שתף קטע נבחר

אזכרה לישראל טוויטו: "זה גורלו של פעיל חברתי"

אישי ציבור, פעילים חברתיים ורבים מאלו שזכו לסיוע של טוויטו הגיעו לכיכר המדינה כדי להשתתף בטקס לציון 30 ימים למותו. והיה גם מי שלא אהב את הטקס לזכרו של האיש שהקים את כיכר הלחם. "רוצים קורת גג? שילכו לעבוד", הציעה תושבת כיכר המדינה

טקס לזכרו של ישראל טוויטו, הפעיל החברתי שיצא למאבק למען מחוסרי הדיור ומחה על הפערים החברתיים ההולכים ומעמיקים בישראל, התקיים היום (ה') בכיכר המדינה בתל-אביב, חודש לאחר שהלך לעולמו. לטקס הגיעו ח"כ רובי ריבלין, הרב הראשי לשעבר, ישראל לאו ופעילים חברתיים רבים, ביניהם ויקי קנפו, אנשי הקשת הדמוקרטית המזרחית ורבים שטוויטו סייע להם.

 

את תשומת הלב מיקדה, ג', נערה שהתגוררה ברחוב ושטוויטו סייע לה. "אני אחת מהילדים שמודים לו על העזרה שנתן לנו. אני גרה היום בבית בזכותו. אני אחת מהילדים שמתגעגעים אליו מאוד. ישראל, רק רציתי לומר לך שלום ושאזכור אותך תמיד".

 

לטקס הגיעו גם שלוש בנותיו של ישראל טוויטו, מיטל (17 וחצי), שני (16 וחצי) וזוהר (15). בתו הבכורה סיפרה כי החגים עברו על בני משפחתו של טוויטו בעצב. "זו פעם ראשונה שאנחנו ללא אבא בחגים. היה מאוד קשה אך עשינו שולחן גדול, הזמנו את כל מי שרצה לבוא ולכבד את אבא. בראש השולחן שמנו את התמונה שלו. סבתא ישבה ליד התמונה וכולם בכו, אבל צריך להתגבר ולהיות חזקים. אבא תמיד לימד אותי להיות חזקה ואת הטקס הזה אנחנו מקדישים לו".

 

בין הפעילים החברתיים שהגיעו לטקס היה גם יהודה אלוש בנו של ויקטור מהפנתרים השחורים. אלוש אמר כי הוא מקווה שבזכות טוויטו יתאגדו כל הפעילים החברתיים. "עם מותו של טוויטו נדמה שנסתם הגולל על המאבק החברתי. אולם בזכות האזכרה הזו ומפגש של פעילים חברתיים רבים כולי תקווה שנתאחד ונתאגד ונוביל את העניין החברתי. אני יודע שגם אתה היית מקרה סוציאלי וזהו גורלם של כל הפעילים החברתיים בישראל". 

 

גם אנשי ציבור הגיעו למקום כדי לחלוק כבוד למנהיג החברתי. הרב לאו אמר כי אירוני שלפני חג סוכות מציינים את יום השלושים למותו של טוויטו. "מחר בערב בית ישראל ייצא מדירת הקבע שלו אל הדירה הארעית – הסוכה. דווקא הערב אנחנו מתאחדים עם זכרו של ישראל שהקדיש את חייו להפך הגמור - להוציא את כולם מהדירות הארעיות ולהעבירם לדירות הקבע".

 

ח"כ ריבלין אמר כי טויטו היה איש ציבור אמיתי: "בכנסת מסתובבים הרבה אנשים שמתיימרים להיות מנהיגים, טוויטו היה באמת מנהיג. בהתחלה הסתכלתי עליו בחשדנות רבה, חשבתי שיש פה עוד תעלולן שמנסה לנצל את הסבל של האנשים כדי לקדם את ענייניו, אך התברר לי שבאמת מדובר באדם שהקדיש את עצמו לצורכי הציבור. על אף שלא פעם היו בינינו הבדלי גישה הייתי אומר לו שלא ייקח יותר מדי ללב, אך הוא היה משיב לי 'איך אפשר לא לקחת ללב?' הוא לקח ללב עד שהוא הכריע אותו ביום בהיר".

  

תושבי האזור: שהעניים ילכו לעבוד

ומה אומרים התושבים המתגוררים באזור כיכר המדינה? הם כבר שכחו את טוויטו שהקים את כיכר הלחם והיה שכנם למשך זמן רב. אותם תושבים מעדיפים לחשוב שהעניים, שייצג טוויטו, הם כאלו שיושבים בבית ולא יוצאים לעבודה. "שילכו לעבוד אם הם רוצים קורת גג ואם הם עובדים אז כדאי שיהיה להם סדר עדיפויות אחר", אמרה אחת מהנשים שעברה בסמוך לטקס, אך העדיפה להתעלם ממנו.

 

תמרה לוי וליזה סולמא, שגרות באזור כיכר המדינה, לא אהבו את העובדה שטוויטו הקים אוהלים סמוך לבתיהן. "זה לא טוב שבמקום כמו ישראל יוקם מאהל כזה. באנו לישראל כדי לבנות את המדינה ולא להרוס אותה. כשהוא ישב כאן בחוץ הוא רק פגע באנשים. לא צריך לעודד דברים כאלה, צריך לגרום להם לעבוד. אם ניתן להם כסף הם ישבו ולא יעשו כלום עם עצמם. ישנם בעלי תואר דוקטור מהמעמד הגבוה שעובדים גם כברמנים כדי לפרנס את עצמם. אפילו העובדים הזרים שמנקים אצלנו מרוויחים 35 שקלים לשעה, אז למה שהישראלים לא יעבדו בניקיון?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
ישראל טוויטו ז"ל
צילום: עטא עוויסאת
צילום: ניב קלדרון
הרב לאו וח"כ ריבלין
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
מיטל טוויטו. מתגעגעת לאבא
צילום: ניב קלדרון
צילום: ניב קלדרון
ויקי קנפו
צילום: ניב קלדרון
מומלצים