שתף קטע נבחר

התותחנים: ירינו פצצות מצרר על-פי ההוראות

ההחלטה למנות קצין בודק כדי לבחון את סוגיית השימוש בפצצות מצרר, עוררה זעם בקרב קצינים בתותחנים, ששיגרו את הפגזים. "האם ייתכן שהרמטכ"ל לא מודע לאופי הפעילות של יחידתי? אם מדובר בתחמושת האסורה לשימוש מדוע בכלל גוייסנו והוצבנו באותה גזרה?"

קצינים במערך התותחנים לא מבינים מדוע החליט הרמטכ"ל, רב-אלוף דן חלוץ, למנות את האלוף גרשון הכהן, כדי לבחון את סוגיית השימוש בפצצות מצרר במהלך מלחמת לבנון השנייה. על-פי עדויות של קצינים בחיל, כל עמדה שירתה פגזים ובהם פצצות מצרר לעבר לבנון קיבלה אישור מנציג של אגף היבשה בצה"ל.

 

התחושות בקרב חיילי התותחנים עם פתיחת התחקיר קשות. "לתדהמתי ולתדהמת חבריי, מצאנו עצמנו במוקד הסערה, כאשר הרמטכ"ל החליט שלושה חודשים לאחר סיום הלחימה למנות ועדת חקירה, שתבחן האם ומדוע נעשה שימוש לא חוקי במערכות הנשק עליהם הגדוד שלי מופקד", אמר קצין תותחנים. "בהתחלה חשבתי שמדובר בבדיחה, הרי היינו מהיחידות המילואים הראשונות שגויסו, וייתכן שאף יחידת המילואים הראשונה שגויסה לגזרת הלחימה ולא להחלפת גדודי סדיר בתעסוקה מבצעית שגרתית. האם ייתכן שהרמטכ"ל, שלא לומר הממונים עליו, לא מודעים לטבע ואופי הפעילות של יחידתי? אם מדובר בתחמושת האסורה לשימוש מדוע בכלל גוייסנו והוצבנו באותה גזרה?".

 

על-פי עדויות שהגיעו ל-ynet, בימים הראשונים למלחמה נורו 1,200 פגזים לעבר לבנון, כאשר בכל אחת מהן מאות פצצות קטנות לעבר שטחים בהם חיזבאללה פעל. בשבועיים האחרונים של המלחמה נורו לעבר לבנון 1,200 פגזים נוספים מסוג זה. באמצע הלחימה התקבלה הוראה לחדול אש ל-48 שעות, לאחר שעלה חשש כי הירי פגע במסוק של חיל האוויר, ששני טייסיו נהרגו מצפון לצפת.

 

לדברי קצין בכיר בתותחנים, לחיילים ניתנה הוראה על הגבלת ירי במרחק של 400 עד 600 מטרים ממבנה כלשהו. "הוראה זו שונתה פעמים רבות וטווחי 'הבטיחות' הוקטנו והוגדלו ללא שום סיבה. הוראות אלו נשמרו בקפידה. היה לנו אמצעים מיוחדים שכללו תצלומי אוויר של כל אזור אליו ירינו. חיל האוויר היה מעודכן בירי שכן נשמרו לו מסדרונות ירי. היו כמה פקודות אש: על-פי הפעלה לאחר איתור שיגור קטיושה וכן ירי לצורך שיבוש שנעשה בהנחיה מטכ"לית". לדבריו, כל ירי בוצע בהתאם לפקודות ולמרווחי הבטיחות, והיתה הקפדה יתרה על כך.

 

יתרה מכך, מהעדויות עולה כי החל מהשבוע השלישי למלחמה, הגזרה מצפון לנהר הליטני הוגדרה כגזרה מטכ"לית, ולא גזרה באחריות פיקוד צפון, דבר שהצריך אישור ירי מהרמה המטכ"לית.

 

הקצינים סיפרו כי במהלך המלחמה הגיע הרמטכ"ל לאחת הסוללות ששיגרו פגזים לעבר לבנון. אבל גורמים בצה"ל אומרים כי לא מדובר בתותחנים שירו פצצות מצרר לעבר יעדי חיזבאללה.

 

פצצת מצרר היא פצצה המכילה כמות גדולה של פצצות קטנות. היא מתפוצצת בגובה מסוים מעל הקרקע והפצצות שבתוכה מתפזרות ומתפוצצות זמן קצר לאחר מכן. מדובר בפצצות הגורמות נזק רב. על-פי דיווחים לבנונים, נפגעו לפחות עשרה אזרחים כתוצאה מפיצוצים של הפצצות הקטנות לאחר המלחמה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
פצצות מצרר (ארכיון)
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
יורים פגזים לעבר לבנון
צילום: רויטרס
מומלצים