שתף קטע נבחר

מי רוצה לשכנע אותנו שאפקט החממה אינו כה מזיק?

סגן נשיא ארצות הברית לשעבר, אל גור, טוען כי החברות המזהמות ביותר בעולם, וביניהן חברות אנרגיה בינלאומיות, מממנות מחקרים שמטרתם להטיל ספק בקונצנזוס המדעי באשר לנזק הסביבתי של פליטת גזי החממה."יש קמפיין מאורגן ליצור מראית עין של חילוקי דעות בין המומחים בנושא... הם מנסים לעוות את דעת הקהל והם חושבים שאנו מטומטמים"

מחקרים שמטרתם הייתה להטיל ספק בקונצנזוס המדעי בסוגיית התחממות כדור הארץ היו חלק מקמפיין הטעיה ענק שמומן על ידי כמה מהתאגידים המזהמים ביותר בעולם - כך טוען סגן נשיא ארצות הברית לשעבר אל גור, פעיל דומיננטי בקידום המודעות למשבר האקלים העולמי.

 

"היה קמפיין מאורגן, שמומן בכ-10 מיליון דולר בשנה על ידי כמה מהחברות המזהמות ביותר, כדי ליצור את הרושם שישנם חילוקי דעות בין המומחים בקהיליה המדעית הבינלאומית", אמר גור בפורום בנושא האקלים בסינגפור. "למעשה, יש מעט מאוד חילוקי דעות".

 

גור השווה בין הקמפיין עליו הוא מדבר ובין המאמץ של חברות הטבק ליצור מראית עין של ספק בויכוח בקרב הקהיליה המדעית על ההשפעות המזיקות של עישון סיגריות. לדבריו, הקונצנזוס בנושא התחממות כדור הארץ כתוצאה מפליטת חומרים מזהמים ופחמן לאטמוספירה הוא "בין החזקים ביותר בהיסטוריה של המדע... אנו חיים בעולם בו מה שקראו לו פעם תעמולה, יש לו כעת תפקיד חשוב בעיצוב דעת הקהל", אמר גור.

 

"מנסים לעוות את דעת הקהל"

בפברואר פורסם דו"ח מטעם ועדה של האו"ם, שכינסה את המדענים המובילים בעולם בנושא שינויי האקלים, שקבע כי התחממות כדור הארץ היא "בסבירות גבוהה מאוד" מעשה ידי אדם. מיד לאחר מכן, "המכחישים הציעו פרס של 10,000 דולר לכל מאמר שיראה אור ויחלוק על הקונצנזוס של המדענים", טען גור. "הם מנסים לעוות את דעת הקהל והם חושבים שאנו מטומטמים".

 

גור טען כי חברת האנרגיה הבינלאומית "אקסון מוביל", חברת הנפט הציבורית הגדולה בעולם, היא אחת מחברות האנרגיה שמעורבות במאמץ להטעות את הציבור באשר להתחממות כדור הארץ.

 

אשתקד, קבוצות של מדענים אמריקנים ובריטים האשימו את "אקסון מוביל" במימון צוותים שערערו על הקונצנזוס המדעי בנושא התחממות כדור הארץ. החברה טענה כי מדובר בניסיון להכפיש את שמה ולסבך את הדיון בנושא.

 

"אקסון מוביל" מציינת באתר האינטרנט שלה כי ב-2005 הקצתה תרומות בסכום של 133 מיליון דולר, מתוכם כ-70 מיליון דולר עבור "מחקר מדיניות ומידע לציבור", שהועברו למכוני מחקר וקבוצות חשיבה, אוניברסיטאות, אגודות וקבוצות נוספות. כמה מהגופים הללו הטילו בעבר באופן פומבי ספק בזיקה בין פליטת גזי חממה לאטמוספירה וההתחממות הגלובלית.

 

חברת הנפט: לא קנינו מחקרים

החברה טוענת כי המימון שלה אינו מקנה לה שליטה על הדעות והעמדות שמפרסמים הגופים השונים הזוכים לתרומות, ושהיא מאמינה שחרף חילוקי דעות מדעיים רבים, לפליטת גזי החממה יש ככל הנראה השפעות קשות על הסביבה, שמצדיקות נקיטת פעולות לצימצומן.

 

בפורום בסינגפור אמר גור כי המודעות לצורך המיידי לטפל בנושא ההתחממות גוברת, והעולם מתחיל להבין כי ישנה נקודת מפנה שאם תחצה, יגבר באופן ניכר הטיפול בבעיה החמורה. הוא קרא לעסקים וחברות להכיר בעובדה שצימצום פליטת הפחמן הוא אינטרס שלהם לטווח ארוך.

 

אך הויכוח בנושא זה ניטש גם בזירה הפוליטית הבינלאומית. המדינות שהצטרפו לאמנת קיוטו לצימצום פליטת גזי החממה טוענות כי חובתן של המדינות המפותחות לפעול בדחיפות בנושא. מנגד טוענת ארצות הברית, המזהמת הגדולה בעולם, כי חובה על כל המדינות המזהמות להידרש לנושא - גם לאלו המתפתחות.

 

גם גור מצדד בעמדה זו. "קחו למשל את סין, שתהיה בשנה הבאה המזהמת הגדולה בעולם. אי אפשר להוציא אותה (מהמאמץ לצימצום גזי הפליטה) רק משום שהיא מוגדרת טכנית כמדינה מתפתחת. כשבוחנים את שיעור פליטת הפחמן הדו-חמצני שלה, שגוברת מדי שנה, בין בקרוב מאוד תעבור את ארצות הברית". גור אמר כי בעוד שכלכלתה של סין צומחת בקצב מהיר, סין נכנסת לתחום מסוכן של השלכות קשות כתוצאה מהתחממות כדור הארץ ועליה למצוא דרך לדלג מעל טכנולוגיות ישנות ומזהמות, באופן שישמר את קצב הצמיחה שלה.


פורסם לראשונה 08/08/2007 15:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פליטת גזים מזיקה - הקונצנזוס החזק בתולדות המדע
צילום: רויטרס
הם חושבים שאנחנו מטומטמים. גור
צילום: רויטרס
מומלצים