שתף קטע נבחר

"עשרות משפחות פלסטיניות בחברון גרות בכלוב"

בעקבות העדות המצולמת של מתנחלת מקללת פלסטינים שפורסמה ב-ynet, מספר מהנדס בעיריית חברון כי ליד האזורים שבהם מתגוררים המתנחלים הפכו חייהם של הפלסטינים לסיוט. "עשרות משפחות מתגוררות בכלובים"

לא קל להיות פלסטיני בחברון. "עשרות משפחות פלסטיניות בחברון מתגוררות בתוך כלובים, בגלל התנכלויות המתנחלים". כך סיפר היום (ד') ל-ynet עבד אל האדי חאנקש, מהנדס בעיריית חברון וחבר הוועד הפלסטיני להגנה על האדמות בעיר.

 

הדברים נאמרים בעקבות הפרסום ב-ynet על המקרה של בני משפחת אבו עיישה, שגרים ב"כלוב", סובלים מהתנכלויות יום-יומיות מצד שכניהם ונדרשים לאישורים מיוחדים כדי לקבל אורחים. סרטון וידאו שצילמו בני המשפחה והגיע לידי "בצלם" תיעד מריבה עם שכנה יהודית.

 

לדברי חאנקש, רוב הכלובים נבנו על-פי צו של צה"ל. "הצבא הישראלי, במקום למלא את תפקידו להגן על התושבים הפלסטינים, מבקש מהם לבנות את הכלובים האלה, בטענה שרק כך הם יהיו מוגנים מהמתנחלים ומהתנכלויותיהם. אבל זה חלק מתוכנית שנועדה להגביר את תחושת הלחץ והמחנק של הפלסטינים בחברון ולשכנע אותם לעזוב את בתיהם ואדמותיהם".

 

חאנקש סיפר שנוסף למשפחת אבו עיישה, עוד עשר משפחות פלסטיניות נאלצות לעבור דרך שערים מיוחדים כדי להגיע לבתיהם, שנמצאים באזור היישוב היהודי. "למרות שהצבא מכיר כל אחד מהפלסטינים שגרים באזור, הם מעוכבים לעיתים שעות ארוכות בשער כדי להיכנס לבתיהם, שלא לדבר על כניסת שכנים, חברים ובני משפחה. זה לא סביר, לא חוקי ולא אנושי". כמו כן ישנן עוד עשרות משפחות פלסטיניות במקומות אחרים בעיר המתגוררות בתוך כלובים.

 

"מגישים תלונות שלא מטופלות"

תושבי חברון הערבים מתמודדים עם קשיים נוספים. "המינהל האזרחי מוציא מדי שנה עשרות צווים של הפסקת בנייה וצווי הריסה לפלסטינים בחברון", מספר חאנקש. "לא ברור לנו עדיין איך לא מאפשרים לפלסטינים לבנות על אדמותיהם, ואילו למתנחל שמגיע מעבר לים נותנים לבנות ללא כל הפרעה ולהתרחב, תוך השתלטות על אדמות פלסטינים. מה זה אם לא גזענות לשמה? והכל חלק מהמאמץ לדחוף את הפלסטינים כדי שיעזבו את המקום".

 

עוד בעיה בה נתקלים תושביה הפלסטינים של חברון הם הרחובות הסגורים. חאנקש סיפר כי בתקופת החגים פונים התושבים למינהל האזרחי ולפעמים למערכת המשפט בישראל, כדי שיורו לצבא להסכים לפתיחת רחובות חסומים לתנועת פלסטינים, כמו רחוב א-שוהדא. "בפועל הצבא מעולם לא מציית להחלטת בית המשפט, תמיד בטענה השקרית של ביטחון התושבים היהודים. לעיתים כאשר מגיעים אורחים זרים לאזור הצבא פותח על דעת עצמו את הרחוב, כדי לתת להם תחושה שהעיר חופשייה ושהפלסטינים יכולים לנוע בחופשיות. אבל מרגע שהאורחים עוזבים את המקום, הרחוב נסגר לתנועת פלסטינים".

 

על החיכוך בין היהודים לערבים אפשר ללמוד ממספר התלונות שהפלסטינים מגישים. חאנקש: "מאז שנת 2000 הגישו הפלסטינים בממוצע 592 תלונות מדי שנה נגד המתנחלים לצבא או למשטרה, 372 מתוכן מתייחסות לחברון. אבל התלונות שהפלסטינים מגישים לא מטופלות. התלונות הבולטות הן תלונות על התנכלויות מצד המתנחלים, קללות, זריקת אבנים, מכות, זריקת חיתולים ודברים מן הסוג הזה. מול זה לנו לא נותר אלא לעודד את התושבים ולחזק את רוחם כדי שיישארו  בחברון, מפני שכסף אין לנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
פלסטינים בחברון (ארכיון)
צילום: ירון ברנר
מומלצים