שתף קטע נבחר

דרך חדשה להילחם בדיכאון ובחרדה: יוגה

מחקר שנערך בבוסטון הראה כי אימון יוגה משפר את הרמה של מוליכים עצביים הנקשרים עם תופעות של חרדה ודיכאון. באנגליה בוחנים האם יוגה יעילה נגד כאבי גב תחתון

סובלים מדיכאון? או אולי מכאבים בגב התחתון? יכול להיות שהמזור לסבל נמצא ביוגה. התורה ההודית העתיקה הולכת ותופסת מקום של כבוד ברפואה המודרנית, וחוקרים מאמינים כי תרגול קבוע של יוגה יכול להועיל נגד תופעות כמו חרדה, זיכאון ושלל בעיות נפשיות וגופניות אחרות.

 

בניסויים שנערכו בבית הספר לרפואה שבאוניברסיטת בוסטון נמצאה אצל מתרגלי יוגה רמה גבוהה של נוירוטרנסמיטורים (מוליך עצבי) מסוג גמה-אמינובוטריק (gamma-aminobutyric, GABA). רמה נמוכה של GABA מקושרת עם תופעות החרדה והדיכאון, ואצל המתרגלים נמדדה הרמה הגבוהה תוך כשעה מסיום אימון היוגה.


יוגה. יעילה לבעיות הנפש באופן מיוחד או כמו כל ספורט? (ויז'ואל/פוטוס)

 

"אני סבורה שזהו המחקר הראשון שמראה שיש שינוי משמעותי וניתן למדידה ברמת הנוירוטרנסמיטורים, כתוצאה מתרגול יוגה", אמרה ד"ר כריס סטריטר, העורכת הראשית של המחקר. ד"ר סטריטר סבורה עוד כי יוגה יכולה לעזור לאנשים הסובלים מבעיות נפשיות. "לא הייתי ממליצה להם להפסיק לקחת תרופות, אבל אני בהחלט ממליצה להם לשלב בטיפול גם יוגה, ולבחון בהמשך את התוצאות", אמרה. המחקר התפרסם בגליון חודש מאי של "המגזין לרפואה אלטרנטיבית ומשלימה".

 

הניסוי כלל שתי קבוצות: 8 מתאמנים ביוגה ו-11 משתתפים כקבוצת בקרה. גלי המוח של כל המשתתפים נסרקו, ואז הופרדו הקבוצות. היוגים תרגלו במשך שעה, בעוד שחברי קבוצת הביקורת קראו בזמן הזה. לאחר מכן נבדקו גלי המוח שנית. "מצאנו עליה של 27% ברמת ה-GABA אצל מתרגלי היוגה, וזו עליה משמעותית", אמרה סטריטר. אצל קבוצת הביקורת לא נרשמה עליה כזו.

 

לדבריה, קשה להכריע איזה שיטת יוגה טובה יותר. "היו אצלנו כולם: אשטנגה, האטה, ביקראם, ויניאזה, קריפאלו, וממילא חלק מהמתרגלים ניסו שיטות שונות".


(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

ביקורת על המחקר הוטחה מאוניברסיטת טורונטו, שם מפקפק יו"ר המכון לפסיכותראפיה, פרופ' זינדל סגל, במסקנות אותן הקישו עמיתיו מבוסטון. לדבריו, מול היוגים צריך היה לבחון קבוצת אימון נוספת, מסגנון או שיטה שונים, ולא קבוצת

 קריאה. "יכול להיות שלכל פעילות גופנית יש השפעה על ה-GABA. ברור שליוגה יש השפעה מיטיבה על הגוף והיא מסייעת בחיי היום-יום, אבל כך גם הליכה של שעה על מכשיר הליכה".

 

פרופ' סגל גם סייג את החשיבות של הנוירוטרסמיטורים מסוג GABA, ואמר כי עלייה ברמה שלהם אמנם מסייעת לטיפול בחרדה, "אבל הם בהחלט לא משחקים תפקיד מרכזי בטיפול בדיכאון. כימיקלים אחרים - והסרוטונין בראשם - משמעותיים הרבה יותר".

 

באנגליה יבדקו את יעילות היוגה נגד כאבי גב

בעוד החוקרים באמריקה מתחבטים לגבי יעילות היוגה לרוח ולנפש, צוות חוקרים באנגליה נראה מעשי יותר כשהחליט לבחון את השפעת היוגה לגבי בעיה נפוצה, כואבת ויומיומית מאשר דיכאון: כאב גב. מילונים ברחבי העולם סובלים מכאבי גב באופן כללי וגב תחתון בפרט, ומזור אין. רוב הפתרונות הקיימים הינם בעלי השפעה זמנית בלבד. מטרת המחקר החדש היא לאשר כי היוגה מקילה על הכאבים בגב התחתון.


האם היוגה תעזור לכאבים בגב התחתון? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

לשם כך הוקם צוות של אקדמאים, מורים ליוגה ומתרגלים, כדי לבדוק האם קורס יוגה של שלושה חודשים יכול לעשות שינוי. במחקר ייבדקו 260 איש בגילאי 18-65 שסבלו מכאב גב בשנה וחצי האחרונות. מחצית מהמטופלים ישתתפו בקורסי יוגה ברחבי בריטניה ומחציתם השנייה יקבלו את הטיפול הרפואי המקובל. הם יבדקו בסוף כל שיעור, ואחר כך לאחר חצי שנה וכעבור שנה. כך תיבדק השפעת היוגה לאורך זמן.

 

החוקרים משערים שהיוגה מתאימה לטיפול בכאבי גב מכיוון שהיא מציעה שילוב של תרגול גופני ואימון תודעתי. אם הניסוי יצליח ויוכיח שהיוגה אפקטיבית בטיפול בבעיות אלו, תשמש היוגה פתרון זול, זמין ונוח לאנשים הסובלים מכאבי גב ותשפר את איכות חייהם.

 

רוב בעיות הגב נובעות מאובדן הגמישות הטבעית של הגוף וממחולשה של שרירים בגב. אימון יוגה מחזק את שרירי הגוף, אך להבדיל מסוגי ספורט אחרים אינו מקצר אותם אלא מאריך ומאפשר גמישות. 

 

אחד הגורמים השכיחים לכאבי גב הוא יציבה לא נכונה, אשר יוצרת עומס על חוליות הגב התחתון והן נלחצות אחת כלפי השניה. הלחץ מופעל גם על העצבים שעוברים בעמוד השדרה באזור זה, וכך נוצר הכאב. היוגה מאפשרת למתרגל למצוא את היציבה הנכונה במצבים פשוטים כמו ישיבה, עמידה, שכיבה וכמובן גם במצבים פחות מקובלים כמו עמידה על הראש, פיתולים וכפיפות לאחור ולפנים. ההנחה היא שהיכולת למצוא ולשמור על יציבה נכונה לאורך זמן ובמצבים שונים, תקל על כאבי הגב של המשתתפים במחקר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי שי
יוגה. האקדמאים מתעניינים
צילום: אבי שי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים