פרו: מבני האינקה לא נפגעו
רעשי אדמה אינם תופעה נדירה בפרו. אולם מבניהם העתיקים של בני האינקה שרדו עד עצם היום הזה בזכות טכניקת הבנייה המיוחדת, שלא הכזיבה גם ברעידות הקשות ביותר
שני רעשי אדמה עזים פקדו הלילה (ד') את לימה, בירת פרו. הראשון היה בעוצמה של 7.9 והשני 7.5 בסולם ריכטר. מוקדי הרעשים היו סמוכים זה לזה, כ-130 ק"מ דרומית-מזרחית ללימה.
בירת פרו, שבה מתגוררים 7.5 מיליון תושבים, ממוקמת ברצועת חוף למרגלות רכס הרי האנדים, שהוא המשכו של השבר הגיאולוגי של הרי הרוקי בצפון אמריקה.
באופן ספציפי, לימה שוכנת למרגלות הר סן קריסטובל - מקום מפגשן של שתי שרשראות הרים השייכות לרכס האנדים, הקורדיירה אוקסידנטל מדרום, והקורדיירה סנטרל מצפון. מיקום זה הופך את האזור לאחד הרגישים ביותר לרעידות אדמה על פני כדור הארץ.
האינקה נערכו לרעידות האדמה
ביקור בפרו מגלה כי ממלכת האינקה, ששלטה באזור עד תחילת המאה ה-16, השכילה להתמודד עם בעיית רעידות האדמה. זאת, בניגוד למבנים הציבוריים ולקתדרלות שנבנו על ידי הספרדים מאז כיבוש פרו בשנת 1535, אשר נהרסו לא מעט פעמים בידי איתני הטבע.כך, עומדים על תילם עד עצם היום הזה המבנים העתיקים שהקימו בני האינקה, כמו למשל אלו שבעיר קוסקו ובעיר הפלאית מאצ'ו פיצ'ו, שהתגלתה בתחילת המאה ה-20 על פסגת הרי האנדים. מבנים אלו, שלא נפגעו ברעש האדמה הנוכחי, נבנו מאבני ענק מסותתות, שבכל אבן נחצבו בליטה ומגרעת, המצמידות את האבנים לאלו שמתחתיהן.
כאשר מתרחשות רעידות אדמה, נעות האבנים הללו אחת כלפי השנייה, ולאחר שוך הסערה, שבות האבנים למקומן, מבלי שהמבנה נפגע בצורה משמעותית. לעומתם, מבנים מתקופת השלטון הספרדי, לא התאימו עצמם לסביבה, ונבנו מלבנים, טיט ומלט, ובדרך כלל נפגעו מהרעידות שהתרחשו במדינה.
ברעידה שהתרחשה הלילה, קרסו תשתיות החשמל והטלפונים בעיר, אך ככל הידוע, סביב האזור התיירותי של העיר, ה"פלאז'ה דה ארמיי", לא נפגע. כל המטיילים הישראלים השוהים באזור האסון יצרו קשר עם משפחותיהם (ו' בערב).
פורסם לראשונה 16.08.07, 13:29
מומלצים
