שתף קטע נבחר

גוגל נלחמת בצנזורה באמצעות חוקי הסחר הבינלאומיים

לאחר שהתייחסה לצנזורת הרשת של סין כאל גזירת גורל, גוגל משנה כיוון ומפעילה שתדלנים בגבעת הקפיטול נגד מדינות מצנזרות. המדיניות החדשה: להתייחס לניסיונות להגביל את הרשת כאל מחסומי סחר בינלאומיים

גוגל משנה כיוון. החברה שהתייחסה בשוויון נפש מסוים לדרישות של ממשלות שונות לצנזר את תוצאות החיפוש שלה, וטענה כי אין לה ברירה אלא לציית לחוקים מקומיים, מצהירה על כוונה להיאבק בגידול בניסיונות לצנזר את הרשת ברחבי העולם.

 

ענקית החיפוש פנתה לבכירים במשרד המסחר האמריקני, וביקשה להתייחס לניסיונות להגביל את הרשת כאל מחסומי סחר בינלאומיים, הדומים למכס על סחורות יבוא ומגבלות אחרות הפוגעות בסחר הגלובלי.

 

גוגל צפתה עד כה מהצד בגידול הדרמטי במעורבות של ממשלות בניסיונות לצנזר את הרשת, במיוחד באסיה ובמזרח התיכון וגם בישראל.

 

נציג משרד האוצר, ערן יצחק, אמר בחודש שעבר בדיון בוועדת הכלכלה, כי מדינה שתאשר חוק סינון תכנים תמצא את עצמה בחבורה לא מכובדת של מדינות המצנזרות את האינטרנט, זמן לא רב לאחר הזמנת ישראל לנהל משא ומתן על צירופה לארגון המדינות המתועשות (OECD), שצפוי להסתייג ממהלך לפגוע בגישה למידע באינטרנט של אחת מחברותיו.

 

הצעת החוק של ח"כ אמנון כהן, לחייב ספקיות אינטרנט לחסום אתרי מין, אלימות והימורים בפני כלל הגולשים, למעט מבוגרים שיבקשו במפורש לגשת לאתרים אלה, אושרה בקריאה טרומית ונמצאת כעת בדיונים בוועדת הכלכלה.

 

שיקולים כלכליים, לא אידיאולוגיים

המדיניות החדשה אינה מבוססת על מהפך אידיאולוגי, כמובן, מהטעם הפשוט כי חברות מסחריות חפות מאידיאולוגיה. גוגל הגיעה למסקנה כי מהלכים אלה מאיימים על המודל העסקי שלה, המבוסס על פרסום. לכן, היא מבקשת מהממשל לבחון את העניין במונחים כלכליים ולא פוליטיים בלבד.

 

"זה יהיה מוצדק לטעון כי צנזורה היא חסם הסחר מספר 1 עמו אנחנו נאלצים להתמודד", אמר אנדרו מקלאפלין, מנהל המדיניות הציבורית ואיש הקשר מול ממשלות בגוגל. דובר החברה מסר כי מקלאפלין נפגש מספר פעמים עם בכירים ממשרד המסחר האמריקני ודן איתם בעניין.

 

"אם ניסיונות הצנזורה יצרו מחסומים למסחר הבינלאומי, בניגוד לחוקי הסחר, משרד המסחר יתערב", מסרה דוברת המשרד, גרצ'ן המל. עם זאת, היא הוסיפה כי ענייני זכויות אדם ובכלל זה צנזורה הם בתחום האחריות של משרד החוץ.

 

פעילים למען זכויות אדם בירכו על החלטת גוגל להיאבק בצנזורה, על אף מוניטין העבר המפוקפק של החברה. בשנה שעברה ספגה גוגל ביקורת קשה לאחר שהסכימה לצנזר את תוצאות החיפוש שלה בסין, המדינה עם שיעור הגולשים השני בגובהו בעולם.

 

גוגל הגנה על פעולותיה, וטענה כי נאלצה להכריע בין שתי בחירות קשות – לפעול בסין תחת מגבלות מסוימות או להשלים עם כך שהגירסה הבינלאומית של מנוע החיפוש תהיה חסומה לחלוטין במדינה. סין מפעילה טכנולוגיות סינון המכונה "חומת האש הגדולה", החוסמת אתרים "בעיתיים" עבור גולשים סינים.

 

גידול דרמטי בצנזורה

יוזמות הצנזורה ברשת גדלו דרמטית בחמש השנים האחרונות, בניגוד גמור לדעה שרווחה בסוף שנות ה-90', כאילו הרשת חסרת גבולות.

 

על פי מחקר שנערך בחודש שעבר על ידי מיזם OpenNet, מתברר כי 25 מתוך 41 מדינות מעורבות בצנזורה ברשת. זאת, לעומת שתיים או שלוש מדינות בלבד ב-2002, אמר ג'ון פלפריי, מנהל מרכז ברקמן לחקר אינטרנט וחברה בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת הארוורד, שסייע בהכנת הדו"ח.

 

על פי הדו"ח, סין, ויאטנם, ערב הסעודית, הודו, סינגפור ותאילנד הן בין המדינות החוסמות או מסננות דפי אינטרנט. הממשלות מצליחות בניסיונות הצנזורה יותר מכפי שנדמה, אמר דני או-בריאן, מתאם הפעולות הבינלאומיות בארגון Electronic Frontier Foundation.

 

עם זאת, הסינון הממשלתי לא תמיד מוצלח. גם תחת משטר פונדמנטליסטי כמו איראן, המסננת תכני אינטרנט, פועלים כמעט 100,000 בלוגרים, אמר פלפריי.

 

YouTube, אתר שיתוף הווידאו שנרכש על ידי גוגל, הפך מטרה חביבה של המצנזרות. בחודש מרץ חסמה טורקיה את האתר לאחר שהתקבלו תלונות על קטעי וידאו שהעליבו את אבי האומה, מוסטפה כמאל אטאטורק. תאילנד חסמה את האתר במדינה לאחר פרסום סרטונים הלועגים למלך. בלוגרים במרוקו אמרו בסוף מאי כי לא הצליחו לגשת לאתר זמן קצר לאחר שפורסמו בו קטעי וידאו המבקרים את הטיפול של המדינה בתושבי מערב הסהרה, איזור שמרוקו כבשה ב-1975. דובר ממשלתי טען כי מדובר בתקלה טכנית.

 

השראה אפשרית למהלך האחרון של גוגל הוא מחקר שנכתב לפני שנתיים על ידי טימוטי וו, פרופסור בבית ספר למשפטים של אוניברסיטת קולומביה, שטען כי הורדת דף המאוחסן במדינה אחרת שקול לייבוא של שירות.

 

על פי הרעיון הזה, גוגל מעוניינת להשתמש בהסכמי הסחר כדי להיאבק בניסיונות הצנזורה. הסכמים אלה כוללים סעיפים המעדכנים את חופש המסחר ב"שירותי מידע".

 

אך פרופ' וו טען כי שימוש בהסכמי הסחר עשוי להיות יעיל יותר נגד ממשלות החוסמות אתרים או ישומים שלמים כמו שירות טלפוניה באינטרנט (VoIP) ופחות יעיל נגד חסימה של דף כזה או אחר.

 

על פי חוקי ארגון הסחר העולמי, מדינות יכולות להגביל את הסחר מסיבות של ביטחון לאומי או מוסר ציבורי, אמר וו, וממשלות שמצנזרות תכנים עשויות להתבסס על חריגים אלה.

 

כוונות כנות

היוזמה האחרונה של גוגל משקפת את הערך הגובר שמייחסת החברה למאמצי לובי בגבעת הקפיטול. גוגל לא העסיקה לוביסטים עד 2003, על פי דו"חות ציבוריים. בשנה שעברה היא שילמה לקבוצת Podesta סכום של 160,000 דולרים עבור השפעה למען חופש ביטוי באינטרנט, מאמצי מס ועניינים אחרים.

 

ארגונים למען זכויות אדם ציינו כי הכוונות של גוגל נראות כנות, על אף שהן מושפעות משיקולי רווח והפסד. "חופש ביטוי מוכר, במיוחד עבור חברה כמו גוגל", אמר או'בריאן. לדבריו, סינון וצנזורה פוגע בערך המוצר של גוגל.

 

רק בחודש שעבר, במהלך כנס המשקיעים השנתי, מועצת המנהלים של גוגל המליצה למשקיעים להצביע נגד החלטה הקוראת לגוגל להיאבק בצנזורה. עם זאת, גוגל פועלת על פי כמה רעיונות שהופיעו בהצעה, בהם שיתוף פעולה עם חברות טכנולוגיה אחרות, בהן מיקרוסופט ויאהו, כדי לפתח עקרונות פעולה משותפים בנוגע לצנזורה ופגיעה בזכויות אדם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשק החדש: חוקי הסחר הבינלאומיים
מומלצים