שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

10 עובדות על אינסולין

למה חייבים חולי הסוכרת להודות לעגלים, לפרות ולחזירים, איך בולם האינסולין את הרס הרקמות ומה מבשר העתיד ל-50 מיליון חולי הסוכרת בעולם? הנה כמה דברים שלא ידעתם על הזריקה היומית שמצילה את חיי חולי הסוכרת, מיוחד ליום הסוכרת הבינלאומי שחל היום

כ-400 אלף ישראלים לוקים במחלת הסוכרת, לפחות עשירית מהם נאלצים להזריק מידי יום אינסולין, בלעדיו לא יכולים היו להמשיך ולחיות. איך התגלה האינסולין, על שום מה נקרא שמו, מהו מנגנון הפעולה ומה צופן העתיד לחולים? עובדות על אינסולין

 

1. לה איסלה בוניטה

היכן נמצאים איי לנגרהאנס? לא, אל תפתחו את האטלס. האיים הללו נמצאים ב לבלב. תאי ביטא המצויים באיי לנגרהאנס שבלבלב, אחראים על הפרשת האינסולין. זהו בדיוק מקור השם אינסולין - במילה הלטינית "אינסולה" שפירושה אי.

 

2. מהדם אל תאי הגוף

תפקידו של ההורמון אינסולין הוא להעביר את הסוכר מזרם הדם אל תאי הגוף לצורך יצירת אנרגיה. לאדם בריא יש שתי רמות אינסולין: רמה בסיסית (הקרויה גם בזאלית), היא רמת האינסולין המופרש 24 שעות ללא קשר לאוכל, ורמת שיא (פרנדיאלית) שבה מופרש פרץ אינסולין לצורך התמודדות עם סוכרים הנובעים מארוחות.

 

3. הרומנים טוענים לראשוניות

בשנת 1921 החוקרים פרדיריק בנטינג וצ'ארלס בסט הציגו בפני העולם את האינסולין לראשונה וזכו על כך בפרס נובל לפיזיולוגיה ורפואה, זאת לאחר שהצליחו לבודד את המרכיב הפעיל ממקור לבלבי של האינסולין. הוויכוחים על ראשוניות תגלית האינסולין בעולם נמשכים עד היום. הרומנים טוענים שהחוקר ניקולס קונסטנטין פאולסקו ( Nicolas Constantine Paulesco) שחי בין השנים 1886-1931, היה הראשון לבודד תמצית לבלב, אולם בשל מלחמת העולם הראשונה, הדבר לא הגיע לידיעת העולם המערבי ולצפון אמריקה.

 

4. זריקת הבכורה

זריקת האינסולין הראשונה הייתה מחומר שמוצה מהלבלבים של עוברי עגלים. הזריקה ניתנה לחולה בן 14 בשם לאונרד תומפסון ב-21 בינואר 1922, לאחר סדרת ניסיונות שנעשו בכלבים, שחלקם מתו מזיהומים בגלל תנאי המעבדה. צילומים של הנער לפני הטיפול ואחריו פורסמו בעיתון הרפואי היוקרתי "ניו אינגלנד ז'ורנל אוף מדיסין". בצילום האחד נראה נער רזה להחריד ובצילום האחר נראה נער ורדרד ומלא, תמונה שהמחישה את משמעות האינסולין כבולם הרס הרקמות של הגוף.

 

5. חברת 'אלי לילי' קוטפת את הפירות

הניסיונות הראשונים בהזרקת אינסולין היו מאכזבים, ורק לאחר תהליכי זיקוק וטיהור של האינסולין הפכו התוצאות למרשימות יותר. בשנת 1923 הפיקה לראשונה חברת 'אלי לילי' את האינסולין המסחרי הראשון.

 

6. אנושי יותר עדיף

מאז תגלית האינסולין הסתמכו הסוכרתיים על האינסולין שהופק מלבלבים של פרות וחזירים. האינסולין שהופק מהחי תיפקד בצורה נאותה אלא שלא היה זהה לאינסולין האנושי ולעיתים גרם לתופעות לוואי דוגמת פריחה ואדמומית בעור.

  

7. מהפיכת ההנדסה הגנטית

בשנת 1978 הפך האינסולין להיות לחלבון האנושי הראשון שיוצר באמצעות הביוטכנולוגיה וההנדסה הגנטית ופתר את בעיית המחסור הן בכמויות והן באיכות האינסולין. חוקרים מחברת "ג'ינטק" הצליחו להחדיר את הקוד הגנטי של האינסולין לתוך ה- DNA של בקטריה, וכך הפכה הבקטריה ליצרנית של השרשראות A ו- B של האינסולין. בשלב הבא מחברים בתהליך כימי את השרשרות באמצעות יצירת גשרי הדו-גופרית, ומקבלים אינסולין אנושי ללא כל תופעות לוואי. המוצר שהתקבל ששמו Humolog הפך להיות למהפכה בשימושם של הסוכרתיים בשנות השמונים. כיום רוב הסוכרתיים משתמשים באינסולין שממקור גנטי במקום האינסולינים ממקור חייתי (פרה או חזיר). בשנת 1996 אישר מנהל התרופות והמזון האמריקאי את השימוש באינסולין האנאלוגי, המופק כולו בהנדסה גנטית ואף מבוצעים בו שינויים.

 

8. מגיפת הסוכרת

תחילה נראה היה שבכוחו של האינסולין לפתור את בעיית הסוכרת במלואה, אולם עד מהרה התברר שמתן האינסולין מציל החיים הופך את הסוכרת ממחלה חשוכת מרפא למחלה כרונית, ומכניס לתמונה תחום חדש ונרחב של בעיות פתולוגיות, ביוכימיות וקליניות. כיום מוגדרת מחלת הסוכרת כמגיפה וחולים בה כ-180 מיליון חולים בעולם מתוכן כ-400 אלף בישראל.

 

9. אינסולין להמונים

כיום מטופלים בעולם כ-50 מיליון חולים באמצעות אינסולין. מחלת הסוכרת מתחלקת לשני סוגים עיקריים, סוכרת סוג 1 בה הגוף מפסיק באופן טוטאלי את ייצור האינסולין, וחולים אלה מתחילים מהתחלה טיפול באינסולין וסוכרת סוג 2 - מחלה בעלת התקדמות איטית יותר בה בשל סיבות שונות ייצור וספיגת האינסולין נפגעים. כיום בודקים חוקרים האם יועיל לתת אינסולין לחולים בשלבים מוקדמים מאוד ואף קדם סוכרתיים על מנת למנוע ולעכב את סיבוכי הסוכרת.

 

10. מזריקה לשאיפה

מאז התגליות המדעיות שאפשרו להנדס את ייצור הורמון האינסולין הצליחו חברות התרופות לשלוט על צורת השפעתו של האינסולין וזמן השפעתו. מטרת השינוי היתה ניסיון לחקות את צורת ההפרשה הטבעית של האינסולין. צורה אחת הייתה באמצעות משאבות אינסולין. הצורה השניה היא באמצעות אנאלוגים. בשנת 96' אושר אינסולין מהיר פעולה ראשון בשם ליספרו, המאפשר לחקות את רמת האינסולין הטבעית לאחר ארוחה. בשנת 2000 אישר ה- FDA את האינסולין הראשון המאפשר מתן רמת אינסולין בסיסית למשך 24 שעות בזריקה אחת ושמו לנטוס. לאחרונה החל שיווקו של האינסולין אקסוברה, הראשון שאינו ניתן בזריקה, אלא בשאיפה לתוך האף.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
אינסולין. מחזיר את הסוכר לגוף
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים