שתף קטע נבחר

חילופי שלטון בבריטניה: בלייר פרש, בראון הושבע

עשר שנות שלטונו של טוני בלייר בבריטניה הגיעו היום לקיצן. אחרי שהשיב בפעם האחרונה לשאלות מחוקקים בפרלמנט, הגיע אחר הצהריים בלייר לארמון באקינגהם, והגיש למלכה אליזבת השנייה את התפטרותו. כשעה אחר כך, השביעה המלכה את שר האוצר גורדון בראון לתפקיד ראש הממשלה ה-52 של בריטניה

בבריטניה מונה אחר הצהריים ראש ממשלה חדש - גורדון בראון. בראון הושבע היום (ד') לתפקיד על ידי מלכת בריטניה, אליזבת השנייה, בארמונה בלונדון. שעה קלה לפני כן, קיבלה המלכה את התפטרותו של ראש הממשלה הפורש, טוני בלייר.

 

עוד בנושא:

 

בנאומו הראשון כראש ממשלה, התחייב בראון לעשות את מירב המאמצים כדי להביא לבריטניה שינוי - בחינוך, בדיור, ובבריאות, ולהתעלות מעל אינטרסים מפלגתיים צרים כדי להושיט יד לכל תושבי בריטניה. הוא הבהיר כי הוא מתכוון להקים ממשלה שתנצל את מלוא הכישרונות שעומדים לרשותה.

 

בראון, שמונה ביום ראשון לתפקיד יושב ראש מפלגת הלייבור, נועד עם המלכה בארמון באקינגהם במשך קרוב לשעה. בתום הפגישה, אישרה המלכה כי בראון הוא ראש הממשלה החדש. קודם לפגישתם, נפגש בלייר עם המלכה, ואחריה יצא בלייר למחוז בחירתו - סדג'פילד בצפון אנגליה - כדי להגיש את התפטרותו מהפרלמנט, לקראת מינויו לתפקיד שליח הקוורטט המיוחד למזרח התיכון.

 

בשעות הבוקר, פינו משאיות את חפציו של בלייר מהבית ברחוב דאונינג 10. קודם לנסיעתו לארמון, הצטלם בלייר עם בני משפחתו בפתח הבית ששימש כמעונו הרשמי במהלך עשר השנים האחרונות, מאז שנבחר ברוב סוחף בבחירות ב-1997. בלייר ומשפחתו נפרדו מצוות העובדים במקום - ובינתיים נפרד בראון ממשרד האוצר, מקום עבודתו בעשור האחרון, וזכה למחיאות כפיים סוערות מעמיתיו למשרד.


ראש הממשלה החדש ורעייתו שרה, בדרכם למלכה היום (צילום: AP)

 

פרידה מחוייכת ומלאת רגש

קודם להתפטרות, הופיע בלייר בפעם האחרונה בפרלמנט הבריטי כראש ממשלת בריטניה והשיב לשאלות המחוקקים. הופעתו של בלייר בפני הפרלמנט היתה מחוייכת אך מלאת רגש, ודברים רבים שאמר זכו לתשואות ולפרצי צחוק מצד חברי הבית - ואפילו מקרב חברי האופוזיציה. בפתח דבריו, מסר בלייר את השתתפותו בצערן של משפחות החיילים הבריטים שנהרגו בימים האחרונים, ושיבח את חיילי בריטניה על "נחישותם, מחויבותם ואומץ ליבם", במשימותיהם בעיראק ובאפגניסטן. עם זאת, בלייר לא התנצל על החלטתו להתיצב לצידה של ארצות הברית ולערב את צבא בריטניה במלחמה.

 

"אני מצטער מאוד על הסכנות שנשקפות לחיילים מדי יום. אני מאמין שהם נלחמים על שלום המדינה ועל שלומו של העולם כולו", אמר בלייר לחברי הבית, והוסיף: "גם אם אינכם מסכימים איתי על דרכי, אתם חייבים להסכים שהחיילים שלנו הם הטובים ביותר, והאמיצים ביותר". הוא גם חזר על עמדו כי המשימה העליונה במזרח התיכון היא השגת פתרון של שתי מדינות ליישוב הסכסוך הישראלי-פלסטיני. כן דן בלייר בצורך להילחם בהתחממות כדור הארץ. 


בלייר בפרלמנט. זכה לפרצי צחוק ולתשואות מכל חברי הבית (צילום: AP)

 

"אני מאחל לכולם - ידידים ואויבים כאחד - כל טוב. זהו זה, זה הסוף", סיכם בלייר את דבריו בפני הפרלמנט, וזכה לסבב מחיאות כפיים סוערות מכל חברי הבית.

 

המלחמה כרסמה בתמיכה הציבורית

עזיבתו של בלייר את ראשות הלייבור נקבעה מראש, על פי לוח הזמנים ששרטט לפרישתו, שעליה הודיע בתחילת החודש שעבר. את השבועות מאז שהודיע על תאריך פרישתו בילה בלייר בסיורים ברחבי בריטניה, בניסיון לבסס את מנהיגותו במדינה. ביום ראשון הביע בלייר "תמיכה בלתי מסוייגת" ביורשו. במסיבת עיתונאים שערך לאחר מינויו של בראון, אמר בלייר כי יורשו "ישרת את המדינה באופן הטוב ביותר". "אני יודע שאצל בראון, הטוב ביותר הוא הכי טוב שיש", הוסיף.

 

על שנותיו האחרונות של בלייר בשלטון העיבה המלחמה בעיראק, שאליה גרר את בריטניה חרף התנגדות הציבור במדינה ובמפלגתו שלו. עם זאת, בלייר ייזכר כמי שסייע להביא שלום לצפון אירלנד לאחר עשרות שנים של אלימות ושפיכות דמים. הוא ראש הממשלה הראשון מטעם הלייבור שניצח בשלוש מערכות בחירות רצופות - אך הלייבור תחת הנהגתו התנתקה משורשיה השמאליים - ונעה לכיוון המרכז בפוליטיקה הבריטית.  


משפחת בלייר בהרכב מלא בתמונה אחרונה מול דאונינג 10 (צילום: AP) 

 

בבריטניה ציפו להודעתו של בלייר על תאריך פרישה מאז 30 בספטמבר 2004, אז אמר בראיון טלוויזיוני כי לא יתמודד על כהונה רביעית בתפקיד. הודעתו אז, שהתקבלה בתקופה שבה עמד בפני ניתוח לב, היתה בדיעבד טעות - מאחר שיריביו בתוך המפלגה ומחוצה לה - כמו התקשורת - דחקו בו לנקוב בתאריך פרישה. בספטמבר האחרון, לאחר מרד שהובילו תומכיו של בראון במפלגתו, נאלץ בלייר להודיע לצירים בוועידה השנתית של הלייבור כי זו צפויה להיות הפעם האחרונה שבה הוא משתתף בוועידה כראש המפלגה, וכי "יפרוש תוך שנה".

 

היום צפויים גם נציגי הקוורטט לאשר את מינויו של בלייר לתפקיד שליח מיוחד מטעמם למזרח התיכון. המינוי אמור היה להתקבל אתמול, אך כפי הנראה חילוקי דעות בין ארבעת החברים בקוורטט - ארצות הברית, האו"ם, האיחוד האירופי ורוסיה - עיכבו את ההודעה, שצפויה מאוחר יותר.


פורסם לראשונה 27/06/2007 13:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בלייר עוזב את דאונינג 10, היום
צילום: איי פי
מפגין נגד בלייר מול דאונינג 10
צילום: איי פי
מומלצים