שתף קטע נבחר

יותר מאלף מורים פוטרו, בגלל קיצוץ תקציבים

ביה"ד הארצי לעבודה אסר על רשת "אורט" לפטר מורים נוספים בפריפריה, מעבר לאלה שקיבלו מכתבי פיטורין עד 31 במאי. מההחלטה עולה כי מי שקיבלו מכתבים לפני מועד זה - פוטרו למעשה מעבודתם. ארגון המורים: נעתור נגד הפיטורים ואם ניכשל - נשבית את הלימודים בתחילת השנה

בית הדין הארצי לעבודה דחה היום (ו') את בקשתם של מרכז השלטון המקומי ושל רשת אורט לפטר מורים מעבר לתאריך 31 במאי, המועד האחרון למתן הודעה על סיום עבודתו של עובד הוראה, כפי שנקבע בהסכמי עבודה הקיבוציים. עם זאת, במרכז השלטון המקומי מסרו ל-ynet כי רובם המכריע של 1,500 המורים, עובדי בעלויות ובתי ספר על יסודיים כבר קיבל מכתבי פיטורין ואלה תקפים.

 

האיום של מרכז השלטון המקומי להשבית ליום אחד את הלימודים ביום רביעי הקרוב ולמנוע את פתיחת שנת הלימודים באחד בספטמבר - עומד על כנו.

 

לדברי יעקב אגמון, מנכ"ל מרכז השלטון המקומי, "מרבית המורים כבר קיבלו מכתבים. בקשתנו לדחות את מועד הפיטורין נועד כדי לנסות לאפשר לנו למצוא פתרון אחר מול הממשלה ומשרד החינוך שימנע את הפיטורין. אולם, ברגע שבית הדין דחה את הבקשה, משמעות הדבר כי כל הפיטורין שנשלחו עד היום, הם תקפים". אגמון דורש מהמדינה החזר של כל הכסף שקוצץ: "צריך להזרים כסף לרשויות חלשות ולא לפגוע בהן". תביעות מרכז השלטון המקומי מסתכמות בכ-50 מיליון שקלים.

 

כזכור, בסוף החודש שעבר בצמוד למועד האחרון בו ניתן לפטר על פי חוק עובדי הוראה, הודיע משרד החינוך למרכז השלטון המקומי על קיצוץ מתוכנן של 150 מיליון שקלים בתקציבי הרשויות המקומיות "המוחזקות", בעקבות הוראת בג"ץ. אז הודיעו מרכז השלטון המקומי ורשת אורט כי ייאלצו לפטר מורים המועסקים על ידם. הם פנו לבית הדין בקשה להאריך את משך הזמן שבו ניתן לפטר בשל התרעה הקצרה כאמור - נענו היום בשלילה.

 

בפסק הדין של הרכב השופטים, סטיב אדלר (נשיא בית הדין), השופטת נילי ארד, והשופט שמואל צור נכתב "הגם שמוּדעים אנו למצוקה אליה נקלעו המשיבות שלא בטובתן, משהונחתו עליהן במפתיע גזירות תקציביות המונעות הפעלת "המוחזקות", אין בכך די כדי להצדיק חריגה מקו פרשת המים של ה-31 במאי".

 

השופטים כותבים עוד כי "באיזון האינטרסים לקחנו בחשבון את מצוקתן התקציבית של המבקשות -המעסיקות. אולם כנגד שיקול זה עומד האינטרס של המורים המפוטרים, העלולים למצוא עצמם עומדים מול שוקת שבורה, בסופו של יום, אם לא תאושר כדין התוספת התקציבית למוחזקות". עוד נכתב "שלילת תקציב הפעלה או הפחתתו, עשויים לפול על ראשם של מעסיקים ואף נופלים חדשות לבקרים. בכך בלבד, אין די כדי להצדיק פגיעה מהותית באינטרס ההסתמכות של עובדי ההוראה ובזכויותיהם".

 

מתנגדים לפיטורים

בארגון המורים העל-יסודיים אמרו בתגובה לפסיקה: "בית הדין הארצי לעבודה קיבל את ההחלטה היחידה האפשרית, והיא דחייה של עתירת המעסיקים בדבר שינוי הסכם קיבוצי ודחיית מועד פיטורי מורים מ-31 במאי ל-30 ביוני. אנו רואים בכך ניצחון לארגון המורים העל יסודיים. כעת נדרוש מן המעסיקים לבטל את המכתבים שכבר נשלחו, מהיותם לא חוקיים. במידה שהמעסיקים יסרבו לעשות כן, נעתור שוב. אם לא יבטולו הפיטורים, ברור שהתוצאה תהיה אי פתיחת שנת הלימודים ב-1 בספטמבר בכל החינוך העל יסודי".

 

משרד החינוך: "משרד החינוך אינו מקצץ בתקציב הרשויות המוחזקות, אלא מחלקו מחדש כפי שמתחייב מהוראת 'בג"ץ העדיפות הלאומית'. המכתבים שנשלחו למורים בסוף חודש מאי נשלחו כדי לעמוד בהסדר הקיבוצי לפיו יש להודיע מבעוד מועד על כוונה אפשרית לפטר, אולם משמעותם המעשית תלויה בהחלטת בג"ץ בשבוע הבא.

 

"המשרד מתנגד לפיטורים, והוא אף מגדיל את תקציב הרשויות המוחזקות ב-55 מיליון שקל וגיבש מתווה לפיו הוא יבצע את החלטת בג"ץ כפי שהוא מחויב, מבלי להזדקק לפיטורי מורים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
אלף מורים מפוטרים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים