שתף קטע נבחר

מחאה: "עיריית י-ם לא רוצה נכים בחוצות היוצר"

פעילי עמותת "מעגלי צדק" הגיעו הערב לשערי יריד חוצות היוצר בירושלים, כדי למחות כנגד אי-הנגשתו של המקום לבעלי מוגבלויות. לדבריהם, "רק הבמה המרכזית מונגשת, אך אזור הדוכנים חסום". מעיריית ירושלים נמסר: "האירוע הונגש"

לפני כשלוש שנים נאבקה אהובה ליטוויק (23), סטודנטית לחינוך מיוחד המרותקת לכסא גלגלים, בכדי להיכנס לאירועי "חוצות היוצר" בירושלים. ההחלטה למקם את האירוע הוותיק, המועלה למעלה משלושים שנה בעיר, דווקא בבריכת הסולטאן - הפכה את המשימה לכמעט בלתי אפשרית עבורה. השנה החליטה ליטוויק, פעילה למען נגישות בעמותת "מעגלי צדק", לא לוותר. הערב (ה') החליטו ליטוויק ופעילים נוספים בעמותה לקיים משמרת מחאה בכניסה ליריד, במקום בו פוקדים את האירוע אלפי מבקרים מדי ערב.

 

"אני נכה מלידה ופועלת רבות בתחום ולכן אני מכירה את נושא הנגישות מכל זוויותיו", היא מסבירה. "מאז ומתמיד אהבתי ירידים ומופעים ולא פעם ויתרתי על ההגעה לאירוע חוצות היוצר, כי ידעתי שהוא לא נגיש לנכים. השנה, אין לי כוונה לוותר". לדברי פעילי העמותה, מארגני היריד דאגו להנגיש רק את הבמה המרכזית עליה נערכים המופעים, זאת בשעה שאזור הדוכנים והיצירה - נותר בלתי נגיש.

   

"לב לבו של האירוע מורכב מדוכני יוצרים", מקוננת אפרת דגני-טופורוב, רכזת החינוך בעמותה, "ולאזור זה, נכים לא יכולים להגיע. משמעות הדבר היא שהם לא יכולים למכור שם וגם לא לקנות". הגישה לאזור הבמה מתאפשרת באמצעות כביש, היורד מאזור הסינמטק, אולם לדבריה, "מדובר בפתרון חלקי בלבד, וזהו מצב מאוד בעייתי עבור אוכלוסיה שלמה".

 


"לא יכולים להגיע לאזור הדוכנים". המחאה הערב (באדיבות "מעגלי צדק") 

 

להסתובב בחופשיות?

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "לקראת יריד חוצות היוצר 2007, מתחם בריכת הסולטאן הונגש לנכים. חשוב לציין כי בריכת הסולטאן הינה גן לאומי ארכיאולוגי, והאפשרויות לביצוע שינויים רבים מוגבלות ביותר". בהמשך נכתב עוד כי "נכים בכיסאות גלגלים יכולים להיכנס מתחת לגשר הסינמטק, ולהסתובב בחופשיות בכל הביתנים הבינלאומיים. כמו כן, למבקרים בעלי נכות קלה יותר, קיימת אפשרות כניסה משער 1 המאפשרת גישה לאזור הביתנים הישראלי".

 

אולם לדברי ליטוויק, "אינני יודעת למה הכוונה ב'להסתובב בחופשיות'. כל שאני יודעת הוא שנכים לא יכולים לעלות מהמפלס התחתון בבריכת הסולטאן למפלס העליון בו מצויים כל הדוכנים, הליצנים והמופעים". האצבע המאשימה אותה מפנים פעילי העמותה מכוונת בעיקר כלפי בחירת המיקום. "כמו שעיריית ירושלים אומרים בעצמם: זהו גם לאומי ארכיאולוגי והאפשרות לבצע שינויים היא מוגבלת. לכן, אינני מבינה למה לא בחרו מקום אחר. הכל קשור בכסף וסדר עדיפויות".

 

מארגני משמרת המחאה הערב מודים כי השנה מדובר בקרב אבוד, שכן יריד האירועים צפוי להינעל במוצאי שבת הקרובה.  עם זאת, לדבריהם מדובר בשאלה עקרונית ובהזדמנות להעלות את הנושא על סדר היום. "מדובר באירוע מרכזי ורשמי של עיריית ירושלים, ואנו סבורים כי העובדה שזה קרה מעידה על חוסר מודעות לנושא", מסבירה דגני-טופורוב. "כשפנינו לעירייה אמרו לנו שהם עשו את המקסימום, אבל זוהי לא תשובה מספקת במקרה הזה. למה שאוכלוסיה שלמה לא תזכה להנות מהיריד?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחת המפגינות הערב
באדיבות "מעגלי צדק"
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים