חלוקה של זמן ואזורים, ועם דילוגים קטנים באמצעות הרכבת התחתית (הכי טוב כרטיס יומי - 5.8 יורו), ניתן בכיתות רגליים נבון (ותמיד ארוך מדי, בסופו של דבר) לצעוד אותה. זוהי הדרך לחוות את הפרספקטיבה הגרנדיוזית שלה - השדרות והרחובות הענקיים, הבניינים על גבול המפלצתי, ובמקביל להבליע אותם בעיר שהיא רב-גונית ונושמת במקצבים שונים, חלקם על סף גסיסה וחלקם חיים בדינמיות מדהימה.

 

הטיפים של ברלין:

 

  • המוזיאונים הכי לא מוכרים:  

מי שמתעניין בחומת ברלין הולך לרוב לראות את צ'ק פויינט צ'ארלי שהפך למעין חובה תיירותית, אבל מי שסקרן באמת כדאי שיבקר במוזיאון Berliner Mauer שנמצא ב-Acher Str. במקום יש מגדל תצפית אל שני קטעי חומה שנשארו שלמים ותיעוד מדהים, העולה בכמה רמות על על צ'ק פויינט צ'ארלי. הכניסה חינם.

 

וגם: מיני-מוזיאון חדש. ברחבה של כיכר פוטסדאם ישנן ארבע דמויות נטולות ראש עשויות מתכת. די משונה לראות אנשים דוחפים את הראש שלהם לתוך הצוואר החלול כדי לגלות שבתוכו מוקרנים סרטים על בניית ותולדות הכיכר.

 

  • התצפית הכי פחות צפויה:

דווקא לא הייתי עולה למגדל הטלוויזיה המפורסם. כל גשר מעל נהר הספריי שווה יותר, ויש לא מעט כאלו ולכן גם לא מעט תצפיות מדהימות. הגשר שנמצא בין בנייני הפרלמנט לבין תחנת הרכבת, למשל, מאפשר מבט אורבאני מרתק.

 


גשר בין מזרח למערב. בין בנייני הפרלמנט (צילום: יגאל צור)

 

  • האמנות הכי חיה:

בניין התכלס (Tacheles) ב-Oranienstrase, המבנה שאכלס לא מעט פולשים ועתה אמנים, נותר מעניין כשהיה. אי אפשר לדעת את מי תפגוש. אני, למשל, ניהלתי שיחה מטורפת  עם צייר איראני, שכששמע שאני מישראל הלך לכוך שלו וחזר כשמאזניו משתלשלות פיאות בלונדיניות. כדאי לעלות, להסתכל על הגרפיטי, להציץ לסדנאות העבודה, ולהגיע לבית הבירה שפועל בקומה העליונה. משם אפשר להציץ לחצר האחורית עם הגרוטאות ולהאמין לרגע שאפשר לחיות גם אחרת. המקום אמור לפעול במתכונת זו עד 2010.

 

  • הפסטיבל הכי נחמד:

לא חסרים פסטיבלים בברלין, מהאהבה ועד הקולנוע, אבל לטעמי פסטיבל ה-Kulturen הוא השווה מכולם. האירוע השנתי נועד לעודד הרמוניה בעיר, והוא באמת מבטא את הרוח הקוסמופוליטית ומרובת התרבויות שלה. העיר מתמלאת בחגיגות קטנות יותר או פחות של קבוצות כאלה ואחרות, המתכנסות כולן לתהלוכת ענק צבעונית. השנה התקיים האירוע בראשית חודש יוני. טרם פורסם מועד לשנת 2007.

 

  • הנקודה היהודית הכי לא-מוכרת:

יש הרבה נקודות יהודיות בברלין, חלקן מפורסמות פחות. אחת מהן נמצאת בפארק קטן ליד לינן-שטראסה, ברחוב גרוסן-האמבורגר. במקום בו היה בית קברות יהודי. במקום יש מציבה אחת בלבד, משוחזרת, לזכר משה מנדלסון וכן את סיפורו המרתק של שומר בית הקברות.

 

וגם: אפשר לקחת ילדים להתגלש במגלשה הכחולה-צהובה שניצבת במקום בו היה הבונקר של היטלר, ממש ליד אנדרטת השואה החדשה (חובה בפני עצמה), כ-200 מטר מפינת הרחובות קורה ברלינר וחנה ארנדט. קצת קינקי אבל... 

 


יש אלטרנטיבה. החצר של "תכלס" (צילום: יגאל צור)

  

  • הדילים הכי משתלמים באוכל:

Amrit: רשת מסעדות הודיות, אולי הזולות בעיר, מציעות תפריט מלא ב-5.5 יורו (לא בסופי שבוע). יש כמה מהן, אך הידועה מכולן נמצאת ב-50 Oranienburger Str. טל': 28444482.

 

Maredo: רשת של אוכל קונטיננטאלי, שכדאי לפקוד בגלל בר-הסלטים שהוא זול במיוחד. צלחת סלט ממבחר טרי ומגוון עולה 4.5 יורו. תוספת של עוד 1.5 יורו מאפשרת לאכול ללא הגבלה. אחד הסניפים נמצא ממש מול כנסיית הזיכרון של הקייזר וילהלם, Rankestase 35, טל': 2147840.

 

Caffe e Gelato: הגלידה הכי טובה בברלין. נמצאת בקומה השניה של מרכז הקניות בכיכר פוטסדאם. 

 

Aldi: רשת סופרמרקטים זולה. המוצרים מוצגים בקרטונים ובארגזים המקוריים, וכך ניתן לחסוך כוח אדם ומדפים - ולהוזיל את העלויות לצרכן. ניתן למצוא סניף כמעט בכל אזור מגורים בברלין. שווה להיכנס, ובטח ששווה לצאת משם עם שוקולדים זולים לקחת הביתה.

 

  • המקום הכי נחמד ליין:

ויינשטאוב: רשת של בתי יין שתמיד מלאה בצעירים. למה? כי בכניסה משלמים 1 יורו ואפשר לשתות יין ללא הפסקה והגבלה עד לשעה 20:00, אז המקום הופך למסעדה. באותה שעה הברמן עובר עם צלחת גדולה בין הנוכחים וכל אחד מוסיף כנדבת ליבו. כדאי לנסות את זה שנמצא ב- Veteranestr Str 14, טל': 4406983.

  

  • המקום הכי נחמד לקפה:

אזור נחמד של בתי קפה נמצא בכיכר אוליבר, לשם יגיעו בקלות מי שמטיילים או שוהים במערב, ליד הקו-דאם. אחד הידועים מביניהם הוא קפה Keno, שיש בו בערבים גם הופעות חיות. אגב, רשת קפה "איינשטיין" היא סתמית ויקרה. אין סיבה לשלם על קפה יותר מ- 1.2 יורו. ועוד טיפ: בעידן של מים מינרליים כדאי לדעת שהמים של ברלין טעימים ובאיכות טובה. כדאי לשתות מהברז.

 

  • המקום הכי איני בלילה:

נכון לעכשיו: "פנורמה בר". אמנם יש למועדון תדמית של מקום לגייז, אבל הוא ככל הנראה הפיק-אפ הכי היסטרי גם לסטרייטים. בסופי שבוע פועל 24 שעות ברציפות, ולא כדאי להגיע לפני 04:00. כניסה 10 יורו, לא כולל משקאות. יש כאלו שנכנסים ויוצאים כל כמה שעות עם בן זוג חדש. 70 Ruedersdorfer Strasse, טל': 97050029. תחנת ה- U (רכבת תחתית) היא Wriezener Bahnhof, אבל מומלץ לקחת מונית ולא להסתבך.

 


גאווה גרמנית: פסל הרפואה. כיכר פרידריך אברט (צילום: יגאל צור)

 

  • המקום שהכי נחמד לרבוץ בו:

גני טיירגרטן (Tiergarten), משני צידי שדרת ה-17 ביוני שבלב ברלין, מתמלאים בסופי שבוע שמשייים בהומואים ערומים ובטורקים שעושים על האש.

 

  • הדרך הכי דוגלגלית לסייר בעיר:  

ברחבי העיר אפשר להתקל באופניים נעולות שמופיע עליהם הכיתוב DB (קיצור ל"בנק גרמניה" - דוייטשה בנק) ומספר טלפון. מצלצלים, נותנים מספר כרטיס אשראי (5-10 יורו), והאופניים משתחררות ועומדות לרשותכם. כדאי לקחת בחשבון ש: 1. המרחקים גדולים. 2. לא בכל מקום יש נתיבי אופניים. אבל עדיין שווה, בעיקר בחלק המזרחי של העיר.

 

וגם: בברלין יש המון סיורים מודרכים, שההשתתפות בהם כרוכה בתשלום של 30-75 יורו. יש מדריכה ישראלית, עדנה הורנפלד, שמוציאה סיור המתונה במספר משתתפים קבוע ועלותו נמוכה יותר. לפרטים: ednaortravel@hotmail.com

 

  • הדרך הכי זולה להגיע למלון:

לנוחתים עם טיסת צ'רטר בשדה התעופה שנפלד, מומלץ לחפש הסעה עם אחת מחברות הנסיעות הישראליות (יוניטל, שאלו). המוניות יקרות נורא (כ-35 יורו), והרכבת אמנם זולה (2.1 יורו) אבל לא תביא אתכם עד לפתח המלון. נציג חברת הנסיעות יגבה 5 יורו, סכום סביר כשמדובר בהגעה ראשונית לעיר לא מוכרת.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תולדות. כיכר פוטסדאם
צילום: יגאל צור
ספרים. כיכר באבל
צילום: יגאל צור
מוסיקה. כיכר ג'נדרמנרקט
צילום: יגאל צור
מומלצים