שתף קטע נבחר

לראשונה: מאסר בפועל למעלים מס באינטרנט

רפאל בן, אשר הפעיל אתר לבניית אתרי מסחר אלקטרוני בארה"ב והעלים הכנסותיו מהאתר, הורשע אתמול בבית משפט השלום ונשלח לעשרה חודשי מאסר. הוא ישלם קנס בסך חצי מיליון שקל

בית משפט השלום בירושלים הרשיע אתמול בהחלטה תקדימית את רפאל בן בהעלמת הכנסות מאתר אינטרנט שניהל בחו"ל.

 

בן, אשר ניהל אתר אינטרנט בשם money4u באמצעות תאגיד ואתר אינטרנט שנרשמו בארה"ב, נידון במסגרת

הסכם טיעון לעשרה חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס כבד של 550,000 אלף שקלים. התביעה נוהלה בידי עו"ד רבקה אלקובי, סגנית בכירה לפרקליט מחוז ירושלים.

 

בן, כמו ישראלים רבים אחרים, הפיק לעצמו רווחים כספיים מפעילות עסקית באינטרנט – מבלי שדיווח על כך לרשויות המסים. על פי כתב האישום, מדובר בהעלמת מס על הכנסות של למעלה מחמישה מיליון שקלים.

 

על אף שהשופט התחשב במצבו הרפואי של הנאשם, מדובר עדיין בעונש כבד המוטל בארץ לראשונה בגין העלמות רווחים מעסקים שמקורם באינטרנט, שלכאורה לא מצויים בתחום השיפוט של מדינת ישראל.

 

הפרקליטות ביקשה מבית המשפט להעביר מסר מרתיע לכל העוסקים בעסקי האינטרנט, ולכל מי שחושב שבגלל שמדובר באינטרנט ניתן בקלות להעלים מעיני הרשויות את העיסוק ואת היקפו, וזאת "לצורך מיגור התופעה" כתבה הפרקליטות.

 

פסק דין תקדימי זה מטיל צל כבד על כל פעילות עסקית באינטרנט של ישראלים אשר אינם מדווחים על הכנסותיהם לרשויות המס בישראל – אם זה בוני אתרים שמוכרים אתרים לאחרים כמו רפאל בן, מפעילי חנויות וירטואליות או אפילו מי שמוכר פריטים שונים באתרי מכירות פומביים, דוגמת eBay.

 

פרשנות ורקע

בהתייחסות לגזר הדין, מסבירה עו"ד אודיה קגן, המתמחה במשפט ואינטרנט, כי "במקרה זה המדובר בעבירה של העלמת הכנסות (ועבירות נוספות) כאשר מקור ההכנסה הוא רווחים מהפעלה של אתר אינטרנט.

 

בתקופה אליה התייחס גזר הדין, חייבה שיטת המס בארץ לדווח רק על הכנסות שמקורן בישראל. לכן היה חשוב לדעת היכן הופקה או התקבלה לראשונה ההכנסה ובמקרה של חברה זה, כמו כאן, האם החברה נשלטה או נוהלה מישראל. משום שהמדובר באתר אינטרנט, אשר פעילות מסחרית בו יכולה להתבצע במספר מקומות בו זמנית, וקשה לקבוע את המיקום המדוייק, יצר המסחר באינטרנט קושי לגבי החבות במס.

 

במקרה זה, נראה שהתקבלו כספים בחשבונות בישראל. בנוסף, צויין שהאתר נוהל, למעשה, מבית בירושלים. לכן, כנראה, ראו רשויות המס את ההכנסות כהכנסות 'ישראליות', שחייבות במס.

 

אולם, מאז הרפורמה במס בשנת 2003, מחוייב תושב ישראל לדווח גם על הכנסות שמקורן בחו"ל – ומכאן, קיימת חובה עקרונית לדיווח ותשלום מס גם במקרים בהם מופקים רווחים באמצעות אתרי אינטרנט שאינם בתחומי ישראל" . היא מסכמת.

 

בתחילת 2003 פורסם  באתר מס הכנסה חוזר אשר מתווה כללים בנוגע להוצאות הקשורות באתרי אינטרנט. החוזר מסביר מהו אתר אינטרנט, מהם רכיביו, מה ההבדל בין אתר סטטי לאתר דינמי ומהם ההבדלים בין אתר שיווקי, אתר מידע, אתר תמיכה, אתר מסחר אלקטרוני, אתר של מוסד ציבורי לפורטל.

 

כמו כן, המסמך מבחין בין שלבים שונים בהקמת אתר, בהם שלב האפיון, התכנות, האינטגרציה, ה-QA, שלב ההטמעה והעלייה לרשת, רכישת שם מתחם ותפעול שוטף של האתר. לבסוף, מפרטים כותבי המסמך את העלויות הקשורות באינטרנט לצורכי מס.

 

בחודש ספטמבר האחרון נעצר מפעיל אתר להזמנת נערות ליווי, בחשד שהעלים מאות אלפי שקלים ולא דיווח על ההכנסות. על פי הדיווח, חוקרי משטרה ומס הכנסה גולשים לאתרי הסקס הישראליים באינטרנט, כדי לחפש שם הוכחות נגד מפעילי האתרים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים