שתף קטע נבחר

התארים המופרכים של רופאי השיניים בישראל

החוק שמאפשר לרופאי שיניים לפרסם את עצמם במדריכים או בעיתונות הוליד לא מעט "מומחים" בתחומים שלא מוכרים בארץ. למשל, "רופא מורשה" או "מומחה לסתימות" ה"תארים" האלה, כמובן, מאפשרים להם לגבות מחירים גבוהים יותר. תביעה ייצוגית שהוגשה לאחרונה אולי תעשה סדר בתחום

בקיץ האחרון, מעט לפני פרוץ מלחמת לבנון השנייה, התחילו בני הזוג אהרון ורות בן־דוד מחיפה לעבור סדרת טיפולי שיניים. כמבוטחי שירותי בריאות כללית, שמחזיקים בביטוח "מושלם", פנו השניים למרפאת השיניים של רשת ש.ל.ה, שמפעילה הקופה באוניברסיטת חיפה תחת המותג כללית סמייל, וקיבלו טיפולים שונים. לא חלף זמן רב והתברר להם שהתשלומים שנדרשו מהם גבוהים עד ‭20%‬ מהתשלומים אצל רופאי שיניים רגילים באותה מרפאה.

 

כשפנו לברר את הסוגיה, נענו בני הזוג שהם טופלו על ידי רופאי שיניים "מורשים" ולכן נדרשו לשלם תוספת כספית. הזוג בן־דוד לא ידע אם לצחוק או לבכות. התברר שהכללית קובעת תעריפי טיפול במרפאות השיניים שלה לפי שלוש דרגות בקרב הרופאים המטפלים: רופא שיניים רגיל, רופא שיניים מומחה (בעל מומחיות מוכרת) ורופא שיניים מורשה - שאינו מומחה אך צבר ותק ועבר השתלמויות וכנסים מקצועיים. על פי משרד הבריאות, מוכרות רק שתי דרגות בארץ: רופא שיניים רגיל ומומחה, ואילו התואר "רופא מורשה" מהווה פרסום בלתי חוקי ברפואת שיניים.

 

מדיניות התעריפים הגבוהים לרופאי שיניים "מורשים" נהוגה בכמה מסניפי כללית סמייל, רשת שכוללת כ-80 מרפאות. בני הזוג בן־דוד לא שתקו, ובנובמבר האחרון הגישו תביעה ייצוגית נגד הכללית בבית המשפט המחוזי בחיפה, באמצעות עו"ד צבי סיגל ממשרד עורכי הדין גושן, בטענה להט־ עיית הצרכן. שווי התביעה עשוי להגיע למיליוני שקלים: כתב התביעה דורש להחזיר לכל לקוחות הכללית את הפרשי התשלומים ששילמו בגין טיפול על ידי "רופא מורשה".


רפואת שיניים בילידם - בארץ 93 מומחים בלבד           (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

מרשת כללית סמייל נמסר בתגובה לתביעה שהגיש הזוג בן־דוד: "כמקובל בתחום רפואת השיניים, עלות הטיפול הניתן על ידי רופא בעל ותק, ניסיון ומיומנות רבים יותר - גבוהה יותר. בכללית סמייל כל לקוח מופנה לרופא בהתאם לצורך הטיפולי. כלומר, טיפולים מורכבים מופנים לרופא בעל מיומנות וניסיון יותר גבוהים מאשר טיפולים פשוטים.

 

"חשוב להדגיש שמחירי השירותים מוצגים  לפני הלקוחות מראש במסגרת תוכנית טיפול כתובה שנמסרת לכל לקוח. כל לקוח רשאי להשוות הצעות ומחירים ולהחליט על קבלת טיפול שיניים אצל כל גורם אחר, אם מטעמים של רמת שירות ואם מטעמים של עלות השירות‭."‬

 

 

תשעה תחומי התמחות

בישראל פועלים ‭9,100‬ רופאי שיניים, מהמספרים הגבוהים בעולם של רופאי שיניים ביחס לגודל האוכלוסייה. לפי נתוני משרד הבריאות, יש היום בארץ רופא שיניים אחד על כל 754 תושבים. עם זאת, רק מיעוטם מוגדרים כמומחים מוכרים ברפואת שיניים ‭767 -‬ בלבד.

 

בתי הספר לרפואת שיניים מקיימים מסלולי הכשרת-על למומחים שונים ברפואת השן, אך הפרסום הפרוץ של רופאי השיניים במדריכים ובאתרי האינטרנט הפך

את מלאכת חיפוש המומחים לקשה למדי. בעלעול בדפי זהב, למשל, תוכלו לאתר מומחים לאורתודונטיה (יישור שיניים) ולפרדיודונטיה (מחלות חניכיים), אבל גם מומחים לרפואת שיניים אסתטית ומומחים לשתלים - תחומים שבהם אין מומחיות מוכרת בישראל. הבלבול בציבור הרחב הוביל לאחרונה את רופאי השיניים לפתוח במאבק נגד ה"מתחזים" למומחים למיניהם.

 

לפי החוק בארץ, כל רופא שיניים שסיים שש שנות לימוד אקדמיות רשאי לבצע את כל טיפולי השיניים. קורס בסיסי קצר בהרדמה מאפשר גם ביצוע טיפולי שיניים בהרדמה כללית. "רופא שיניים שסיים סטאז' יכול לפי החוק הישראלי לפתוח מרפאה, לתת מרשמים וגם לעשות צנתורים‭,"‬ אומר פרופ' חיים טל, ראש בית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטת תל אביב.

 

עם זאת, מסלולים ללימודי-על מאפשרים לרופא שיניים להתמקצע בתחום טיפולי מסוים ולזכות בתעודת רופא מומחה, בדומה לתחומי המומחיות המוכרים ברפואה. קיימים תשעה תחומי מומחיות ברפואת שיניים בישראל, שרובם לא מוכרים לציבור: שיקום הפה, אורתודונטיה, כירורגיית פה ולסת, רפואת שיניים בילדים, פריודונטיה, אנדודונטיה, רפואת הפה, פתולוגיה אוראלית ורפואת שיניים ציבורית. משך הלימודים לקבלת מומחיות נע בין שלוש שנים (מומחיות בטיפולי שורש)לחמש שנים(כירורגיית פה ולסת).

 

מבולבלים? ננסה לעשות קצת סדר

 

‭.1‬ מומחה לשיקום הפה: מומחה לטיפולי כתרים והתקנת גשרים בשיניים. בישראל 169 מומחים מוכרים בתחום הזה.

 

‭.2‬ אורתודונטיה: תחום מומחיות פופולרי שכולל היום 151 רופאי שיניים מומחים. בבסיס עבודתם מבצעים האורתודונטים יישור שיניים, בעיקר למטרות אסתטיות. כאן מצוי "הכסף הגדול" של טיפולי השיניים.

 

‭.3‬ כירורגיית פה ולסת: המומחים בתחום הזה עוברים הכשרה בביצוע שתלים, בטיפול בגידולים ובשברים בלסתות. בישראל 113 מומחים לכירורגיית פה ולסת

שמבצעים טיפולים שכלולים בסל הבריאות, והם עובדים בעיקר בבתי החולים.

 

‭.4‬ רפואת שיניים בילדים (פדודונטיה): בישראל 93 מומחים בלבד שמצוידים בהכשרה הזו, שדורשת לימודי-על לאורך ארבע שנות התמחות אקדמיות. עשרות רופאים נוספים נמצאים בשלבי לימודים לקראת קבלת ההסמכה, שמאפשרת לטפל באופן ייחודי בילדים.

 

‭.5‬ פריודונטיה: מומחיות לטיפול במחלות חניכיים ולביצוע שתלים. בישראל 95 מומחים לפריודונטיה.

 

‭.6‬ אנדודונטיה: מומחיות בטיפולי שורש. 75 רופאי שיניים אנדודונטים מצוידים בתעודת מומחה מוכרת בתחום הזה בארץ.

 

‭.7‬ רפואת הפה: מומחים בתחום הזה עוברים הכשרות בעיקר לטיפול במחלות רירית הפה, לרבות סרטן בחלל הפה, אפטות (כיבים בחלל הפה) ומחלות דרמטולוגיות (עור) וגידולים שפירים בפה. בישראל 40 מומחים ברפואת הפה.

 

‭.8‬ פתולוגיה אוראלית: מומחיות בבדיקות פתולוגיות של רקמות הפה. התחום הזה לא נחשב למבוקש, ובו תשעה רופאים בלבד שמצוידים בתעודת מומחה מוכרת.

 

‭.9‬ רפואת שיניים ציבורית: תחום מומחיות שמיועד בעיקר לרופאי שיניים שמעוניינים בתפקידים במערכת הבריאות הציבורית וכולל היום 22 מומחים.

 

בנוסף אושרה בשנה האחרונה מומחיות-על בשיקום פנים ולסתות, שבמסגרתה הוכשרו כבר עשרה רופאי שיניים. בימים אלה נדונה תוכנית לייצור מומחיות חדשה בצילומי רנטגן בחלל הפה, על רקע התפתחות במכשור ההדמיה בשנים האחרונות.

 

האשם: חופש הפרסום

ובינתיים, במדריכים, המודפסים והמקוונים, שורר בלבול גדול. בין השאר ניתן למצוא בהם "מומחה לסתימות", "מומחה לטיפולי שיניים אסתטיים" או "מומחה לטיפולים מורכבים ושתלים" - תחומים שאין בהם מומחיות מוכרת.

 

חופש הפרסום של רופאי השיניים מתבסס על חוק שעבר בכנסת לפני כמה שנים ואיפשר להרחיב את הפרסום במקצועות החופשיים. אלא שהתקנות הנלוות לחוק מתעכבות כרגע בוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת.

 

"אנחנו התנגדנו לחוק והזהרנו שהוא יוביל להרס המקצוע‭,"‬ אומר ד"ר יצחק חן, יו"ר הסתדרות רופאי השיניים, שמאגדת

כ 70%‬ מרופאי השיניים בארץ. "רפואת שיניים היא מקצוע פרטי, וכשמאפשרים חופש פרסום ניתן להפעיל פחות אמצעי פיקוח מאשר כשמדובר במערכת ציבורית.

 

"המצב היום בארץ מהווה פגיעה בכבוד המקצוע ומתקרב למצב בארה"ב, שם פרסומות לרופאי שיניים מופיעות לצד פרסומות לנערות ליווי. רופאי שיניים יכולים לכתוב במודעות הפרסום מה שבא להם, ומשרד הבריאות לא יכול לעשות דבר. מי שמשלם את המחיר הוא האזרח הפשוט. אלה שיש להם כסף יודעים מי הטובים בתחום ולא משתמשים במדריכים כדי להגיע לרופא שיניים. האחרים מתפתים לפרסומים שיכולה להיות בהם משום הטעיה‭.“‬

 

"מאחר שהתקנות טרם הושלמו, אנחנו נמצאים בתקופת מעבר, שבה כל רופא שיניים יכול לפרסם מה שהוא רוצה ואיפה שהוא רוצה‭,"‬ אומר פרופ' טל. "אמנם אסור לאנשים להתחזות למומחים בתחומים מוכרים, אבל אם מופיעה מילה אחרת, כמו "מורשה" או "בעל ניסיון", או אם רופא שיניים מציג את עצמו כמומחה בתחום שאין בו מומחיות, קשה להגביל אותו חוקית, ובית המשפט הוא היחיד שיכול לפסוק אם התואר מטעה את הציבור‭."‬

 

"כשרופא שיניים מפאר את עצמו בתואר לא לו, הוא בעצם מתחזה. זה לא שונה ממתחזים בכנ־ סת או בשירות הציבורי שמציגים תארים אקדמיים פיקטיביים‭,"‬ אומר פרופ' אדם שטבהולץ, יו"ר המועצה המדעית של הסתדרות רופאי השיניים ודיקן בית הספר לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית. "מונח כמו "רופא מורשה" הוא הונאה של הציבור, ולאחרונה זה נעשה גם במוסדות כמו קופות החולים, שאמורות לשמור על בריאות הציבור‭."‬

 

מהאגף לבריאות השן במשרד הבריאות נמסר בתגובה: "טיוטת התקנות בעניין פרסום רופאי שיניים נמצאת בוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת לקראת דיון. החוק מאפשר פרסום לרופאי שיניים בשלוש מגבלות: הפרסום לא מטעה, לא פוגע בציבור ולא פוגע במקצוע. אין ספק שפרסום תארים פיקטיביים מטעה ופוגע בציבור. הוא נוגד לא רק את חוק הפרסום, אלא גם את פקודת רו־ פאי השיניים ואת חוק הגנת הצרכן. החוק מאפשר למשרד הבריאות לפעול נגד רופאים שמפרסמים פרסומים מהסוג הזה, ואכן הוגשו נגד רופאים קוב־ לנות, ולחלקם, בהתאם למקרה, הותלה הרישיון‭." ‬

 

מי מטפל בילד

לפני חודשיים וחצי יצאה מכבי שירותי בריאות בתוכנית מהפכנית בתחום רפואת השן והציעה טיפולי שיניים חינם למבוטחיה בעלי הביטוחים המשלימים עד גיל ‭,6‬ כלומר ל-190 אלף ילדים, ברשת מרפאות השיניים שלה - מכבידנט.

 

היו שטענו בציניות שמדובר בגימיק, מאחר שרוב טיפולי השיניים הרציניים מתחילים בגיל בית הספר, כשלילד צומחות השיניים הקבועות. לטענת מומחים לרפואת שיניים בילדים, בכל רשת מכבידנט יש פחות מעשרה רופאים מומחים לרפואת שיניים בילדים, ושאר המטפלים בילדים ברשת לא מצוידים בתואר הזה.

 

"לפי ההמלצות בישראל ובארה"ב, חשוב להביא ילד לטיפול שיניים כבר מגיל שנה, אחת לחצי שנה, אבל בגיל הרך מומלץ טיפול אצל רופא שיניים מומחה לטיפול בילדים‭,"‬ אומר ד"ר ליאור הרציאנו, מומחה לרפואת שיניים בילדים.

 

"חשוב לטפל גם בשיני החלב, כי תפקידן לטחון את המזון שנדרש להתפתחות תקינה. השיניים האלה גם מסייעות להגייה תקינה של אותיות. בנוסף, בין שורשי השיניים החלביות צומחים נבטי השיניים הקבועות, ופגיעה בשן החלבית עלולה להוביל לפגיעה מאוחרת גם בשן הקבועה.

 

"על פי החוק, ילד יכול לעבור טיפול שיניים גם אצל רופא שיניים רגיל. יש תארים מסוימים שמתייחסים להסכמים בין רופא השיניים לקופת החולים, אך רק תואר מומחה מצביע על התמחות אקדמית מתאימה‭."‬

 

ממכבי שירותי בריאות נמסר בתגובה: "לפי החוק במדינת ישראל רשאי כל רופא שיניים בעל רישיון כחוק לטפל בילדים. במכבידנט מועסקים בטיפול בילדים מומחים לטיפולי שיניים בילדים ורופאי שיניים כלליים. בשום מקרה לא הוצגו רופאים שאינם מומחים בתואר "מורשה" או בכל תואר אחר שעלול להטעות את הציבור. הנושא הזה נבדק באופן תדיר הן על ידי גורמים במכבידנט והן במשרד הבריאות, שמבצע ביקורות במרפאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רופא שיניים מורשה - אין דבר כזה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים