שתף קטע נבחר

משט השלום: תמונות מפורט סעיד

למעלה מ-700 שייטים יצאו למשט השלום "מד-רד ראלי" בין טורקיה, ישראל ומצרים. אחיה ראב"ד משייט על היאכטה 'לינדה', נהנה מהנוסטלגיה ומתפנק בארוחה על הטיילת של פורט סעיד, בדיוק 40 שנה אחרי שצה"ל חצה את תעלת סואץ. יום שני למשט

בוקר, פורט סעיד. שער הכניסה לתעלת סואץ. 32 יאכטות שיצאו ביום שישי בצהריים מהמרינה בתל אביב במסגרת ה"רד-מד ראלי" נכנסות במשך כל הבוקר לתעלת סואץ ולפורט סעיד. הראשונה, מונהגת בידי קומודור המשט, איזי שישה, היא "איזי סייל". הלינדה שלי, למרות גודלה ומשקלה, מגיעה בדבוקה הראשונה בתגבור רוח במפרשים.

 

פורט סעיד היא עיר כבת 300 שנה, שנקראת על שמו של מוחמד סעיד פשה, השליט המצרי שחתם עם הצרפתים על ההסכם ההיסטורי לכריית תעלת סואץ. העיר רוויה בבנייה בנוסח אירופאי מצועצע, זכר לתקופות הקולוניאליות שעברו על העיר. חיי העיר ותושביה סובבים סביב התעלה, וחלק ממערכת התחבורה היא המעבורת, המעבירה נוסעים וכלי רכב ללא הפסקה מפורט סעיד לעיר התאומה, הנמצאת מצידה השני של התעלה, פורט פואד. זו קרויה על שם אביו של המלך פארוק. ועוד פרט מעניין לחובבי הטריוויה: פורט סעיד, מצויה כבר ביבשת אפריקה, בעוד פורט פואד היא אסייתית.


פורט פואד. מול פורט סעיד (צילומים: אחיה ראב"ד) 

 

לאנשי חיל הים המסע לאורך חופי צפון סיני וימת ברדוויל הוא מכונת זמן אמיתית. אמיל שרביט, אחד מהסקיפרים בלינדה, היה מניצולי המשחתת אח"י אילת, שהותקפה והוטבעה בידי הצבא המצרי באוקטובר 1967. "אני הייתי האחרון שקפץ מהמשחתת לים", הוא מספר. "סביבנו היו סירות גומי שאספו את הניצולים אבל הייתי בטוח שאלו סירות של מצרים, ולא רציתי ללכת לשבי. בכל פעם שהם התקרבו אלי צללתי. ככה הייתי במים קרוב לשבע שעות. עד שהגיע מסוק והוציא אותי. רק כשהגעתי למסוק הרשיתי לעצמי להתעלף". סירות הגומי, אגב, היו של חיל הים הישראלי ולא של המצרים.

 

ברוכים הבאים למצרים

לאחר סידורי הניירת ירדנו לטייל בעיר. בשער המרינה הצטרף אלינו איש ביטחון צעיר, שהמשיך ללוות אותנו בכל מהלך הסיור. היחס אדיב ביותר, אבל החשש מפני פגיעה בישראלים בא לידי ביטוי בליווי צמוד. כאשר יוצאים אוטובוסים עמוסי שייטים לארוחת ערב חגיגית במלון סונסטה בעיר, עשרות שוטרים ואנשי ביטחון חמושים מלווים את השיירה וחוסמים את התנועה.

 


פורט סעיד. אופה מקומי

 

"מושל האזור, שהגיע לקבל את פנינו, אמר שהאווירה כלפי הישראלים קשה ומבלבלת. מצד אחד, התושבים בעיר מאוד שמחים על המשט שמקדם את תיירות השיט לעיר. זה פרויקט ממעלה ראשונה של המצרים, שבונים היום מרינות בכל מקום אפשרי", מספר שישה. "מצד שני, יש חשש ועוינות בשל המשפט של החשוד בריגול למען ישראל שהתקיים בחודש שעבר, והסרט על סיירת שקד שעורר כאן זעם רב".

 

הסיור שערכנו אחר הצהריים בעיר נפתח מסעדת הדגים היוקרתית "אל-בורג'". אחרי ארוחת שחיתות ענקית וממש לא יקרה, שכללה קילוגרמים של דגים, פירות ים וסלטים, יצאנו לסיור רגלי בעיר. בשבת העיר הומה אדם ורבים מנצלים את היום לטיול על הטיילת המטופחת לאורך הסואץ. למעט המלווה שהוצמד לנו, לא הרגשנו בעוינות כלשהי, אלא להיפך. בכל מקום מקבלים את פנינו באדיבות, לא רק סוחרים אלא גם סתם עוברי אורח שמברכים לשלום. את הסיור הרגלי סיימנו במיץ סוכר שנסחט לעיננו מקנה סוכר באחת החנויות המקומיות.


שוטי שוטי. ספינת דיג מצרית, כחדשה

 

אחר הצהריים המאוחרים, אנחנו נזרקים על היאכטה לאסוף כוחות לקראת ארוחת הערב. האלכוהול זורם כמים. לילה יורד על סואץ, ואוניות ענק ממשיכות את מסען מהים התיכון לים האדום. בעוד יומיים, ימשיך ה"מד-רד" איתן. בינתיים, יוצאים מחר השייטים לסיורים בקהיר, אלכסנדריה וממפיס.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיאכטה ליאכטה
צילום: אחיה ראב"ד
מרפסת טיפוסית. פורט סעיד
צילום: אחיה ראב"ד
הכניסה לתעלת סואץ. אהלן וסהלן
צילום: אחיה ראב"ד
המבנה של רשות התעלה
צילום: אחיה ראב"ד
ארוחת צהריים. תבחר
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים