שתף קטע נבחר

ישראל במקום השלישי בפרסום מאמרים מדעיים

נתונים שהוצגו בוועדת החינוך של הכנסת מגלים כי יחס הפרסומים המדעיים מישראל לעומת התוצר הגולמי לנפש הוא מהגבוהים בעולם. שוויץ ושוודיה ראשונות, איראן וברזיל אחרונות. עוד בדיון: מה קורה עם סמסטר ב'?

על אף החשש הגדול מבריחת מוחות - קצת חדשות טובות: ישראל ניצבת במקום השלישי בעולם בפרסום מאמרים מדעיים ביחס לתוצר גולמי לנפש - כך עלה מנתונים שהוצגו הבוקר (יום ד') בוועדת החינוך של הכנסת.

 

במקומות הראשונים ברשימה נמצאות שוויץ ושוודיה. אחרי ישראל ממוקמות מדינות כמו פינלנד, דנמרק, בריטניה, הולנד, אוסטרליה, ניו-זילנד ארצות הברית וקנדה. הנתונים נאספו מפרסומי מחקרים מדעיים במהלך 21 שנים (בין 1981-2002), ועלה מהן כי במקומות האחרונים נמצאות הודו, סין, איראן וברזיל.


גרף הפרסומים. חפשו את ישראל למעלה

 

בנפרד מכך, ועדת החינוך קיימה היום דיון בנושא טענות הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות כלפי ועדת שוחט לרפורמה בהשכלה הגבוהה. כפי שפורסם ב-ynet, ארגוני הסטודנטים וארגוני הסגל האקדמאי הודיעו כי במחאה על כוונות הוועדה, ביום ראשון הקרוב לא יפתח סמסטר ב' באוניברסיטאות ובמכללות בכל הארץ, עד להודעה חדשה.

 

אנשי הסגל טענו בוועדת החינוך לשחיקת שכר המרצים בשמונה אחוזים בחמש השנים האחרונות, כמו כן טענו שהרכב הוועדה "אינו אובייקטיבי" שכן הוא חסר נציגות מרצים ונציגות סטודנטיאלית, ולעומת זאת חברים בו כלכלנים ואנשי משרד האוצר.


הדיון בוועדת החינוך, היום (צילום: יואב גלאי)

 

יושב ראש ארגון הסגל האקדמי הבכיר, פרופ' צבי הכהן: "קיימת התעלמות בוטה מדרישתנו לנהל משא ומתן על תנאי העסקת הסגל בנפרד. אנחנו רוצים קביעות לאנשי הסגל - כפי שנהוג בעל העולם -  ומתנגדים לחוזים אישיים או העסקת כוח אדם בקדנציות. מאחר שהוועדה מורכבת בעיקרה מאנשי אוצר וכלכלנים, הרי ברור שהיעד של האוצר הוא להפוך את האוניברסיטאות לתאגידים רווחיים".

 

בוועדה עלה גם נושא בריחת המוחות והמרצים הישראלים מהארץ. "הבכירים ביותר מבין מדענינו בארצות הברית ובאירופה היו מוכנים לחזור לארץ, אילו ידעו שיש להם כאן מקום קבוע", הוסיף הכהן.

 

שוחט: מבין את הסטודנטים, לא את הסגל

יושב ראש הוועדה לרפורמה בהשכלה הגבוהה, אברהם (בייגה) שוחט, הצהיר כי הוועדה לא תדון בתשלום דיפרנציאלי למרצים ואנשי סגל על בסיס חוגים ומקצועות. "אני יכול להבין את מאבק הסטודנטים שלוקחים להם את וינוגרד, אך אינני יכול להבין את אנשי הסגל", אמר. "כל מערכת זכאית לכלי שיבטא את המצוינות של ההוראה ושל המחקר. צריך ליצור דיפרנציאציה. אתם הראשונים שצריכים לבוא ולהגיד שצריך אוניברסיטאות יותר טובות, יותר ציוד ומשאבים, יכולת ניהולית ולהחזיר את המוחות הביתה".

 

מי שנחלץ להגנת הוועדה, הוא פרופ' מנחם מגידור, נשיא האוניברסיטה העברית, שתקף את אנשי הסגל על תמיכתם בהשבתת הלימודים. "מצב ההשכלה הגבוהה חמור. אנו לקראת הידרדרות של הישגים, בין השאר בשל הקיצוץ של השנים האחרונות בתקציבי ההשכלה הגבוהה. השביתה שלכם אינה לגיטימית ואני מתקומם על כך שראשי הסגל יוצאים למאבק לפני שפורסמו מסקנות הוועדה".

  

גורמים במשרד האוצר הביעו תמיהה על הכרזת ההשבתה. גורם בכיר המעורב במשא ומתן אמר ל-ynet: "לאור העובדה שמתנהל משא ומתן אינטנסיבי, שיודע עליות ומורדות, אין טעם בהשבתה. שני הצדדים מעוניינם ברפורמה אמיתית שתעלה את שכר המורים ומעמדם. השביתה מיותרת ובוודאי שאינה מסייעת למורים להגיע ליעדים שלהם, אלא להפך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' הכהן. התעלמות בוטה
צילום: ירון ברנר
מומלצים