שתף קטע נבחר

מדריך: כך תאחו את הכונן הקשיח

רוב משתמשי המחשב לא שמעו על זה, אבל איחוי הדיסק ‭”)‬דפרגמנטציה‭(”‬ היא אחת מפעולות התחזוקה החשובות ביותר. היא משפרת ביצועים, מאריכה את חיי הדיסק הקשיח ובכלל לא מסובכת

 

 

איחוי דיסק או "דפרגמנטציה‭."‬ אולי כבר שמעתם את המושג, אולי אפילו יצא לכם לעשות את זה פעם. מדובר בפעולה שאין לבצע רק באופן מזדמן, בוודאי שלא לוותר עליה לגמרי. זוהי אחת מפעולות התחזוקה שצריך לבצע על בסיס קבוע.

 

בשביל מה צריך את זה בכלל? 

תחשבו על הדיסק הקשיח שלכם כעל מדף ספרים עצום. בהתחלה, אחרי שרכשתם מחשב חדש, ה”מדף” כמעט ריק. אבל עם הזמן אתם מוסיפים לו ספרים חדשים, ואז מוציאים חלק ומביאים ספרים נוספים, וחוזר חלילה. מה שמתקבל עם הזמן הוא בלגן גדול.

 

תארו לעצמכם, למשל, שקניתם

אנציקלופדיה ואתם מפזרים את כרכיה בין המקומות הפנויים בספרייה. כשתרצו למצוא כרך מסויים, אתם עלולים לבלות זמן רב בחיפוש.

 

זה בערך מה שקורה לדיסק הקשיח אחרי שימוש ממושך. כאשר אתם שומרים קבצים חדשים לדיסק – אחרי שכבר כתבתם, קראתם ומחקתם קבצים אחרים, וחוזר חלילה – הקבצים מתפזרים ברחבי הדיסק לפי המקום הפנוי.

 

אם מדובר בקבצים של תוכנה מסויימת, אזי כדי להריץ אותה בשלב מאוחר יותר יצטרך ראש הקריאה של הדיסק לעבור דרך ארוכה בהרבה על פני הצלחות המגנטיות (המקבילות למדף שלנו) בחיפוש אחרי הקבצים ובקריאתם.

 

ואם תשמרו לדיסק קובץ וידאו גדול, הוא ייאלץ לפצל אותו כדי לפזר את חלקיו במקומות הפנויים לכתיבה (תארו לכם שהספרים שלכם מתפרקים‭.(‬ פיצול הקבצים יגרום לפגיעה הולכת וגדלה בביצועים. הוא גם יקצר את חייו של הדיסק הקשיח, שיישחק מהר יותר. לכן איחוי של הקבצים המפוצלים תורם לביצועים ולהארכת חיי הדיסק הקשיח.

 

והיום יותר מתמיד 

השימוש בכלי איחוי היה חשוב מאז ומעולם, אבל ככל שעובר הזמן הוא נעשה חשוב יותר. ככל שגדלים הנפחים, הן של הדיסקים והן של הקבצים, ההשפעה של פיצול קבצים הופכת משמעותית יותר. בשנים האחרונות במיוחד נוספו יישומים פופולריים, שהופכים את פיצול הקבצים לבעיה אקוטית יותר.

 

נניח, למשל, שאתם מורידים סרט בתוכנת שיתוף קבצים. ההורדה נמשכת זמן רב, ובמהלכה מבצעת תוכנת השיתוף רישום לדיסק הקשיח לעיתים מזומנות. תוך כדי, אתם עשויים לבצע במחשב שימושים אחרים - לכתוב לדיסק קבצים חדשים ולמחוק קבצים אחרים. בסופו של דבר, קובץ הווידאו יתפצל לאלפי רסיסים, שיתפזרו בכל רחבי הדיסק.

 

דוגמה אחרת: ‭Google Desktop Search‬, שמותקנת היום במחשבים רבים, עוקבת במהלך העבודה אחרי הוספת קבצים לדיסק ומעדכנת את האינדקסים שלה, כדי לאפשר ביצוע של חיפוש מהיר בכל שלב. התוצאה: כל שמירה, עדכון או מחיקה של קובץ, כרוכים ברישום נוסף של מידע לדיסק, וקובצי האינדקס של התוכנה מגדילים משמעותית את הפיצול הקיים ממילא. וכמובן, אותה בעיה קיימת גם עם תוכנות אחרות לחיפוש בדיסק.

 

פיצול הקבצים, יותר מכל גורם אחר, עלול לגרום לפגיעה בביצועי המחשב. האיחוי, לפיכך, הוא אחת הדרכים הטובות ביותר לשפר ביצועים. אז אם המחשב שלכם איטי מדי, ייתכן בהחלט שהסיבה לכך היא שאתם לא מאחים לעיתים קרובות.

 

איחוי למתחילים 

מאחה הדיסק של חלונות הוא כלי האיחוי הפשוט והזמין ביותר. נכנסים ל”התחל‭,”‬ ”תוכניות‭,”‬ ”עזרים‭,”‬ ”כלי מערכת” ומריצים את ”מאחה הדיסק‭.”‬ בתוכנה עצמה בוחרים בכונן הרצוי ומקליקים על ”בצע איחוי‭.”‬ כעבור כמה דקות עד כמה שעות איחוי הדיסק יסתיים.

 

מה קובע כמה זמן יארך האיחוי? נפה הדיסק, המקום הפנוי, וכמובן רמת הפיצול. אם לא ביצעתם איחוי מעולם, והמחשב שלכם הוא כבר בן כמה שנים, סביר שזה ייקח שעות. למעשה, במקרה כזה - ולאמיתו של דבר לפני כל איחוי - מומלץ לבצע גיבוי לקבצים החשובים. כלי האיחוי הקיימים אמינים

 מאוד, ותקלות דיסק בזמן איחוי הן נדירות.

 

אבל מדובר בתהליך מורכב, שכולל הזזה של כמעט כל הקבצים בדיסק. לכן צריך להניח, שאם הדיסק הקשיח עומד לפני קריסה, היא עלולה להתרחש בזמן האיחוי.

 

באיזו תדירות כדאי לבצע את האיחוי? קשה לענות, משום שהצורך משתנה בהתאם לשימושים במחשב ולאינטנסיביות שלהם.

 

הדרך הפשוטה להעריך האם דרושה דפרגמנטציה או לא היא להריץ את מאחה הדיסק, לבחור בכונן הרצוי, ולהקליק על ”בצע ניתוח” במקום על ”בצע איחוי‭.”‬

 

התוכנה תייצר עבורכם דו"ח של מצב הפיצול בדיסק, שבתוכו עליכם לחפש את הנתון המתייחס לפיצול הקבצים ‭.(File Fragmentation)‬ ככלל, אם הפיצול קטן מ־‭5‬ אחוזים, האיחוי מיותר. אם הוא גדול מ־‭ 10‬אחזוים - הוא הכרחי.

 

אצל רובנו, איחוי פעם בחודש עד פעם בשלושה חודשים אמור להספיק. ככלל, איחוי תכוף גם ישמור על ביצועי הדיסק וגם יקצר את זמן הביצוע של כל איחוי.

 

איחוי למתקדמים 

מאחה הדיסק של חלונות לא מאפשר שום שליטה באופן הביצוע של האיחוי, אלא משתמש תמיד בשיטה זהה, שאינה בהכרח היעילה או המהירה ביותר. זהו כלי מוגבל יחסית. כלי איחוי אחרים משתמשים בשיטות איחוי יעילות יותר, שמשיגות תוצאות יותר טובות. חלקם גם מאפשרים להגדיר פרמטרים שונים של האיחוי.

 

אחד מכלי האיחוי הנחשבים ביותר הוא ‭Norton Speed Disk‬ הכלול בחבילת העזרים המסחרית ‭.Norton SystemWorks‬ אם אתם כבר משתמשים בחבילה הזו, מומלץ להשתמש בכלי האיחוי הכלול בה.

 

גם תוכנת System Mechanic‬, שכבר הזכרנו בכתבות קודמות, מציעה כלי מוצלח ויעיל ובעיקר מהיר מאוד. באתר של המפתחת אפשר להוריד גירסת התנסות ל־30 יום.

 

יש גם כלים ייעודיים, כמו PerfectDisk של חברת ‭Raxco‬ או Diskeeper של ‭.Executive Software‬ גם שתיהן, אגב, זמינות בגירסאות התנסות ל־30 יום.

 

PerfectDisk היא תוכנת איחוי, שבפעם הראשונה שמריצים אותה מארגנת מחדש את כל הקבצים בדיסק על פי שכיחות השימוש בהם. התוצאה היא שיפור ביצועים יפה, גם בהשוואה למה שמשיגות תוכנות דפרגמנטציה אחרות. האיחוי הראשון ארוך יחסית, אבל בפעמים הבאות יתקצר מאוד.

 

Diskeeper, שאפשר להוריד אותה להתנסות בשלל גירסאות (ביתית, מקצועית, ארגונית וכו׳‭,(‬ היא תוכנה שנראית קצת יותר מסובכת, אבל מציעה תכונות די דומות. גם בתוכנה הזו, כמו בקודמת, אפשר להשתמש בברירות המחדל ולא לשנות כלום, אבל אם תרצו להתעמק בנושא, היא תספק לכם גישה לכל מני הגדרות מתקדמות. היתרון של Diskeeper הוא תהליך איחוי מהיר מאוד.

 

הכרחי ולא מסובך

כמו טיפול עשרת אלפים למכונית, גם האיחוי הוא משהו שחייב להיעשות מדי זמן - רצוי קצוב - כדי שכל העסק יתפקד כמו שצריך ולא יהיו לכם הפתעות. כשהוא מתבצע לעיתים קרובות (נניח, פעם בשבועיים עד חודש) הוא נמשך זמן קצר משמעותית, והיכולות של הדיסק מנוצלות בצורה טובה יותר.

 

לפני האיחוי, כאמור, כדאי לגבות. לא יזיק גם לנצל את ההזדמנות ולמחוק קצת קבצים מיותרים שהצטברו בדיסק הקשיח. במצב אידיאלי תיגשו לביצוע האיחוי כשבדיסק שלכם מעט מאוד קבצים מיותרים והרבה מאוד מקום פנוי. ככלל, כדאי לבצע איחוי כש־5 עד 10 אחוזים מהדיסק פנויים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דיסק קשיח. צריך לאחות אותו
צילום: פי סי מגזין
מומלצים