שתף קטע נבחר

"אסור לשנות חוק לפי אינטרסים פוליטיים"

חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה הודיעו שלא יתמכו ב"חוק פרס" כשיובא לכנסת. ח"כ איתם: "הממשלה מעבירה מסר חמור לאזרחים". ח"כ יחימוביץ': "חוקי מדינת ישראל אינם כלי משחק בידי האינטרסים של אולמרט וקדימה". ואילו יוזם החוק, ח"כ יואל חסון, מבטיח לפעול כדי להשיג רוב

אחרי שוועדת השרים לחקיקה אישרה היום (א') את "חוק פרס", הקובע שתתקיים הצבעה גלויה במליאת הכנסת על מינוי נשיא המדינה, עוברת עכשיו ההכרעה האם לאשר את החוק למליאת הכנסת. לאחר שבוועדת השרים זכתה ההצעה לרוב של שבעה מול חמישה, היא צריכה לעבור משוכה גבוהה יותר בכנסת.

 

כמה חברי כנסת, חלקם מהקואליציה, הודיעו שלא יתמכו ב"חוק פרס". חבר הכנסת אפי איתם (האיחוד הלאומי-מפד"ל), אמר כי "הממשלה מעבירה מסר חמור לאזרחים, שכל חוק נתון לשינויים לפי האינטרס הפוליטי. אגיש מחר הצעת חוק הקובעת כי שינויים בהליך בחירה של בעלי תפקידים יחולו רק בקדנציה שלאחר מכן ואפעל לבלום באמצעות חוק זה את 'חוק פרס' ואת התופעה המסוכנת והמשחיתה שהוא מבטא".

 

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, הגיב בציניות להחלטת ועדת השרים: "מזל שממשלת אולמרט מסתפקת בתיקון צנוע כל כך לחוק היסוד, בשעה שניתן לקבוע בחוק היסוד הוראה מפורשת לפיה שמעון פרס יהיה הנשיא הבא של מדינת ישראל. כמו כן אין כל סיבה מדוע לא לרסק את עיקרון חשאיות ההצבעה גם בבחירות פרסונליות אחרות שהכנסת מקיימת, כמו למשל מבקר המדינה ונציגי הכנסת בוועדה למינוי שופטים".

 

להצעת החוק יש מתנגדים רבים גם בשמאל. יושב ראש מרצ, חבר הכנסת יוסי ביילין, אמר: "זו טעות קשה שסוללת את הדרך להפיכת בחירתו של הנשיא לחלק בלתי נפרד מה'סחר מכר' הקואליציוני". חברו למפלגה, ח"כ חיים אורון, הוסיף: "אני מתנגד מכל וכול להחלטה שקובעת כללי משחק שתוצאתו ברורה. ספק גדול אם בחירה גלויה של הנשיא שמאחוריה דיל פוליטי נקייה יותר מהצבעה חשאית. צריך להשאיר כרגע את הכללים כפי שנקבעו, גם אם זה לא נוח לחלק מהמועמדים".

 

חברת הכנסת שלי יחמוביץ' (עבודה) אמרה כי מדובר בהחלטה פסולה. "חוקי מדינת ישראל אינם כלי משחק בידי האינטרסים של אולמרט וקדימה. שינוי חוקי יסוד למען תככים פוליטיים, ובשביל אדם אחד הם שיא הציניות. על הכנסת לסכל את כוונותיו של אולמרט".

 

מסתבר שגם במפלגתו של ראש הממשלה יש מתנגדים לחוק, אך מסיבות שונות. חברת הכנסת עמירה דותן אמרה: "אני מברכת את יוזמתו של חבר הכנסת חסון, אך בד בבד חקיקה שכזו אינה אמורה להיתפר למידותיו של אדם מסוים, אלא לגופו של עניין. הערכתי הרבה לאישיות כמו פרס מלמדת אותי כי הוא אינו זקוק לחוק מן הסוג הזה על מנת להיבחר לנשיאות, שכן הדבר רק פוגע במעמדו הציבורי האיתן ובזכויותיו הרבות".

 

ח"כ יואל חסון: אפעל להשגת רוב 

למרות מספרם הרב של המתנגדים, יוזם "חוק פרס", ח"כ יואל חסון, אמר ש"אישור החוק בוועדת השרים לחקיקה תיצור מומנטום חיובי להעברתו בכנסת. בכוונתי להיפגש בהקדם עם ראשי סיעות הכנסת ולפעול להשגת רוב להצעה בתוך מספר שבועות".

 

גם שרי הממשלה התייחסו להחלטה. שר הפנים רוני בר-און, מתומכי הצבעת החוק להצבעה גלויה אמר כי "נגד הערך של חופש ההצבעה בהצבעה חשאית צריך לעמוד הערך של סכנה מהפקרות ההצבעה. בהצבעה שכזאת ההבדל בין חופש הביטוי להפקרות הביטוי כבר נדון בבג"ץ".

 

בר-און ביקש לסתור את הטענה שבקואליציה משנים את כללי המשחק תוך כדי המשחק. לדבריו, "המשחק בעצם טרם התחיל. מי שחושב שלא ייבחר בהצבעה גלויה, שלא יציג את מועמדותו".

 

השר מאיר שטרית, שהתנגד בהצבעה, אמר כי "קיימת אפשרות שהחוק עצמו לא יעבור. במצב זה המצב ייתפס ככישלון נוסף של שמעון פרס ולא כישלון של החוק". באופן אישי סבור שטרית שפרס הוא מועמד ראוי לנשיאות המדינה מטעם קדימה, אך באופן עקרוני הוא מתנגד לשינוי בדפוסי הצבעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
פרס. ועדת השרים אישרה
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
איתם. מסר חמור לאזרחים
צילום: גיל יוחנן
ח"כ יואל חסון. אפעל בכנסת
צילום: גיל יוחנן
יחימוביץ'. חוק הוא לא כלי משחק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים