שתף קטע נבחר

בג"ץ מנע פיטורי 1,500 מורים בפריפריה

מרבית המורים שקיבלו מכתבי פיטורין ממרכז השלטון המקומי לא יפוטרו בעקבות החלטת בג"ץ לדחות את הקיצוץ בתקציב החינוך. נשיאת בית המשפט העליון מתחה ביקורת חריפה על התנהלותו של משרד החינוך וטענה כי הוא "מבקש לתקן אפליה באמצעות יצירת אפליה חדשה"

בג"ץ הורה היום (א') לדחות בשנה את הקיצוץ התקציבי ברשויות המקומיות ה"מוחזקות", ובכך מנע את פיטוריהם של כ-1,500 מורים. עם זאת, קיבל בג"ץ את בקשת משרד החינוך להחיל השנה שלושה אחוזים מהקיצוץ שתוכנן.

 

בג"ץ דחה את הקיצוץ בשווי של 150 מיליון שקלים, במסגרת עתירה שהגישו מרכז השלטון המקומי ורשת "אורט", אך התיר קיצוץ של חמישה מיליון שקלים בלבד. משמעות הפסיקה היא כי הרשויות יאלצו לפטר מספר מצומצם של מורים ולקצץ את היקף משרתם של מורים אחרים.

 

בית המשפט נימק את החלטתו בכך שמשרד החינוך לא הציג תוכנית חלופית מתאימה לתקצוב חדש ולא מפלה של היישובים. נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, השמיעה ביקורת חריפה ואמרה: "מה שמבקש משרד החינוך לעשות הוא לתקן אפליה באמצעות יצירת אפליה חדשה". כמו כן, הושמעה ביקורת על משך הזמן שבו לקח למשרד לגבש את הצעת התקציב החדשה שלו.

 

במרכז השלטון המקומי בירכו על פסיקת בית הדין, אך הביעו אכזבה מהחלטתו להתיר קיצוץ של שלושה אחוזים. "המחטף שניסה משרד החינוך לעשות כשל. אנו מודים על הפסיקה שמונעת קיצוץ 150 מיליון שקלים ופיטורי 1,500 מורים. עם זאת, אנו קוראים למשרד החינוך שלא לפטר את המורים הנותרים ולמצוא מקור תקציבי עבור גובה הקיצוץ".

 

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר בתגובה כי "בית המשפט קיבל את המתווה שלנו להפחתה הדרגתית. ביקשנו שגובה הקיצוץ יהיה שלושה אחוזים כדי למנוע פיטורי מורים. עכשיו לא צריך לפטר אף מורה ומי שיפטר מורים הרי שזהו חוסר אחריות מדרגה ראשונה".

 

כזכור, בסוף החודש שעבר הודיע משרד החינוך למרכז השלטון המקומי על קיצוץ מתוכנן של 150 מיליון שקלים בתקציבי הרשויות המקומיות "המוחזקות", בעקבות הוראת בג"ץ. מדובר ברשויות בפריפריה, הזוכות לתקציב נוסף שנועד לסייע לתלמידים חלשים. במרוצת השנים הפך התקציב לבסיס שבלעדיו בתי הספר מתקשים לפעול.

 

פסיקת בג"ץ החליטה להפסיק לתעדף את אותם יישובים חלשים והורתה למשרד החינוך להפסיק את חלוקת תקציב ה"מוחזקות" ולקבוע קריטריונים חדשים ושוויוניים יותר לחלוקה תקציבית. משמעות הדבר היא כי על המדינה לתקצב באופן דומה גם בתי ספר ביישובים ערביים. משרד החינוך הודיע על השינוי במכתב שנשלח לכ-60 רשויות בפריפריה ב-29 במאי, יומיים בלבד לפני התאריך האחרון שבו ניתן לפטר מורים, על פי הסכמי העבודה הקיבוציים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בייניש. ביקורת חריפה
צילום: חיים צח
תמיר. אפליה לא מתקנת
צילום: אמיר כהן
מומלצים