שתף קטע נבחר

איפה נמצאת קדחת הנילוס בישראל?

קדחת הנילוס המערבי תופסת תאוצה. יום אחרי מקרה המוות הראשון השנה כתוצאה מהנגיף, מדווח המשרד להגנת הסביבה על שלושה איזורים שונים בישראל בהם התגלה הנגיף: באיזור עפולה, קרית גת וזכרון יעקב. וגם - השאלות והתשובות על קדחת הנילוס

יממה לאחר דיווח מקרה המוות הראשון כתוצאה מקדחת הנילוס המערבי, מודיע הבוקר (ד') המשרד להגנת הסביבה כי בשבועיים האחרונים נתגלו יתושים נגועים בנגיף קדחת הנילוס המערבי בשלושה אזורים שונים בישראל.

 

הממצאים התגלו בבדיקות שגרתיות שקיימו מומחי האגף ללחימה במזיקים. במשרד להגנת הסביבה אותרו יתושים נגועים בנגיף קדחת הנילוס המערבי בנחל עדשים שמצפון לעפולה, באזור הישוב שחר הסמוך לקרית גת ובמעין צבי שבסמוך לזיכרון יעקב.

 

לדברי המשרד להגנת הסביבה, בישראל מופעל מערך בין משרדי לאיתור מוקדם של נגיף קדחת הנילוס המערבי על ידי ניטור הנגיף ביתושים. המשרד, הפועל להפחתת מפגעי היתושים בישראל, עורך את ניטור הנגיף ביתושים בשיתוף מעבדות משרד הבריאות.

 

במשרד מציינים כי עובדות אלה מצביעות על כך שגם בשנת 2007 ישנה נוכחות של הנגיף במקומות שונים בארץ וכי על הרשויות המקומיות בכל רחבי הארץ להגביר פעולותיהן להפחתת מפגעי היתושים על ידי הרחבת פעולות הפיקוח וההדברה של היתושים שבשטחן.

 

השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא שסייר אמש במוקדים השונים בהן נתגלה הנגיף מסר כי עם קבלת תוצאות המעבדה עדכן המשרד להגנת הסביבה את הרשויות המקומיות שבתחומן נמצאו היתושים הנגועים ואת הרשויות הסמוכות להן בממצאים והנחה אותן להרחיב את היקף הפיקוח וההדברה של היתושים שבשטחן.

 

השר הוסיף כי בכל אזור שבו מתגלה הנגיף, נערכים פיקוח והדברות יתושים מוגברים, כדי להפחית ככל האפשר את הסיכוי להעברה של הנגיף לאדם.

 

ד"ר אורי שלום ראש אגף ללחימה במזיקים שבמשרד להגנת הסביבה מציין כי ישנו חשש להימצאותם של יתושים נגועים באזורים נוספים בארץ וקורא לציבור לפעול להפחתת כמות היתושים על ידי ייבוש מקורות מים בשטחם, בחצרות, בגגות ובמקלטים ולהודיע לרשות המקומית על כל מפגע יתושים בשטח הציבורי. כמו כן, יש להתגונן מעקיצות יתושים ע"י התקנת רשתות בחלונות הבית ומריחת תכשירים דוחי יתושים - בכל עת שנמצאים באזור נגוע ביתושים.

 

אתמול (ג') דווח מקרה המוות הראשון כתוצאה מקדחת הנילוס המערבי - תושבת עכו, בת 82, נפטרה בבית החולים בנהריה כתוצאה מהמחלה. המקרה הראשון של קדחת הנילוס אובחן בחודש מרץ השנה, והמקרה השני בחודש יולי. בתחילת החודש אובחן המקרה השלישי של קדחת הנילוס המערבי כשתושבת הצפון בשנות החמישים לחייה נדבקה בנגיף ואושפזה בבית החולים העמק. אף אחד מהחולים האלו לא נפטר.

 

קדחת הנילוס המערבי - כל השאלות והתשובות

  • מה היא קדחת הנילוס המערבי?

המדובר במחלה הנגרמת על ידי נגיף המועבר לאדם מעופות נגועים באמצעות עקיצת יתושה. המחלה לרוב גורמת לחום אולם עלולה להידרדר לכדי פגיעה מוחית קשה ומוות בחולים כרוניים.

 

  • מה שכיחות המחלה בישראל?

כבר בשנות החמישים דווחו מקרי הדבקה בבני אדם. עד סוף שנות ה-90 התפרצויות המחלה היו מוגבלות לאפריקה, מזרח אסיה, המזרח התיכון ואירופה. מאז, קדחת הנילוס המערבי התפרצה באירופה ובמערב אסיה בקרב בעלי חיים ובבני אדם. בשנת 2000 חלה ההתפרצות המשמעותית של ההדבקה בנגיף, כאשר 427 ישראלים נדבקו בו ו-29 מתו. בשנים הבאות חלה ירידה משמעותית במספר הנדבקים.

 

  • מתי פועלים היתושים בישראל?

יתושים בוגרים פעילים בטמפרטורות מעל ל- 20 מעלות צלסיוס, בעונות האביב, הקיץ והסתיו. בתנאי הקיץ בארץ הנקבות חיות כשבועיים והזכרים כשבוע.

 

  • אם נעקצתי על ידי יתוש, האם בטוח שנדבקתי?

הסיכון לפתח את המחלה הוא נמוך בעקבות עקיצת יתוש, וממילא גורם למחלה קלה וחולפת אצל אנשים בריאים. מנגד, אנשים הסובלים ממחלות כרוניות (מחלות לב, ריאות, כליה, סרטן ואחרות) עלולים ללקות במחלה קשה וצריכים להיבדק.

 

  • כמה זמן עובר מרגע עקיצת היתוש ועד הופעת סימני המחלה?

זמן דגירת הנגיף עד להופעת התסמינים הראשונים נמשך בין 3 ל-15 ימים.

 

  • מה תסמיני המחלה?

הסימנים למחלה הם חום, כאב ראש וחולשה כללית, והם עשויים להופיע בין 5 ל-15 ימים לאחר עקיצת היתוש. כאמור, אצל אנשים בריאים המחלה חולפת. עם זאת אצל קשישים חולים, או חולים כרוניים עלולה המחלה להתפשט לכדי פגיעה נשימתית, או דלקת מוח או קרום המוח.

 

  • מה הסימנים לפגיעה מוחית?

דלקת מוחית (אנצפליטיס) או דלקת קרום המוח עלולה להתבטא בכאבי ראש עזים, חום גבוה, נוקשות בצוואר (חוסר יכולת לקרב את הסנטר אל בית החזה בשכיבה), בלבול, חולשת שרירים, הכרה מעורפלת, בלבול וכאב באור חזק.

 

  • האם קיים חיסון כנגד הנגיף?

חרף מחקרים רבים ברחבי העולם, טרם פותח חיסון כנגד הנגיף.

 

  • מה הטיפול במחלה?

במרבית המקרים נזקקים החולים לעירוי נוזלים והשגחה בבית חולים. חלק מהחולים, ובעיקר קשישים או חולים כרוניים מורכבים נזקקים להנשמה מלאכותית. במקרים מיוחדים מנסים הרופאים טיפול בתרופות אנטי ויראליות, אולם יעילותם אינה גבוהה.

 

  • איך אפשר לפעול להפחתת אוכלוסיית היתושים?

המשרד לאיכות הסביבה ממליץ על סילוק, ניקוז ויבוש כל מים עומדים בבית ובסביבתו. לדוגמה: תיקון דליפות ממערכת הביוב, ניקוז גגות ומקלטים, ריקון ויבוש מכלים כגון דליים, חביות וצמיגים. במצב בו קיים מפגע קשה של יתושים יש לפנות באופן דחוף לרשות המקומית (מוקד עירוני או מחלקת תברואה) ולדרוש טיפול מיידי להסרת המפגע. במקרה שהרשות לא נענית לפנייה יש לפנות לרכז פניות הציבור במשרד לאיכות הסביבה במחוז המגורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרית גת. הנגיף התגלה בישוב שחר הסמוך
צילום: לע"מ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים