שתף קטע נבחר

חוק זכויות יוצרים עובר עוד משוכה

כתבנו בעבר שחוסר העניין התקשורתי בחוק זכויות היוצרים החדש המתגבש עומד ביחס הפוך להשפעתו הצפויה על הצרכנים בעתיד. אך אין כמו תחושות מרמור של אמנים מוכרים כדי להפיח קצת עניין בהליך החקיקה המתנהל בשבועות האחרונות בוועדת הכלכלה של הכנסת, הרחק מהזרקור התקשורתי.

 

הזמר עמיר בניון תקף היום בוועדת הכלכלה של הכנסת את הפדרציה הישראלית לתקליטים ולקלטות ואקו"ם, על כך שהם פוגעים ביוצרים ומנצלות את יצירותיהם למטרות רווח, כהגדרתו. חלק מהיוצרים שהשתתפו בדיון ביקרו את סעיף 19 בחוק, הקובע כי שימוש ביצירה מותר לצורכי לימוד, מחקר, סקירה, תמצית עיתונאית, גם מבלי לשלם ליוצר או לתגמל אותו על כך (כל מה שנופל תחת ההגדרה "שימוש הוגן"). לדבריו, הפדרציה ניסתה להסתיר מידיעת האמנים את דבר הדיון שהתנהל היום בכנסת.

 

לדעת אביהו מדינה, שהשתתף בדיון, אמנים זכאים לתגמול גם כאשר היצירות שלהם נלמדות באוניברסיטאות או בתי ספר. אך רוב המשתתפים הבינו כי ליוצרים יש אינטרס ברור כי יצירותיהם יושמעו גם במקרים בהם לא יקבלו על כך תשלום.

 

בישיבת הוועדה הוחלט על שינוי הטרמינולוגיה בסעיף השימוש ההוגן באופן שיתיר לבית המשפט פרשנות מצומצמת יותר בשאלה אילו שימושים נחשבים הוגנים.

 

אתמול דיווחנו על דרישת הפדרציה להוסיף לחוק המתגבש סעיף האוסר על פיצוח מערכות לניהול זכויות יוצרים. נושא זה לא עלה לבסוף על סדר היום וככל הנראה לא ישולב בחוק הנוכחי כלל. בפדרציה מפנטזים על גירסה ישראלית לחוק ה-DMCA האמריקני, אך אפשר לקוות כי עם הזמן, ככל שנחשפת החולשה של מערכות ה-DRM האגרסיביות, ירד עניין זה סופית מסדר היום.

 

על אף המאמצים של תעשיית התוכנה, המוזיקה ואחרים, חוק זכויות היוצרים במתכונתו הנוכחית הוא שפוי, הוגן ומאוזן, על אף שאין צד שיהיה מאושר ממנו לחלוטין.  עוד על הדיון היום בבלוג של שחר שמש.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים