שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן, יואב גלאי, חיים צח

קראדי: החלטתי לסיים את תפקידי

המפכ"ל כינס עיתונאים והודיע על החלטתו, בעקבות הממצאים הקשים של ועדת זיילר. "כמי שהארגון חשוב לו - עלי לקחת בחשבון את מחול השדים שהארגון עלול להיקלע אליו. מתוך רצון לקחת אחריות אישית, החלטתי להודיע על סיום תפקידי". הוא הקדים בזמן קצר את מסיבת העיתונאים שזימן השר לביטחון פנים, אבי דיכטר

מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב משה קראדי, הולך הביתה: הוא הודיע הערב (יום א') שאף על פי שרוב חברי הוועדה קבעו כי הוא יכול להמשיך בתפקידו עד למועד שבו תסתיים כהונתו, זה הזמן לפרוש. "מתוך רצון לתת דוגמה אישית, מתוך הרצון וחובת האחריות האישית שלי כלפי תפקידי וכלפי הארגון שבראשו אני עומד, החלטתי לאחר התלבטות לא קלה להודיע על סיום תפקידי כמפכ"ל". השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, יכנס מסיבת עיתונאים, ובה הוא עשוי להודיע על מפכ"ל חדש.

 

קראדי אמר את הדברים בפני עיתונאים שכינס בחדר האוכל במטה הארצי בירושלים. הוא הודה כי "ההמלצות הנוגעות אלי הפתיעו אותי. יש בכוונתי להתייחס לדברים בהרחבה ובאריכות, אך זו לא השעה וגם לא המקום. זו שעה קשה מאוד עבורי. זו שעה קשה מאוד עבור הארגון שאני עומד בראשו". הוא האשים "בעלי עניין שעשו בוועדה קרדום כדי לחפור בו, נהגו בכל כוחם להשמיץ, להכפיש ולהציג אותם כמושחתים, לא מקצועיים עד כדי סכנה לציבור". עם זאת, הבהיר שהמשטרה תיישם את המלצות הוועדה.

 

הדו"ח והתגובות - סיקור נרחב:

 

בשעות אחר הצהריים ישב המפכ"ל בלשכתו עם עורך דינו, אלי זהר, ועם מקורבים נוספים. הוא החליט להקדים את מסיבת העיתונאים של השר לביטחון הפנים, אבי דיכטר, הצפויה ב-19:30, כדי שלא ייווצר הרושם שדיכטר פיטר אותו.

 

"בכל שנותי במשטרה שימשתי בתפקידים שחייבו החלטות קשות, חלקן כרוכות גם בחיי אדם. אני משרת שנים ארוכות במשטרה. הגעתי למשטרה מתוך בחירה, התאהבתי במקצוע, התאהבתי במשטרה, והתאהבתי באנשיהּ. בהקשר זה אני חייב להתייחס לטענות לפיהן מינויי כמפכ"ל נבע משיקולים פוליטיים. במהלך דיוני הוועדה הבהרתי כי טענות מופרכות מעין אלה הן שפוגעות יותר מכל בשמי הטוב וביושרי המוחלט המאפיינים את כל שנותי במשטרה וכפועל יוצא פוגעות בארגון כולו".

 

קראדי שמר את הפצצה לסוף דבריו: "כמי שעומד בארגון המופקד על אכיפת החוק בישראל, אני רואה בדוגמה האישית ערך עליון, ללא קשר להסתייגויותי מחלקים ניכרים בדו"ח ובאופן ניסוחם, אני חושב שאסור לנו להתעלם מדברים הנאמרים על-ידי ועדת בדיקה ממשלתית. למרות שלפי קביעת רוב חברי הוועדה נכון יהיה שאמשיך את כהונתי עד תומהּ, כמי שהארגון חשוב לו, השוטרים חשובים לו והאזרח חשוב לו, עלי לקחת בחשבון את מחול השדים שהארגון עלול להיקלע אליו בתקופה הקרובה". ואז הודיע על החלטתו להתפטר.

 

"את המועד לסיום תפקידי תקבע ממשלת ישראל. לאחר 28 שנים בשירות מערכת הביטחון אפרד מהארגון שאני כל כך אוהב, שהיה לי בית ומשפחה במשך מרבית חיי הבוגרים". בתום דבריו, יצא ללשכת השר דיכטר המרוחקת רק כמה מאות מטרים משם.

 

השופט זיילר סבר שקראדי צריך ללכת הביתה

השופט בדימוס ורדי זיילר, שעמד בראש הוועדה, סבר כי יש להדיח את קראדי, גם כדי להבליט נורמה חדה שלפיה מי שפעל כך - לא יוכל להמשיך ולכהן. את מועד סיום הכהונה הציע להפקיד בידי השר לביטחון הפנים, לאור הזמן הקצר יחסית שנותר לרב-ניצב קראדי ממילא. לעומתו סברו שאר חברי הוועדה, ניצב בדימוס עוזיהו ברגר ועו"ד נורית שניט, כי בשל עברו הנקי של קראדי, ולאור הזמן שחלף מאז הפרשה, ניתן להסתפק באי הארכת מינויו בשנה נוספת, לאחר תום התקופה הנוכחית - בקיץ הקרוב.

  

הוועדה קבעה ביחס לקראדי כי ידע על פרשת גניבת הסוללות מבסיס צה"ל ועסקת התשלום לעבריינים, בעת שכיהן כמפקד מרחב לכיש. למרות זאת, לא התעניין בעיקריה, לא היה ער לחריגה הקשה מנורמות שנעשו על-ידי קצינים הכפופים לו, ולא דאג למערך של פיקוח ובקרה שיחשוף את כל אלו.

 

"בפרשת מינוי יורם לוי למפקד הימ"ר, הוא התעלם מכללים ומשיקול דעת שאותם יש להפעיל במינויים במשטרה. הוא התעלם מהסיכון שיש בהחדרת גורם החשוד בקשרים פסולים עם עבריינים בכירים לצומת מרכזי של פעילות משטרה. במינוי של נצ"מ יורם לוי לראש הימ"ר התעלם קראדי מהבעייתיות של התנהגותו של לוי בבדיקת הפוליגרף ומהערך הנמוך של יתר הבדיקות", נקבע בדו"ח הוועדה.

 

"לא עמד במצופה מהדרג הבכיר"

עוד נקבע לגבי המפכ"ל בדו"ח כי "בסילוק תיק ההפעלה ממשרדי ימ"ר דרום ומהמחוז הדרומי כולו, התעלם קראדי מהחובה הבסיסית לנצל חומר חקירה לשם חשיפת פשעים, ובמיוחד לשם חשיפת מעשי רצח. לא היה הסבר סביר כלשהו להשתתפותו בפעילות שהביאה לסילוק תיק ההפעלה מהימ"ר". הוועדה קבעה כי "שלוש הפרשות הללו חמורות, ואינן עומדות בהתאמה לפעילות המצופה מהדרג הבכיר של המשטרה".

 

ומי יחליף את קראדי? במשטרה היו מעדיפים לראות את אחד הניצבים הנוכחיים נכנס לנעלי המפכ"ל, ומזהירים מ"רעידת אדמה" קשה עוד יותר, אם יונחת מפקד מבחוץ - למשל עמרם מצנע. הכדור מונח כעת במגרשו של השר דיכטר, שמכנס הערב את קראדי והניצבים. עוד לפני הפגישה עמם, ייפגש בנפרד עם קראדי ועם סגנו, ניצב בני קניאק. ב-19:30 יכנס דיכטר מסיבת עיתונאים ובה יספר כיצד ינהג בנוגע להמלצות ועדת זיילר.

 

הוועדה מתחה ביקורת קשה גם במפקד מחוז ירושלים, ניצב אילן פרנקו, שכיהן בשעתו כראש אגף החקירות והמודיעין בזמן הפרשה. הוא הגיע למשרד לביטחון פנים, לאחר שקראדי הודיע על התפטרותו, ואמר לעיתונאים שהוא עדיין צריך ללמוד את הדו"ח ולקיים עוד כמה התייעצויות משפטיות. בימים הקרובים יקבל החלטה לגבי עתידו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
הולך הביתה. קראדי
צילום: חיים צח
מקדים את דיכטר
צילום: דודי ועקנין
השופט זיילר סבר שקראדי צריך ללכת הביתה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים