שתף קטע נבחר

תערוכת רחוב בי-ם: חברון לפני ואחרי הכיבוש

בשנות התשעים תיעד נאיף השלמון, צלם פלסטיני תושב חברון, את רחובותיה השוקקים של עירו. השנה חזרו צלמי קולקטיב "אקטיבסטילס" לאותם רחובות, ותיעדו את הריקנות והשיממון שהשתלטו מאז על העיר. חברון כמיקרוקוסמוס של הכיבוש

חברון, שרחובותיה ושווקיה השוקקים שימשו בשנות התשעים מוקד מסחרי לתושבי הגדה, הפכה עם השנים לעיר רפאים. נטישת הבתים המאסיבית, מאות העסקים שנסגרו והעובדה כי רחובותיה של העיר כמעט נאסרו לתנועת פלסטינים, הצליחו לרוקן את העיר מחיוניותה. תערוכה חדשה שנתלתה בסוף השבוע ברחובות ירושלים, מפגישה בין צילומיו של נאיף השלמון, תושב העיר שתיעד את החיים בה בשנות התשעים ובין צילומי קולקטיב "אקטיבסטילס", שתיעדו את אותם מקומות בגרסת 2007. במהלך תליית הצילומים עוכבו תשעה בני אדם לחקירה, אך יוזמי הפעולה מצהירים: "לא נירתע".  


 

 

"בתמונות משנות התשעים רואים את הסוחרים בשוק, את החנויות הפתוחות ואת רחובותיה הערים של חברון", מסבירה קרן מנור מ"אקטיבסטילס". "אנחנו חזרנו לאותם מקומות השנה, ומה שראינו היה שונה בתכלית". צלמי הקבוצה שחזרו במדויק את האופן שבו צולמו תמונותיו של השלמון, והקפידו על שחזור זוויות

הצילום, המקום והמרחק מן האובייקטים המצולמים. "ההבדלים חדים ובוטים, וממחישים באופן ברור את מדיניות הכיבוש וההתנחלות, שמתבצעים תוך מחיקת החיים הפלסטיניים", פוסקת מנור.

 

לדברי צלמי הקואופרטיב הבחירה בחברון היתה כמעט מתבקשת. "חברון היא מיקרוקוסמוס של הכיבוש", מבהירה מנור. "מדובר בעיר רפאים, שבה אין תנועת פלסטינים, הבתים והחנויות נאטמו וכתובת גרפיטי גזעניות רוססו על הקירות". צלמי התערוכה מעידים כי במהלך ביקורם בעיר, נתקלו רק בעמדות צבא וחיילים ומדי פעם בתושביה המתנחלים של העיר, "אולם פלסטינים כמעט ואין". 

 

עמוס גולדברג, מקבוצת "בני אברהם" הפעילה בחברון, מסביר כי שיתוף הפעולה עם "אקטיבסטילס" נבע סביב העיסוק במציאות השוררת בעיר. "המטרה שלנו היא לסיים את הכיבוש בעיר הזו כדי להביא לחיים בכבוד של יהודים וערבים ולכן היה לנו חשוב לשתף פעולה בנושא". גולדברג, מרצה לתולדות השואה בחוג ליהדות זמננו באוניברסיטה העברית, מכנה את התהליך בחברון "טיהור אתני". 


 

 

חברון הינה העיר השנייה בגודלה בגדה המערבית. עם זאת,  סיור ברחוב השוהדה, צירו המרכזי של השוק החברוני, מגלה כי אף אחת מבין 304 החנויות הממוקמות בו אינה פעילה. דו"ח של ארגון "בצלם" ו"האגודה לזכויות האזרח" מתאר את שינוי פניה של העיר במספרים ונתונים קשים. על-פי הדו"ח, מדיניות ההפרדה המוצהרת שנוקטת ישראל בחברון ואשר מטרתה היא הגנה על נקודות ההתנחלות היהודיות בעיר, הביאה לעזיבת מרבית הפלסטינים. מהנתונים עולה כי לפחות 1,014 יחידות דיור פלסטיניות במרכז חברון, שהן 41.9% מכלל הדירות באזור, ננטשו על-ידי דייריהן. במקביל, 1,829 בתי עסק פלסטינים באזור H2 שבו צולמו התמונות, כמעט 80% מכלל העסקים, נסגרו לאורך השנים.  


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לפני
צילום: אקטיבסטילס
אחרי
צילום: אקטיבסטילס
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים