שתף קטע נבחר

הדרוזים רוצים ועדת חקירה; דיכטר: נטפל בחומרה

נכבדי העדה הדרוזית התכנסו לישיבה מיוחדת בעקבות האירועים בכפר פקיעין והחליטו לדרוש הקמת ועדת חקירה לאירועים, והתנצלות מראש הממשלה על התפרצות כוחות הביטחון לבית התפילה בכפר. אחד הפצועים ל-ynet: "אני עדיין לא מבין למה הרביצו לי. כל דרוזי צריך לחשוב פעמיים אם לשרת את המדינה". השר דיכטר: "כל מי שהרים יד על שוטר בארוע בפקיעין יטופל במלוא חומרת הדין". המשטרה: "השוטרים ירו כשהיו בסכנת חיים. הנושא הועבר למח"ש"

שלב השאלות: נכבדי העדה הדרוזית ידרשו מהמדינה להקים ועדה לחקירת ההתפרעויות בפקיעין, ולהעמיד לדין את האחראים במשטרה לעימותים - כך הוחלט בישיבה שערכו הבוקר (יום ג'). בנוסף, ידרשו הדרוזים מראש הממשלה, אהוד אולמרט, התנצלות על התפרצות השוטרים לבית התפילה בכפר.

 

השר לביטחון פנים, אבי דיכטר, הודיע כי "כל מי שהרים יד על שוטר בארוע בפקיעין יטופל במלוא חומרת הדין ועל פי חוק". דיכטר, המבקר כעת בארה"ב, קיבל דיווחים שוטפים על הנעשה בפקיעין ושוחח עם מפכ"ל המשטרה, רב ניצב דודי כהן. השר הבטיח כי טענות האזרחים נגד פעילות המשטרה ייבדקו בידי ועדה משטרתית ועל ידי חוקרי המחלקה לחקירות שוטרים.

 

 

נכבדי העדה הדרוזית אף נועדו עם מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, והעלו בפניו את טענותיהם. כהן אמר כי הוא רואה את לכידתה של שוטרת מג"ב בידי צעירי הכפר בחומרה רבה: "לא ייתכן שבמדינת ישראל שוטרת שמגיעה לבצע את תפקידה, תותקף על ידי רעולי פנים ותוחזק על ידם. אלמלא שוטר מקומי שנטל יוזמה, אף אחד לא היה יכול להבטיח איך האירוע הזה היה נגמר". בהתייחסו לטענת הדרוזים אמר המפכ"ל כי "הנושא ייבדק עד תום, אך לא תוקם ועדה חקירה".

 

מפקד המחוז הצפוני במשטרה, ניצב שמעון קורן, חזר ואמר בצהריים כי השוטרים שירו אש חיה לעבר המפגינים היו בסכנה: "ברור שההנחיות לשוטרים שבאים לפזר הפגנות הן שלא פותחים באש, אבל פה לא היה מדובר בהפגנה, אלא בסיכון חייהם". 

 

קורן אף התייחס לטענות לפיהן המשטרה לא השיגה דבר באירועי הלילה, מאחר שהצעירים שביקשה לעצור אינם בידה: "הכוח המשטרתי נכנס ליישוב על מנת לבצע את המעצרים, אך בשל הנסיבות השתנתה משימתו. המשטרה פעלה בצורה עניינית בבחינת סדר הכוחות שנשלחו לכפר. אין לנו שיקולים של צבע, גזע או מין. אנחנו פועלים בכל מקום על פי הנדרש".

 

חוקרי המחלקה לחקירות שוטרים הגיעו לפקיעין כבר בשעות הבוקר ופתחו מיד בבדיקת האירועים. מהמחלקה לחקירות שוטרים נמסר, כי נגבו עדויות מאזרחים, מעדי ראייה ששהו באזור ומשוטרים שהיו מעורבים באירועים. עוד נמסר, כי צוותי המחלקה לחקירות שוטרים הגיעו לבתי החולים על מנת לגבות עדויות מהפצועים. "חוקרי מח"ש עושים מאמצים אינטנסיביים כדי לקבל תמונה מלאה ככל האפשר על ההתרחשויות במקום וכדי לבדוק האם יש חשד לעבירה פלילית. בהתאם לכך יישקלו הצעדים", אמרו במח"ש.

 

אבי הפצוע: אם יש קשר דם - למה יורים בנו?

הבוקר פעלו בבית החולים בנהריה ובבית החולים רבקה זיו במתכונת עבודה מיוחדת, נוכח מספר הפצועים הרב מההתפרעויות. אל בית החולים בנהריה הגיעו 31 פצועים, בהם 20 שוטרי מג"ב ושוטרי משטרת ישראל, ו-11 אזרחים - שמונה תושבי פקיעין ושלושה אנשי מד"א.

 

מנהל חדר המיון בבית החולים, ד"ר ג'ק סטורלו, סיפר ל-ynet: "בין הפצועים ישנו אזרח שמצבו מוגדר קשה, שני פצועים שמצבם בינוני ושמונה קל. שלושה מהפצועים מנותחים, כשהם סובלים מפציעות ירי. מבין השוטרים ישנו אחד שמצבו מוגדר בינוני, לאחר שאחת מאצבעותיו נקטעה"


השוטרת ששוחררה, ליאת דואדי (צילום: אחיה ראב"ד) 

 

מחמוד, אביו של הפצוע קשה: "הבן שלי נפצע מירי. היו שם איזה 200 שוטרים שהתייחסו אלינו כמו כלבים, הם לא באו לנסות לפתור את הבעיה, אלא פשוט להרוג ולטבוח בנו. כולם אומרים שיש קשר דם בין היהודים לדרוזים, אך קשה לי להבין איך הגענו למצב שבו שוטרים יורים על אזרחים במדינת ישראל בלי הבחנה".

 

לבית החולים רבקה זיו בצפת הגיעו שישה שוטרי מג"ב ושוטרת שנפגעו במהומות. מנהל חדר המיון, ד"ר חוסיין עמאר מסר כי מצבם מוגדר כעת קל והם סובלים מחתכים וחבלות בראש ובגפיים. לדבריו השוטרים יעברו מספר בדיקות על מנת לאמוד את הפציעות מהן הם סובלים.

 

"לחשוב פעמיים לפני שמתגייסים"

האני חיר, תושב פקיעין שנפצע במהומות ואושפז בנהריה, סיפר ל-ynet: "שמעתי רעש והמולה ויצאתי מהבית. ראיתי קטטה גדולה שבה היו מעורבים אזרחים ושוטרי מג"ב. פתאם הרגשתי משיכה ביד ומצאתי את עצמי בתוך הקטטה. חלק מהשוטרים התחילו להכות אותי וגרמו לי לחבלות בבטן ובראש. אני לא יודע כמה זמן זה נמשך, אבל בסוף הגעתי לכאן לבית החולים. אני עדיין לא מבין למה הרביצו לי".

 

"כל דרוזי צריך לחשוב פעמיים היום אם לשלוח את הבן שלו להגן על גבולות המדינה שבלי כל בושה שולחת שוטרים וחיילי מג"ב להרוג אזרחים מפשע", אמר חיר.

 

ראש מועצת היישוב פקיעין, מוחמד חיר, אמר בצהריים כי אם המשטרה היתה מתייעצת ומעדכנת את ראשי הכפר על הצעירים שביקשה לחקור היתה נמנעת המהומה. לדבריו, במשך קרוב לחודש ניהלו אנשי הכפר דיונים ומשא ומתן עם בעלי השטח עליו הוקם המתקן הסלולארי, אך לשווא. חיר טוען כי ביישוב חיים כיום 100 חולים בסרטן.

  

בהתייחסו לארועים האלימים טען שעיקר המהומה החלה לאחר שאנשי המשטרה נכנסו לח'לווה, המקום המקודש לדרוזים, ירו שם גז מדמיע וכדורי גומי.  הוא הוסיף כי השוטרת שנשארה ביישוב לא היתה בת ערובה ולא שבויה: "היא ישבה בבית התפילה עם השוטרים שהגנו עליה ועם אנשים, קיבלה קפה ומים ולא נשקפה כל סכנה לחייה, להפך. היא היתה יותר בטוחה במקום מאשר בחוץ".

 

מארב לאמבולנס

שאדי טועמה (28), חובש במד"א, היה באמבולנס שהותקף יחד עם אחותו - חנין. לדבריו, בסביבות השעה 06:20 התקבלה קריאה במוקד מד"א על ההתפרעויות בפקיעין. "בדרך, בין ראמה לבית ג'אן, עצר אותנו רכב פרטי בו היה שרוע פצוע מפקיעין מפציעת ירי בבטנו, הענקנו לו טיפול ראשוני והמשכנו בנסיעה", סיפר.

 

"לאחר מספר קילומטרים עצר אותנו רכב משטרתי בו היה שוטר שסבל מפגיעה בידו, כאשר אחת מאצבעותיו נקטעה.

טיפלנו בו והעברנו אותו לניידת טיפול נמרץ שחברה אלינו. כשניסינו לצאת מצומת פקיעין חסמה אותנו משאית והמון זועם החל לרוץ לעבר האמבולנס. זה היה מראה מפחיד שכמוהו אני לא זוכר מאז שהתחלתי לעבוד במד"א.

 

"התחילו לזרוק לעברנו אבנים וחפצים שונים. נעלנו את הדלתות, אך לא הצלחנו לאטום את הדלת האחורית ושישה גברים רעולי פנים החלו למשוך ברגליו של השוטר הפצוע שאספנו לרכבנו בניסיון לחטוף אותו. אני ואחותי אחזנו בידיו והם ברגליו ונהג האמבולנס הצליח להתקדם כמה מטרים כאשר חלונות האמבולנס מנופצים בידי ההמון הזועם. בסופו של דבר, בסיוע שוטר אמיץ לב שהגיע למקום, ובשל תושייתו של הנהג, הצלחנו לחמוק ולהגיע בשלום לבית החולים בנהריה".


פורסם לראשונה 30/10/2007 12:46

 

שרון רופא-אופיר, חגי עינב, אחיה ראב"ד ואפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוצאות המהומה
צילום: עידו בקר
חיר. יצא לראות על מה המהומה
צילום: חגי עינב
חנין טועמה, מתנדבת מד"א שנפגעה
באדיבות דוברות מד"א
אמבולנס מד"א שהותקף
באדיבות דוברות מד"א
עשן מיתמר מעל פקיעין, הבוקר
מומלצים