שתף קטע נבחר

שנתיים אחרי מתברר: מוצרי 'הרבלייף' גרמו פגיעה בכבד

ישראלים שנטלו תוספי תזונה של החברה פיתחו כשל תפקודי בכבד. בנוסף, במחקר שנערך בארץ נמצא קשר סיבתי בין מוצרי הרבלייף לבעיות בכבד. כך מדווח הבוקר "ידיעות אחרונות". החוקרים: "יתכן כי המקרים הללו הם רק קצה הקרחון כי החקירה כללה בעיקר מטופלים שאושפזו". חברת הרבלייף בתגובה: "מודעים למחקר, מדובר במספרים אנקדוטליים"

מחקר שנערך בשיתוף משרד הבריאות - ולא דווח לציבור בישראל - קובע כי קיים קשר סיבתי בין מוצרי תוספי התזונה של חברת הרבלייף לבין פגיעה חריפה בכבד. לטענת החוקרים, לא ניתן לקבוע כעת האם צריכת מוצרי הרבלייף היא איום משמעותי לציבור הרחב, אך הם קובעים כי ממצאיהם מעוררים דאגה ציבורית. למרות זאת משרד הבריאות לא הוציא כל הנחיה הדורשת להפסיק ולשווק את המוצרים הללו בארץ.

 

המחקר התפרסם לפני כחודש בכתב העת ג'ורנל אוף הפטולוג'י . בדיקה דומה נערכת בימים אלו גם בשווייץ, שם דווח על עשרה מקרים דומים אצל צרכני מוצרי הדיאטה הפופולאריים.

 

בפברואר 2005 דווח למשרד הבריאות על כמה ישראלים שהשתמשו במוצרי הדיאטה של הרבלייף ופיתחו כשל תפקודי בכבד. בעקבות בדיקה הופסק בארץ שיווק תוסף התזונה "שומשום ועשבי תבלין" - שהוא היחיד ששווק בלעדית בישראל מסיבות של כשרות - מחשש שהוא מקור הפגיעה.


כמה ממוצרי הרבלייף שנצרכו ע"י 12 הישראלים שחלו

 

כעבור שלושה חודשים - ולמרות שלא הוכיח עדיין קשר בין המוצר להפרעות בתפקודי הכבד - הוציא משרד הבריאות הנחיות הקוראות לכל צרכני המוצרים של הרבלייף לעבור בדיקת תפקודי כבד הן לפני תחילת השימוש במוצרים והן כעבור חודש מתחילת השימוש. כמו כן הומלץ לאנשים הסובלים מהפרעה בתפקודי הכבד שלהם

 להימנע משימוש במוצרים, ולהיוועץ ברופא אם הם מחליטים בכל זאת להשתמש בהם.

 

כעת מתברר כי אותו מוצר לא היה כנראה המקור היחיד לפגיעות. מחקר חדש, של חוקרים מבתי החולים הדסה עין־כרם ואסף הרופא וממשרד הבריאות, הוכיח קשר סיבתי בין צריכת מוצרי הרבלייף להתפתחות פגיעה חריפה בכבד. לטענת החוקרים, הקשר הסיבתי נקבע על סמך שלושה מרכיבים: "קשר של זמן בין החשיפה למוצרי הרבלייף לבין התפתחות הפגיעה בכבד אצל הנפגעים, שלילת סיבות אחרות לפגיעה בכבד והעובדה כי הפסקת השימוש בהרבלייף גרמה להחזרת תפקודי הכבד למצב נורמלי".

 

הנבדקים שבו לצרוך מוצרי הרבלייף - ופיתחו פגיעה חוזרת

במחקר נבדקו 12 חולים שסבלו מסיבוכים בתפקודי הכבד, לאחר שצרכו מוצרי הרבלייף. החולים השתמשו בלא פחות מ־18 מוצרי הרבלייף.‬ כולם השתמשו במינוני המוצרים בהתאם להדרכות של המפיצים פרט לאחד שהעלה את המינון עד פי שלושה יותר מזה שנרשם לו על־ידי מפיץ החברה. החוקרים מציינים כי שלושה מהחולים שהפסיקו את השימוש במוצרי הרבלייף והחלימו - שבו בהמשך לצרוך את המוצרים, ואז פיתחו פגיעה חוזרת בכבד.

 

כל הנבדקים סבלו מפגיעה חריפה בתפקודי הכבד בתוך שנה בממוצע לאחר תחילת השימוש בהרבלייף. עשרה נזקקו לאישפוז. 11 חולים פיתחו רעילות חריפה בכבד שממנה החלימו, אך חולה אחת, שסבלה בעבר מדלקת בכבד, פיתחה סיבוכים קשים יותר. היא עברה השתלת כבד דחופה בחו"ל, אך בהמשך נפטרה.

 

להערכת החוקרים הפגיעה בחולים עלולה היתה להיגרם מרכיב רעיל באחד או חלק מהמוצרים, מזיהום שחדר למוצרים בתהליך הייצור או משימוש יתר באחד הרכיבים, וזאת בשילוב עם נטיות קודמות של חלק מהחולים - זאת מכיוון שלארבעה מ־12 החולים כבר היו הפרעות בתפקוד הכבד לפני שהחלו להשתמש במוצרים.

 

שלושה נפגעים בכבד שהחלימו חזרו לאחר מכן לצרוך את מוצרי הרבלייף, פיתחו פגיעה חוזרת בכבד. במחקר נטען, כי שני מטופלים שהתייעצו עם מפיצי הרבלייף לאחר התפתחות הפגיעה בכבד קיבלו המלצות להמשיך ולהשתמש במוצרים, ואף להעלות את מינונם.

 

"יתכן כי זה רק קצה הקרחון"

החוקרים החליטו להמליץ על מתן אזהרה לרופאים, לרוקחים ולציבור מפני החשש לנזק בכבד לאחר צריכת מוצרי הרבלייף. "ייתכן שהמקרים שאותרו הם רק קצה הקרחון, כי החקירה היזומה שלנו כוללת בעיקר מטופלים שאושפזו". לדבריהם קיימת אפשרות שהיו מקרים חמורים פחות של פגיעה ממוצרי הרבלייף, אך הם לא אותרו.

 

"מרבית מוצרי הרבלייף נמכרים כתוספי מזון, ולא נמצאים תחת פיקוח הדוק או תחת בדיקות מזון תכופות ברוב המדינות", קובעים החוקרים. "לכן חסר מאגר לבירור רכיבי המוצרים ותגובותיהן האפשריות. צרכנים ומפיצים של תוספי תזונה,

 שלרוב מאמינים במוצרים אלה, אינם מודעים לפוטנציאל התגובות שהמוצרים עשויים לעורר".

 

"במוצרי הרבלייף יש עשרות רכיבים, ואיננו יודעים מה הסיבה לבעיה", אומר פרופ' דני שובל, מראשי צוות החוקרים ומנהל יחידת הכבד בביה"ח הדסה עין־כרם, המוכר כמומחה בעל שם עולמי במחלות כבד. לדבריו, "כעת נבדקות כמה אפשרויות: האם אחד מרכיבי המוצרים רעיל או שמדובר בזיהום שחדר למוצרים בשלב כלשהו בייצור או באיחסון. תמיד אפשר לומר שמדובר במקריות, אבל במקרה זה ההסתברות למקריות נמוכה וההנחה הסבירה שמדובר בבעיה כלשהי במוצר או בכמה מוצרים. חייב להיות הסבר לעניין".

 

"כרגע אי אפשר להצביע על מרכיב אחד ספציפי שגרם לבעיה, לכן צריך להיות זהיר ולהתריע", אמר שובל. כשנשאל מדוע פורסמו ממצאי הבדיקה על הרבלייף רק עתה, כעבור קרוב לשלוש שנים מהודעת משרד הבריאות המקורית, אמר כי "משרד הבריאות הדריך אותנו לחפש מקרים בכל הארץ, וזהו תהליך שלוקח זמן. צריך להוכיח כל מקרה, וצריך להיות זהירים. זהו תהליך ארוך".

 

מחברת הרבלייף נמסר בתגובה: "בעוד שאנו מודעים לדיווחים בכתב העת להפטולוגיה, התייעצות נרחבת שלנו עם מומחים ברמה בינלאומית הובילה שוב

 ושוב למסקנה כי הקשרים הללו לא יכולים להיות קשורים לשום מוצר של הרבלייף. המספרים הקטנים שמדווחים הם אנקדוטליים, ומיליוני לקוחות מרוצים בכל רחבי העולם השתמשו במוצרינו במשך למעלה מ־27 שנים. הרבלייף תומכת בהמלצות לפיהן צרכנים יעדכנו את רופאיהם על כל תוספי התזונה שהם לוקחים ומתכוונים לקחת. מוצרי הרבלייף, נרקחים, נרשמים ומתוייגים תוך התאמה לדרישות הרגולטוריות בכל השווקים בהם הם נמכרים והם בטוחים לאכילה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טבליות שומשום ועשבי תבלין. כבר הורד בעבר מהמדפים בארץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים