שתף קטע נבחר

מוסקבה: תוכנית האו"ם לקוסובו נידונה לכישלון

שר החוץ הרוסי מתח ביקורת על תוכניתו של שליח האו"ם המיוחד לפתרון בעיית קוסובו. "בלתי אפשרי לפתור את הבעיה הזאת מבלי להתיחס לדעותיהם של שני הצדדים בסכסוך", אמר לברוב, וטען כי מאחר שאהטיסארי החליט להתעלם מהן, תוכניתו צפויה להיכשל

מתווך האו"ם מרטי אהטיסארי לא יצליח לפתור את בעיית חבל קוסובו באמצעות התוכנית שהציע - כי "התעלם" מעמדתה של בלגרד בנושא. כך טען היום (ה') שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב.

 

סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס דיווחה כי לברוב ציין ש"בלתי אפשרי לפתור את הבעיה הזאת מבלי להתיחס לדעותיהם של שני הצדדים בסכסוך - בלגרד ופרישטינה. אהטיסארי החליט להתעלם מהן. אני חושב שתוכניתו צפויה להיכשל", הוסיף, בתום פגישה עם מקבילו הפורטוגלי, לואיש אמאדו.

 

תוכניתו של אהטיסארי קוראת לתת לחבל מעמד אוטונומי בפיקוח בינלאומי. רוסיה כבר טענה בעבר כי היא חוששת שמתן עצמאות לחבל קוסובו ישמש תקדים לפתרון הסכסוכים הטריטוריאליים בשטחי ברית המועצות לשעבר, כגון הסכסוכים באבחזיה ובדרום אוסטיה - שני מחוזות שבהם אוכלוסייה מעורבת, התובעים אף הם אוטונומיה.

 

בתוכניתו, המליץ אהטיסארי על מתן עצמאות לחבל קוסובו. התוכנית זכתה לתמיכה מצד וושינגטון וכן לתמיכת האיחוד האירופי - וביום שני היא הוגשה למועצת הביטחון של האו"ם, הצפויה לדון בה בחודש הבא.

 

בשיחת הטלפון שניהל אתמול נשיא רוסיה ולדימיר פוטין עם עמיתו האמריקני ג'ורג' בוש, הבהיר פוטין כי הוא מתנגד לכפות פתרון לבעיית קוסובו שלא יהיה מקובל על סרביה. רוסיה, ידידה קרובה של סרביה, איימה במרומז להשתמש בזכות הווטו שלה במועצת הביטחון נגד התוכנית של אהטיסארי, אם יהיה בכך צורך.

 

שגריר רוסיה באו"ם, ואלרי צ'ורקין, קרא ביום שלישי למועצת הביטחון לשלוח משלחת לבלגרד ולפרישטינה, בירת המחוז, לפני שתתחיל המועצה לדון באפשרות ליישם את תוכניתו של אהטיסארי. צרפת הודיעה היום כי מועצת הביטחון היא זו שתחליט בנוגע לעתידה של תוכניתו של אהטיסארי, ותעשה זאת בשיתוף עם "שותפינו הרוסים" במועצה.

 

בתוך כך, הביע היום הפרלמנט האירופי תמיכה בתוכניתו של אהטיסארי. "אסיפת האיחוד האירופי הצביעה להעניק ריבונות לקוסובו בפיקוח בינלאומי - וכן להעביר לו סיוע כלכלי כדי להאיץ את שיקומו הכלכלי", נכתב בהודעת הסיכום של המושב.

 

הלחימה במחוז קוסובו פרצה ב-1998, לאחר שהרוב האלבני במחוז קוסובו שבסרביה פתח במרד נגד הדיכוי שספג מצד השלטון הסרבי. בתחילת 1999 שיגר שליט סרביה לשעבר סלובודן מילושביץ' את הצבא הסרבי כדי לדכא את

ההתקוממות. אלפי בני אדם נהרגו בקרבות ומאות אלפים נאלצו לעזוב את ביתם, ורק לאחר התערבות נאט"ו, נכנע מילושביץ' וניאות להסיג את כוחותיו מקוסובו. מאז 1999, מנוהל חבל המריבה מנוהל על-ידי האו"ם.

  

בעקבות מעשיו בקוסובו, הועמד מילושביץ' לדין בבית המשפט הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג, באשמת רצח עם ופשעים נגד האנושות. במרס 2006 נמצא מת בתאו בעודו ממתין לסיום משפטו בבית הדין הבינלאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
לברוב. צריך לשקול עמדת שני הצדדים
צילום: איי פי
צילום: איי אף פי
אהטיסארי.
צילום: איי אף פי
מומלצים