שתף קטע נבחר

הנכּבה נכנסה לספרי הלימוד בישראל

בספרי לימוד חדשים, המיועדים לבתי-הספר הערביים בארץ, מוצגים שני הנרטיבים סביב מלחמת 48' - וגם נושא הגירוש והפליטים מובלט. השרה תמיר ל-ynet: "הספר נותן תמונה מאוזנת, שמאפשרת גם לילד הערבי לקרוא על הסיפור שלו". אורלב: הספר - יום הנכּבה של מערכת החינוך בישראל

משרד החינוך מאשר לבתי-ספר ערביים ללמד את הגירסה הפלסטינית לאירועי 1948, הרואה בהקמת מדינת ישראל כטרגדיה פלסטינית ואסון. בספר הגיאוגרפיה "לחיות יחד בישראל", הנלמד בכיתות ג', נכתב כי מקצת התושבים הערבים גורשו מבתיהם והפכו לפליטים עם הקמת המדינה, וכי ישראל הפקיעה אדמות רבות מן הערבים. עם זאת, הספר מדגיש כי הערבים הם שסירבו להחלטת האו"ם על חלוקת הארץ ואילו היהודים הסכימו להחלטה.

 

בין היתר נכתב בספר: "בסיום המלחמה התגברו יהודים על ערבים, נחתמו הסכמי שביתת נשק בין מדינת ישראל לשכנות לה. הערבים מכנים את המלחמה נכּבה כלומר מלחמת אסון ואובדן ואילו היהודים מכנים אותה מלחמת העצמאות".

 

הסיפור פורסם הבוקר (יום א') ב"קול ישראל". שרת החינוך, יולי תמיר, הסבירה בשיחה עם ynet: "זו תוכנית לימודים חדשה שעובדים עליה כבר כמה שנים והוא כולל אזכור של הנכבּה. הספר הוכן על ידי גורמים מקצועיים ועבר החלטה של ועדה מקצועית. הספר הופץ לקריאה למספר רב של קוראים לפני שאושר. הספר נותן תמונה מאוזנת גם לילד הערבי, על-מנת שיוכל לקשר את מה שהוא מכיר ולומד מהסביבה הטבעית, לבין מה שהוא לומד בספרי הלימוד".

 

השרה תמיר הוסיפה כי "הספר נותן תמונה מאוזנת שמאפשרת גם לילד הערבי לקרוא על הסיפור שלו. לא ניתן לצפות שילד ערבי יתחבר לטקסט שאומר שמדינת ישראל קמה וכולם שמחו ברחובות. זה לא דבר שילד ערבי יכול להתייחס אליו. הספר הובא אלי לאישור לפני מספר חודשים והעבודה עליו החלה לפני שנתיים."

 

עוד אמרה השרה תמיר "בעקבות הערה של בני בגין, אחד הקוראים החיצוניים של הספר, הוספנו לתוכן כי המנהיגות היהודית הסכימה להצעת החלוקה וערבית דחתה אותה ואז החלה מלחמה".

 

המפקחת הארצית על מקצוע הגיאוגרפיה, דליה פנינג, הוסיפה: "זו תוכנית לימודים חדשה, שנועדה להיות משותפת לכל המיגזרים. בתוכנית הלימודים הזו מופיע הביטוי 'נכּבה'. יש ספר בעברית וכדי להתאים אותו לגרסה הערבית היה צורך לתרגם אותה ולעשות התאמה תרבותית. אם אתה כותב גירסה מנותקת אתה משיג תוצאה הפוכה. יש מטרה אמיתית ליצור חומר לימוד משותף, שבאמת יגרום להרגשה של שייכות".

 

ח"כ אורלב: יום הנכבה של מערכת החינוך

אבל כצפוי, לא כולם מברכים על המוגמר: השר לעניינים אסטרטגיים, אביגדור ליברמן, תקף את החלטת שרת החינוך. "יולי תמיר, בדיוק כמו אברום בורג, מבטאת לא רק את הרוח הפוסט ציונית, אלא גם מזוכיזם פוליטי. השמאל הישראלי ומפלגת העבודה נמצא בתסביך שבו הם כל הזמן מחפשים דרכים להצדיק את הצד השני, בלי להבין שאין לנו על מה להצטדק".

 

יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, קרא לראש הממשלה לפטר את השרה תמיר בעקבות הספר החדש. לדבריו, "מדובר בהחלטה אנטי-ציונית, המוחקת את ההיסטוריה היהודית וכופרת במדינת ישראל כמדינה יהודית". עוד מאשים אורלב כי "השרה נותנת לערבים לגיטימציה שלא להכיר במדינת ישראל כמדינת העם היהודי. היום בו קיבלה שרת החינוך את החלטה הוא יום הנכבה של מערכת החינוך הישראלית".

 

שרת החינוך לשעבר, ח"כ לימור לבנת (ליכוד), אמרה: "מדובר בהחלטה חמורה ביותר. ברגע שמלמדים את התלמידים במגזר הערבי, שהיהודים גירשו אותם מבתיהם ושהקמתה של מדינת ישראל היתה אסון, הם עלולים להסיק מכך שעליהם לצאת למאבק מזויין נגד מדינת ישראל. התוצאה תהיה שבחסותה האדיבה של מערכת החינוך שלנו, אנו במו ידינו נגדל פה גייס חמישי". לעומתם אומר ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל): "יש ללמד את הנרטיב הפלסטיני-ערבי גם בבתי-ספר יהודיים. אסור שהרוב יתכנס בתוך בועת הנרטיב שלו בלבד ויתכחש לאחר. גם התלמידים היהודיים זכאים להיחשף לאמת".

 

אין זו הפעם הראשונה בה ספר לימוד מעורר מחלוקת. בחודש דצמבר 2006 עוררה שרת החינוך, יולי תמיר, סערה כהורתה לאנשי משרדה לוודא כי בהוצאות חדשות של ספרי לימוד יופיעו מפות ובהן גם הקו הירוק, המשרטט את גבולות ה-4 ביוני 1967, גבולותיה של ישראל לפני פרוץ מלחמת ששת הימים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אמנון מרנדה ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ספר הלימוד "לחיות יחד בישראל"
תמיר. תמונה מאוזנת
צילום: ששון תירם
ליברמן. מזוכיזם פוליטי
צילום: ודים דניאל
אורלב. נותנים לערבים לגיטמציה
צילום: ניב קלדרון
לבנת. הערבים יכולים לצאת למאבק
צילום: יואב גלאי
טיבי. היהודים זכאים להיחשף לאמת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים