שתף קטע נבחר

תופעה: יוצאים לחופשה ונכנסים לחרדה

כולנו חולמים על החופשה השנתית, אבל לא כולנו גם מסוגלים ליהנות ממנה. אנשים רבים נתקפים חרדה כשהם יוצאים מהשגרה המוכרת להם: דווקא כשהם אמורים לבלות ולהשתחרר מלחצי היומיום, צפות בעיות שהדחיקו והם מגיבים בפאניקה. הפתרון: חשיפה הדרגתית לחופשות "קטנות"

שעה אחרי שנחתה בשדה התעופה של אנטליה, לשם יצאה עם חברה טובה לחופשה מתוכננת של שבוע, חשה טובה התכווצויות חזקות בבטנה. "הרגשתי שמשהו רע מסתובב לי בבטן, ותוך זמן קצר התחילו שלשולים והקאות‭,"‬ היא מספרת.

 

כשהגיעה לבית המלון, עלתה לחדר וקיוותה שמנוחה תפתור את הבעיה. "נפלתי על המיטה. רציתי להאמין ששינה טובה תעלים את הכאבים והתופעות הלא נעימות. אבל אחרי שעתיים הרגשתי שהכל מסתובב לי, ולא יכולתי אפילו לקום לשירותים".

 

רופא המלון שהוזמן לחדר על ידי חברתה בדק אותה ורשם לה תרופות להפסקת השלשול. כמו כן הוא המליץ על דיאטה, שתייה מרובה ומנוחה. "הרגשתי אשמה שאני דופקת לחברה שלי את החופש. אבל מה יכולתי לעשות‭,"?‬ אומרת טובה במבוכה.

 

גם למחרת וביום שאחר כך ובימים הבאים המצב לא השתפר. הסחרחורות, הבחילות, השלשול וההקאות נמשכו. "את החופש שתיכננתי חודש מראש ביליתי בתסכול במיטה. איזה חוף ים ואיזה סתלבט. איזה שמש, איזה טיולים על החוף היפהפה ואיזה תחושת שחרור - שכבתי כמו זומבי ובכיתי את עצמי לדעת‭."‬

 

מכורים לשגרה

ביום שבו חזרה לארץ צייד רופא המלון את טובה בכדורי הרגעה, שאותם נטלה לפני הטיסה. כבר כשנחתו בנתב"ג השתפר מצבה. יום אחר כך כבר לא נשאר זכר לווירוס המסתורי שתקף אותה. היא חזרה לעבודתה וניסתה להדחיק מזכרונה את החופשה המתסכלת.

 

שבועיים אחר כך קיבלו עובדי סניף הבנק שבו היא עובדת צ׳ופר מההנהלה - סוף שבוע ארוך במיקונוס. "היינו מרוצים, כי עבדנו קשה כל השנה, ושמחנו שמישהו מחשיב את המאמצים שעשינו‭."‬ טובה רכשה בגד ים חדש ותיכננה חופשת פיצוי. אבל שעתיים אחרי הנחיתה חזרו תסמיני החופשה הקודמת, בדייקנות חשודה. "כאבי הבטן, השלשולים וכל התופעות מהחופשה הקודמת חזרו בגדול‭,“‬ היא אומרת. “בזמן שחבריי לעבודה רקדו על החוף, אכלו דגים ושברו צלחות בטברנה, שכבתי מוצפת בושה בחדר במלון‭."‬

 

טובה הבינה שהיא בבעיה, אם כי לא ידעה את הסיבה. כשחזרה לארץ פנתה לרופאת המשפחה שלה וסיפרה לה את קורותיה בשתי החופשות. זו המליצה לה על שיחה עם פסיכיאטר והפנתה אותה למרכז הפסיכיאטרי ברחובות.

 

"מיד הבנתי שמדובר בחרדה מהחופש‭,"‬ מסביר ד"ר פנחס דנון, מנהל המרכז הפסיכיאטרי רחובות ומומחה לטיפול בחרדה. "זו תופעה שכמעט כל הלוקים בה לא מודעים לה. אנשים יודעים שהם חרדים ממעליות או מקומות גבוהים או טיסות, אבל לא עולה בדעתם בכלל שהם חרדים מחופש, כי ממה כבר יש לפחד? מבטן-גב, מאוכל טוב, מתחושת שחרור והתמכרות להנאה?"

 

בשיחות שניהל ד“ר דנון עם טובה התברר שהיא היתה שקועה בשגרת עבודה ו-20 שנה לפני אותה נסיעה לאנטליה לא יצאה לחופשה. “השגרה ממסגרת את החיים והופכת את הזרימה היומית לקבועה, מגינה ובטוחה, בעיקר עבור אנשים חרדים‭,“‬ הוא אומר. “אצל אנשים כאלה כל יציאה מהמוכר והמוגן עלולה לגרום להתפרצות של התקף חרדה. זה לא קשור בפחד מאובדן מקום העבודה או מההתנתקות ממנו, אלא בעצם השינוי, אפילו כשהוא זמני‭.“‬

 

הפנאי מאיים

ביום שבו סיים את ההתחייבות האקדמית האחרונה שלו לקבלת תואר ‭,MA‬ ולפני יציאה לטיול הגדול שעליו חלם שנים, הזמין ג׳ את חברתו, שתמכה בו לאורך כל תקופת לימודיו, לבילוי במסעדה. האווירה הנינוחה והנרות הדולקים הרחיבו את ליבו. אבל כבר כשפתח את בקבוק היין שהוגש לשולחן לפני האוכל, התחיל ג׳ להרגיש רע.

 

בתוך דקות הוא סבל מקוצר נשימה ומתחושת חנק. הוא הזיע, הסתחרר והרגיש רע. חברתו הזמינה מים, הרגיעה אותו ועזרה לו להגיע לביתו. ג׳ נרגע ונרדם, אבל אחרי כמה שעות התעורר כשהוא מוצף זיעה ומסוחרר. היה נדמה לו שהוא עומד להשתגע או למות. רופא מד"א שהזעיק איבחן שמדובר בהתקף חרדה והמליץ לו לראות פסיכולוג.

 

"ג׳ הגיע למרפאה כשהוא המום מהאבחנה. מה לו ולחרדה‭,"?‬ מתאר ד"ר דנון. “רק כשנכנסנו לעובי הקורה הוא הבין שהשנים הקשות שבמהלכן הוא למד ועבד ׳הגנו׳ עליו. גם אז, ולא במקרה, הוא לא הרשה לעצמו לנוח או להירגע בחופשה קצרה, אבל אז זה היה לכאורה לגיטימי.

 

“הוא המציא עשרות נימוקים נגד יציאה לחופשה: הוא תפרן, עסוק, חבל לו על הזמן וכדומה, אבל בעצם בבסיס ההימנעות שלו עמדה חרדה מהפנאי, מהיציאה מהשגרה. אנשים רבים, לאו דווקא וורקוהולים, מתנהלים מצוין בין מטלות השגרה, ורק כשהם משתחררים ממנה הם מתחילים להתמודד עם בעיות שהדחיקו. אז ׳קופצות׳ הבעיות ומתבטאות בחרדה‭.“‬

 

- איך מטפלים בחרדה כזו?

 

“הטיפול נעשה באמצעות חשיפה איטית ומדורגת. אני מציע לחולה להיחשף לחופשה בקטן, למשל לבלות יומיים בארץ, ובהמשך להגדיל את המינון ולבחור בעצמו את היעד המועדף, דבר שיעניק לו את יתרון הבחירה והשליטה במצב.

 

“בנוסף, אני מציע לסובלים מחרדת חופשות להימנע ממצבי בטן-גב, כי תחושת הבטלה מלחיצה אותם. הם צריכים לצמצם את ימי החופש שלהם, אבל למלא אותם בפעילויות מעסיקות, שימנעו מהם את תחושת חוסר האונים שגורמת להם הבטלה".

 

לבני/בנות הזוג של הלוקים בחרדת חופשות ממליץ ד"ר דנון לתמוך בסובלים, אבל לא לוותר להם על יציאה משותפת לחופשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
חופשה. לא תמיד הכל ורוד
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים