שתף קטע נבחר

איך מצילים ילד שנחנק דרך הטלפון? כך זה נשמע

בן 5 מאשדוד נחנק ממטבע שנתקע בגרונו. מוקדנית מד"א הדריכה את האב בטלפון כיצד לבצע פעולת החייאה והמטבע נפלט. ומה אתכם, יודעים איך עושים זאת? הקלטת המקרה והסברים מפורטים למקרה הצורך

חייו של בן 5 מאשדוד ניצלו הודות למוקדנית מד"א ותושייתו של האב. הילד נחנק ממטבע שנתקע בגרונו. המוקדנית הדריכה את האב בטלפון כיצד לבצע פעולת החייאה, והמטבע נפלט. מצבו של הילד טוב.

 

הסיפור החל במוצאי שבת. בשעה 20:58 התקבלה במוקד מד"א לכיש שיחת טלפון מילד (האזינו להקלטה): "לאחי הקטן נתקע משהו בגרון, הוא נחנק". תורנית המוקד ומדריכת מד"א רווית קרן שקיבלה את השיחה שמעה ברקע צעקות והבינה את המצוקה והחרדה שאחזו במשפחה.

 

קרן תחקרה את אחיו של הילד שנשמע צעיר, והצליחה לדלות את הפרטים הנחוצים כדי לקבל תמונת מצב. בהמשך ביקשה לשוחח עם האב. "הוא היה נסער וסיפר לי שבנו בלע מטבע והוא נחנק", היא מספרת, "הבנתי שהילד

נמצא בסכנית חיים מיידית, ואם לא תתבצע פעולה מהירה להוצאת הגוף הזר שחוסם לו את קנה הנשימה, יתרחש אסון".

 

קרן הרגיעה את האב והדריכה אותו כיצד לחלץ את הגוף הזר: "ביקשתי שיניח את בנו על ברכיו כשהגב מופנה אליו ולטפוח על גבו בחוזקה, בין השכמות כחמש פעמים. במקביל, להזנקת ניידת הטיפול הנמרץ".

 

האב ביצע את הוראותיה של רווית וטפח על גבו של בנו עד שהמטבע נפלט. "כעבור דקות האב המבוהל בישר לי בהתרגשות כי המטבע נפלט ושבנו חזר לנשום. באותו הרגע המוקדנים שעקבו יחד איתי בדאגה האם האב יצליח בפעולות שיחררו אנחת רווחה".

 

בה בעת יצא צוות הנט"ן לכיוון המשפחה, ותורנית המוקד המשיכה לעדכן על כל שינוי שחל במצבו של הילד. הצוות שהגיע לבית המשפחה תוך דקות בדק את הילד ופינה אותו לבית החולים שם נמצא כי לא נגרם לו נזק בקנה הנשימה כתוצאה מבליעת המטבע.

 

"זו לא הפעם הראשונה שאני נאלצת להדריך הורים כיצד לחלץ גוף זר", מספרת קרן, "אני מזכירה להורים להשגיח על הילדים הקטנים ולהרחיק מהם חפצים קטנים שהם עלולים לבלוע תוך משחק ולהיתקע בגרון. אני ממליצה גם לכל הורה לעבור קורס החייאה בתינוקות וילדים, שם מתרגלים בין היתר כיצד לחלץ גוף זר. הפעם האירוע הסתיים במזל, אך ייתכן והיה נגמר באסון".

 

כך מצילים מחנק

החל מגיל שישה חודשים מתחיל התינוק לגלות את הקסם האוראלי: במהלך מסע החקר האישי שלו מנסה התינוק להכניס לפיו כל פריט אפשרי. מדי שנה מגיעים לחדרי המיון בארץ פעוטות שהוריהם לא הקפידו להרחיק מסביבתם פריטים קטנים. מנגנון הבליעה של התינוק עדיין לא מפותח דיו, וסופו של הפריט – במקרים רבים – לחדור לקנה הנשימה ולגרום לחנק.

 

החנק גורם להכחלתו של התינוק ומביא למצב חירום רפואי. על פי הנחיות טיפת חלב, יש למנוע מילדים עד גיל חמש פיצוחים, פופקורן, סוכריות קשות וירקות קשים לא מבושלים. כמו כן יש לחתוך מזונות גליליים לחתיכות קטנות ולא להותיר אותם בצורת עיגול או טבעת שחוסמים את קנה הנשימה. בין אלה נכללים נקניקיות, עגבניות שרי, ענבים ומלפפונים.

 

במקרה של תינוק שנחנק - התיישבו, הניחו את התינוק כשבטנו על הירך שלכם, ראשו כלפי מטה, ובצעו כמה טפיחות בין שכמותיו באמצעות כרית כף היד. שימו לב: אין לדחוף אצבעות לתוך פיו של התינוק. אם הגוף הזר לא יצא והתינוק לא מתחיל לנשום, יש לפתוח בפעולות החייאה.


 

במקרה של חנק אצל ילדים, בני נוער ומבוגרים, אם הנפגע בהכרה (מניח את ידו על צווארו, קם מהכיסא, מתקשה לדבר) יש לבצע את תרגיל היימליך:

  • עמדו מאחורי החולה, קפצו את כף ידכם לצורת אגרוף והניחו אותה בגבול שבין הבטן והחזה (על הסרעפת).
  • לחצו לעומק וכלפי מעלה כ-6 לחיצות. בפעולה הזאת אנחנו מעלים את הלחץ בבית החזה ומצפים שהגוף הזר ייפלט החוצה.
  • אם החולה מאבד את הכרתו במהלך הפעולה הזאת והוא במצב שכיבה, יבצע המטפל את תרגיל היימליך כשהוא נמצא מעל המטופל, אגן מעל אגן. במקרה כזה מבוצעות הלחיצות באותה צורה שבה עושים לחיצות חזה רגילות.
  • אם הפעולות לא סייעו והחולה לא נושם, יש לפתוח את נתיב האוויר ולהתחיל בפעולות החייאה עד להגעת צוותי מד"א למקום

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההוראות בטלפון הצילו את הילד. רווית קרן
צילום: מד"א
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים