שתף קטע נבחר

דפיברילטור: כך יכלו חייו של נסופוואה להינצל

בארצות הברית זה כבר קיים: מכשיר דפיברילטור בכל מקום ציבורי. משרד הבריאות בישראל כבר מזמן המליץ על צעד דומה. מי מעכב את זה? הכנסת, כמובן. אם למשל, היה קיים מכשיר כמו זה במגרש הכדורגל בבאר-שבע, יכול מאוד להיות שחייו של צ'סוואה נסופוואה, שחקן פועל באר שבע, היו יכולים להינצל

אתמול (ד') התמוטט חלוצה הזמבי של הפועל באר שבע צ'סוואה נסופוואה במהלך משחק אימון פנימי של הקבוצה באיצטדיון וסרמיל. צוות מד"א שהגיע למקום ניסה להחיותו במשך 40 דקות, אולם ללא הצלחה. גורם בכיר במד"א מסר ל-ynet כי נסופוואה לקה בפרפור חדרים, וכי לו היה מצוי במקום מכשיר דפיברילטור המעביר שוק חשמלי ללב, חייו היו ניצלים.

 

זה קרה בסמוך לשעה שמונה בערב. נסופוואה התמוטט על המיגרש. צוות מד"א נגב הוזעק למקום והגיע בתוך כשבע דקות, אולם זה היה מאוחר מידי. פראמדיק ניידת הטיפול הנמרץ מצא כי הוא לוקה בפרפור חדרים, מצב בו הלב פועם בחולשה ובקצב מהיר ביותר, ואינו מצליח להזרים דם אל איברי הגוף, ובעיקר למוח.

 

מחסור באספקת דם נאותה למוח במשך 4 דקות, מביא לנזק בלתי הפיך. במצב כזה, גם אם מצליח הצוות הרפואי להשיב את הדופק, הפגיעה היא קשה ומביאה לנכות או למוות. במצב של פרפור חדרי הלב הטיפול הראשוני מתבצע באמצעות מתן מכת חשמל. מחקרים הוכיחו כי ככל שניתנת מכת החשמל בשלב מוקדם יותר, כך גדלים סיכוייו של החולה שלקה בלבו לשרוד.


דפיברילטור. מכת חשמל שיכולה להציל חיים

 

הסטטיסטיקות מוכרות: אחד למאה אלף ספורטאים ילקה בדום לב. "עם כל הבדיקות שבעולם נוכל להוריד את הסטטיסטיקה מקסימום למחצית", אומר ל-ynet פרופ' מיכאל גליקסון, מנהל היחידה להפרעות קצב בתל השומר, "דום הלב נגרם בגלל מחלות נדירות של המערכת החשמלית ושל שריר הלב, והיא קשה ביותר לאיתור מוקדם".

 

הספורטאים עוברים באופן שגרתי בדיקות רפואיות תקופתיות. בארצות-הברית דוגלים הרופאים בבדיקות מינימליות הכוללות תשאול רפואי ובדיקת רופא. הרפואה האיטלקית משקיעה סכומי כסף גבוהים על בדיקות רפואיות קפדניות לספורטאים. בארץ מקובל לערוך לספורטאים בדיקת רופא מידי שנתיים כולל אק"ג ומבחן לב במאמץ מידי מספר שנים.

 

משרד הבריאות המליץ, הכנסת מעכבת

אבל חרף הקושי באבחנה המוקדמת, הטיפול בדום הלב בעת התרחשותו חשוב הרבה יותר. כן, יש מה לעשות כשזה קורה. כבר לפני כשנה החל מד"א ליזום הצבת דפיברילטורים חצי אוטומטיים, במקומות ציבוריים בישראל. המכשיר נותן מכת חשמל בעצמו, לאחר שזיהה הפרעה קטלנית בקצב הלב. דיונים ממושכים עם חברת אלעל כבר הביאו להצבת דפיברילטורים במטוסי החברה, וצוותי האוויר תודרכו להשתמש בהם במקרה של צורך בהחייאה מתקדמת. המכשירים הוצבו גם במספר קיבוצים. עם זאת, בשאר המקומות הציבוריים המכשיר אינו בנמצא.

 

"בתקופת כהונתו נתן הנשיא קלינטון הוראה שבכל מקום פדרלי ימצא מכשיר כזה", אומר נתן קודינסקי, מנהל מחלקת הדרכה במד"א ומי שהביא את מכשיר הדפיברילטור הראשון לישראל לפני שנים, "ולאמריקאים יש כבר סטטיסטיקות של הצלת חיים הרבה יותר גדולה בזכות פריסת המכשירים. גם כאן זה יכול לקרות ולהוריד משמעותית את שיעור התמותה".

 

בינתיים החליט משרד הבריאות להמליץ על הצבת דפיברילטור חצי אוטומטי בכל מקום ציבורי, לאחר הכשרה על ידי מד"א. עם זאת, רק חקיקה תביא ככל הנראה לחייב את המקומות הציבוריים להציב דפיברילטורים בישראל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים