שתף קטע נבחר

סיני תאילנדי: נודלס עם השפעה

הסינים השפיעו רבות על התרבות התאילנדית - ועל הקולינריה המקומית. עדות לכך ניתן למצוא בעושר הרב של מאכלי אטריות, אוכל סיני מובהק, שהפכו למאכל תאילנדי שמופיע בשלל סוגים, טעמים ומרקמים: רחבות ודקיקות, מאורז או משעועית, מוקפצות או במרק. יש גם מתכון לאחד מאכלי האטריות האהובים ביותר: פאד תאי

אטריות אורז מוקפצות (פאד תאי) מרק אטריות אורז עם בקר אטריות אורז רחבות ברוטב סמיך מרק אטריות שעועית עם עוף 
לסינים השפעה גדולה על התרבות התאילנדית. בין 15-10 אחוזים מהאוכלוסיה הם ממוצא סיני, תוצאה של גלי הגירה מסיביים במהלך השנים. במידה רבה ניתן לומר שהמהגרים הסיניים נטמעו בצורה טובה, כנראה בגלל קירבה בין הדתות וקירבה מנטלית, וגם במשפחת המלוכה התאילנדית יש דם סיני. עם זאת, הקהילה הסינית שמרה על קשר עם קהילות סיניות אחרות במזרח ועל ייחוד תרבותי משלה.

 

הסינים השפיעו רבות על המטבח התאילנדי ותרמו לו מאכלים רבים. התאים, באופן טיפוסי, יצרו "תאיזציה" של המתכונים הסיניים והתאימו אותם לטעם המקומי והפכו "אוכל סיני" ל"אוכל תאילנדי". שני סוגי מאכלים סיניים מובהקים שמככבים במטבח התאילנדי הם מאכלי "סטייר-פריי" (טיגון-ערבוב) והקבוצה השנייה היא מאכלי האטריות למיניהם - החל במרקים, דרך מנות מוקפצות וכלה בסלטים (יאם). גם כאן התאים יצרו גירסאות משלהם למאכל הסיני – ובראש עומד כמובן הפאד תאי שנחשב לסוג של מאכל לאומי בתאילנד. בחלוקה כללית ניתן לומר שישנם שישה סוגי אטריות במטבח התאילנדי:

 

  1. סן יאי (SEN YAI) – אטריית אורז רחבה. לרוב מגיעה טרייה אולם יש גם גירסה מיובשת.
  2. סן מי (SEN MI) – אטריית אורז דקיקה. נמכרת יבשה לרוב.
  3. סן לק (SEN LEK) – אטריית אורז שטוחה, פחות רחבה מה"סן מי". נמכרת יבשה לרוב.
  4. בא מי (BA MEE) – אטריית קמח אורז וביצים, צבעה צהבהב. נמכרת יבשה לרוב.
  5. וון סן (WUN SEN) – אטרייה דקיקה ביוצר שמיוצרת משעועית מונג.
  6. קאנום ג'ין (KANOM JIN) – אטרייה יחודית לתאילנד שמיוצרת מקמח אורז ומים.

 

אטריות יופיעו במגוון מאכלים: מרקים, מנות מוקפצות ומנות "יאם", אולם ברוב המקרים, הן יוגשו כמנות אישיות, עם נוזל או בלעדיו - על כל שולחן בדוכן אטריות אופייני, תמצאו ארבע קעריות שמייצגות את ארבעת הטעמים במטבח בתאי - צ'ילי יבש (חריף, שאומנם אינו טעם, אבל מוגדר כך ע"י התאילנדים), צ'ילי ירוק בחומץ (חמוץ), סוכר (מתוק), רוטב דגים (מלוח). כל סועד מתקן תיבול על פי טעמו האישי.


מנת אטריות ברוטב סמיך. ראט נא (צילום: עדי עליה)

 

 

אטריות אורז מוקפצות (פאד תאי)

 

אטריות אורז מוקפצות - פאד תאי

אולי מנת האטריות הלאומית של תאילנד (לא בכדי היא נקראת "מטוגן תאי" בתרגום חופשי)

 

מתכון באדיבות יריב מלילי, "בית תאילנדי"

 

המרכיבים:

200  גרם אטריות אורז מושרות (כשעתיים לפני)

100 גרם טופו חתוך לקוביות

2 חופנים גדושים של נבטים

גבעול בצל ירוק חתוך לחתיכות של כ-5 ס"מ

2 ביצים

30 גרם בוטנים קלויים, כתושים

3 כפות שמן צמחי

4 כפות סויה בהירה

4 כפות רוטב דגים

2 כפות מיץ לימון

5-6 כפיות סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את השמן בווק. שוברים פנימה את הביצים ומקשקשים אותן. מוסיפים את האטריות ומערבבים עד לריכוך מוחלט של האטריות (כ- 7-8 דקות). לאחר מכן מוסיפים את הטופו, הסויה והסוכר וממשיכים לערבב כ- 3-4 דקות עד לקבלת טעם שווה לכל האטריות.
  2. מוסיפים את הנבטים והבצל הירוק ומערבבים/מקפיצים דקה וחצי נוספת. מגישים בצלחת ומפזרים את הבוטנים מעל.

 

 

 

חזור למעלה
מרק אטריות אורז עם בקר

 

מרק בקר ואטריות אורז - נאה טון וון סן

מתכון באדיבות יריב מלילי, בית תאילנדי

 

המרכיבים (לשישה סועדים):

300 גרם אטריות אורז דקיקות שהושרו במשך שעתיים במים קרים

1 ק"ג בשר צוואר שמן של בקר

3/4 חבילת נבטים

3 גבעולי סלרי (כולל עלים חתוכים לפרוסות עבות)

8 שיני שום קצוצות ומטוגנות

1/3 כוס שמן

6 עלי חסה ערבית חתוכים גס

20 גבעולי כוסברה קצוצים דק

2 גבעולי בצל ירוק קצוץ דק

6 כוכבי אניס

כפית מלח

סויה בהירה

סויה שחורה

3 כפות סוכר

 

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים 5 ליטר מים בסיר. מוסיפים את הבשר ונותנים לו להתרכך בבישול איטי כשעה וחצי (בחצי מכסה). בחצי שעה האחרונה מוסיפים לבשר את כוכבי האניס וממליחים. כשהבשר מתרכך לחלוטין מוסיפים כף סויה שחורה, כ- 12 כפות סויה בהירה ו-3 כפות סוכר.
  2. מעבירים את הבשר לצלחת ומפוררים עם הידיים לפיסות דקות.
  3.  חולטים את האטריות במים רותחים.
  4.  מרכיבים את המנה בקערה עמוקה על פי הסדר: מניחים נבטים, אטריות חלוטות, חסה, חתיכות בשר, יוצקים מעל את המרק, מפזרים מלמעלה את השום, הכוסברה והבצל הירוק. מגישים חם. מומלץ עם חומץ פלפלים בצד.

 

חזור למעלה
אטריות אורז רחבות ברוטב סמיך

 

אטריות אורז פריכות ברוטב סמיך - ראט-נא מי קרופ

באדיבות יריב מלילי, "בית תאילנדי"

 

הפירוש של "ראט נאה" הוא "על הפנים". הכוונה היא על פני האטריות. זוהי מנת צהריים מהירה מאזור בנגקוק, שמורכבת מאטריות, בשר וירקות בתוך המון רוטב.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

לאטריות:

1/2 שקית אטריות אורז דקות מושרות במים קרים לפחות שעתיים ומסוננות היטב

שמן לטיגון עמוק

לתבשיל:

2 כפות שמן

4 שיני שום קצוצות

400 גרם סטייק סינטה, חתוך באלכסון לפרוסות דקות דקות

20 פרחי ברוקולי

4 פטריות ירדן קרועות לרצועות רחבות

חופן נצרי במבוק קצוצים לרצועות דקות

חופן פטריות שחורות מושרות במים כשעתיים וקצוצות לרצועות

4-5 כוסות ציר מרק עוף חם

4 כפיות סוכר

8 כפות רוטב שעועית שחורה

4 כפות סויה בהירה

חופן כרוב סיני קצוץ לפרוסות רחבות

1 כף קמח תפו"א מדוללת בשלושת רבעי כוס מים קרים

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים היטב שמן לטיגון עמוק בסיר טיגון. כשהשמן חם מוסיפים את האטריות המושרות בזהירות ומטגנים עד שהן מתנפחות והופכות פריכות. מוציאים ומחלקים בין ארבע צלחות הגשה עמוקות.
  2. מנקים את הווק במים, מנגבים ומחזירים לכיריים. מוסיפים שתי כפות שמן, שום ובשר. מערבבים עד שהבשר משנה את צבעו, ומוסיפים את הברוקולי, פטריות, נצרי הבמבוק ופטריות שחורות. ממשיכים לערבב.
  3. מוסיפים מצקת ציר עוף, סוכר, רוטב שעועית שחורה וסויה בהירה. מערבבים ומוסיפים עוד ציר עד שהנוזלים מכסים את מרכיבי התבשיל. מבשלים עוד כ-3 דקות. מוסיפים את הכרוב הסיני הקצוץ וממשיכים לבשל כחצי דקה.
  4. מוסיפים כף או שתיים מקמח תפוחי האדמה המדולל על מנת להסמיך את התבשיל. משלימים טעם עם סויה בהירה וסוכר עד לקבלת המליחות, המתיקות והחמיצות הרצויה.
  5. יוצקים מהתבשיל בנדיבות על האטריות בקערה ומגישים מייד.


אטריות אורז פריכות ברוטב סמיך. ראט-נא מי קרופ (צילום וסגנון: סטודיו סליס )

 

חזור למעלה
מרק אטריות שעועית עם עוף

טום צ'ט וון סן

 

מתכון באדיבות יריב מלילי, "בית תאילנדי"

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

100 גר' פרגית נקי וקצוץ דק דק (כמו טחון גס)

70 גרם טופו חתוך לקוביות

50 גר' אטריות שעועית שקופה (להשרות במים שעתיים לפני)

2 מניפות פטריות יער

8 יחידות פטריות שמפיניון חתוכות לחצי

2 פרחי כרובית מפורקות לפרחים קטנים

גבעול סלרי אמריקאי חתוך לרצועות דקות

3 עלי כרוב סיני חתוך גס

4 גבעולי בצל ירוק קצוץ דק

4 גבעולי כוסברה קצוץ דק

2 שיני שום מטוגנות עד השחמה עדינה

סויה בהירה

1 וחצי ליטר ציר עוף צח

 

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים את ציר המרק. מוסיפים את החומרים למעט הכרוב הסיני, העוף הקצוץ הכוסברה והשום.
  2. מבשלים 4 דקות בלבד.
  3. מוסיפים את העוף למשך שתי דקות בישול.
  4. מוסיפים את הכרוב הסיני לחצי דקה נוספת.
  5. מוסיפים את האטריות למשך דקה של בישול.
  6. מגישים בצלחת. זורים מעל את הכוסברה והבצל הירוק יחדיו. מזליפים מעט סויה בהירה ומתבלים עם מעט מלח לפי הטעם.

 

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דוכן של אוכל תאילנדי מוקפץ
צילום: גיא רובננקו
מומלצים