שתף קטע נבחר

מיסת חג המולד: לחגוג עם השכנים

מחר (ב') יערכו נוצרים בכל העולם את טקס המיסה המסורתי, אבל מי שחפץ באווירת חג מולד בנוסח חוצלארץ, יכול להשיג אותה גם בארץ, ובחינם. איפה בדיוק? איך נבחר התאריך? וגם למה סנטה קלאוס לובש אדום-לבן? רון פלד עושה קצת סדר

ב-25 בדצמבר חוגגים הקתולים והפרוטסטנטים את יום הולדתו של ישוע מנצרת. אך החגיגות עצמן מתחילות עוד בלילה שלפני כן, והלילה של ה-24 בדצמבר מזמן למבקרים, גם אם אינם נוצרים, חוויה חד שנתית מרשימה במיוחד.

 

מחר (ב'), ה-24 בדצמבר, קצת לפני חצות, יערכו נוצרים בכל העולם וגם אלפי נוצרים בארץ, את טקס המיסה המסורתי במבחר כנסיות בירושלים ובמקומות נוספים בארץ. זה בדיוק הזמן להכיר קצת את מנהגי החג, וכמובן לבדוק היכן ניתן לחוות את האווירה המיוחדת של הלילה הזה. 


מיסת חג המולד בוותיקן (צילום: רויטרס)

 

מתי בדיוק נולד ישוע?

בטקס מיסת החצות נהוג לשחזר את סעודת הקודש ("הסעודה האחרונה") על ידי אכילת לחם קודש ושתיית יין בשיתוף הקהל. טקס מיסה שבועי אמנם מתקיים בכנסיות בעולם מדי יום א', אולם בערב ה-24 לחודש מדובר במיסה חד פעמית והטקסטים המוקראים שונים במקצת לעומת אלה הנשמעים במיסה הרגילה. הטקס מנוהל על ידי כהן נמשך כשעה וחצי, הוא כולל טקסטים מהתנ"ך ומהברית החדשה ושירי דת שונים (לפעמים גם בעברית).

 

הברית החדשה אינה מציינת מהו תאריך לידתו של ישוע, ועל תעודת זהות אין מה לדבר, אז למה בעצם נבחר דווקא התאריך הזה? המועד נקבע על ידי הכנסייה, וישנן תיאוריות שונות המנמקות את הבחירה. 

 

אחת מהן, הנסמכת על אסטרונומיה ולוח השנה, נשענת על שלושה תאריכים מסורתיים בנצרות: ה-25 במרץ - חג הבשורה, בו בישר המלאך גבריאל למרים על הילד שבבטנה - תאריך הסמוך ליום בו היום והלילה שווים באורכם; ה-24 ביוני, יום הולדתו של יוחנן המטביל  - הסמוך ליום הארוך בשנה (21 ביוני); וה-25 בדצמבר, בדיוק תשעה חודשים אחר כך, מועד לידתו של התינוק ישוע ותאריך סמוך ליום הקצר בשנה (21 בדצמבר).


ירושלים - כנסיות סביב לה. כנסיית מריה מגדלנה (צילום: רון פלד)

 

"האביב בפתח, סמל להתחדשות, פריחה, לידה מחדש, וכך באווירה אופטימית כזו נתבשרה מרים על אשר בבטנה", ציטט עבורי מספר שהחזיק בידו, כהן דת נוצרי בכנסיית הקבר. אותו תאריך, ה-25 במרץ, היה גם המועד בו צויינה תחילת השנה בעולם העתיק עד כניסתו לתוקף של לוח השנה הגריגוריאני, שהפך את ה-1 בינואר ליום הראשון של השנה.

 

יוחנן המטביל, שנולד לפי האמונה בשבוע הארוך בשנה מבחינת אור יום, היה זה שהטביל את ישוע בנהר הירדן. על פי הברית החדשה (יוחנן, ג', 30) אמר יוחנן בהתייחסות לישוע כי "הוּא (ישוע, ר.פ.) יִגְדַּל הָלוֹךְ וְגָדֵל וַאֲנִי (יוחנן המטביל, ר.פ.) אֶחְסַר הָלוֹךְ וְחָסוֹר". יוחנן התכוון לחשיבותו בהשוואה לחשיבותו של ישוע, אבל ניתן לראות שמיום הולדתו של יוחנן, הולך אור היום ומתקצר, ואילו אורו של ישוע, אור היום, הולך ומתארך החל מתאריך לידתו. מדובר באסטרונומיה שבשירות התאולוגיה.

 

למה סנטה לבוש באדום-לבן?

הסבר נוסף לבחירה בתאריך קשור למאמץ שעשתה הנצרות בימיה הראשונים כדי להעביר אל חיקה בעלי אמונות פגאניות. במסגרת "מאמצי השיווק", אימצו הנוצרים תאריך של חג פגאני קדום שצויין בסוף דצמבר ובו חגגו את ניצחון האור על החושך - ניצחון שהושג בעקבות תפילות המאמינים אל האלים בתחינה לכך שימנעו מהחשכת העולם ויחזירו את אור השמש.

 

רבים ממנהגי החג הנוספים מוכרים מהטלוויזיה ומסרטי הקולנוע, אבל מקורם ופשרם לא תמיד ברור לנו. על סנטה קלאוס, למשל, יש האומרים כי מדובר בדמות פיקטיבית לגמרי. אבל גירסה אחרת טוענת כי ניקולאס הקדוש היה אדם אמיתי שחי באסיה הקטנה במאה ה-4 ונהג לחלק מתנות ולעזור לעניים. בשל אהבתו לילדים הפך ניקולאס לפטרונם ויום מותו צויין במקומות שונים בעולם.


סנטה קלאוס - היה או לא היה? (צילום: איי פי)

 

פיקטיבי או לא פיקטיבי, את דמותו המוכרת של סנטה קלאוס כמחלק המתנות האגדי, עיצבו דווקא מהגרים מאירופה בניו יורק של המאה ה-19. למסורת זה גרסאות רבות ומגוונות. ואם שאלתם את עצמכם מדוע הוא לובש דווקא אדום ולבן, כדאי שתשבו לפני שתקראו את התשובה. בתחילת המאה ה-20, יצאה חברת קוקה קולה בקמפיין פרסומי שבו הולבש סנטה בצבעי המשקה הפופלרי, וכך נשארו הצבעים כמייצגים את הדמות.

   

רוצים לראות את הטקס?

  • במנזר הנוטרדאם שמול השער החדש בסמוך למתחם העירייה תוצג מצגת מולטימדיה בנושא חג המולד בעברית ומייד לאחריה יחל טקס המיסה. מומלץ לתאם מראש כדי שיתמזל מזלכם להספיק (02-6279111). .

 

  • בכנסיה הסקוטית (סנט אנדריוס) הסמוכה למשכנות שאננים יתחיל הטקס בשעה 23:30 (02-6732401). 

 

  • הכנסייה הארמנית קתולית, התחנה השלישית בויה דולורוזה, ב-22:00.

 

  • בהוספיס האוסטרי בפינת הרחובות ויה דולורוזה (מספר 37) והגיא, תחל המיסה בשעה 23:00 (02-6271463).


ההוספיס האוסטרי בלב הוויה דולורוזה

 

  • הפטריאכיה היוונית קתולית, בסמוך לשער יפו, בשעה 22:00 (02-6282023). 

 

  • בכנסיית הגואל הלותרנית שברחוב מוריסטן, הסמוכה לכנסיית הקבר ולמוריסטן, יחל הטקס בסביבות השעה 23:00. יתרונה של כנסייה זו הינו שהרחוב המוביל אליה מהשוק, ישקוק חיים: בתי הקפה פתוחים וקישוטי חג מכל עבר (02-6276111). 

 

  • בכנסיית הדורמיציון שבהר ציון הטקס יתחיל ב-23:00. העוגב שבכנסיה, וכן התפילה בלטינית, גרמנית ועברית, מרשימים ביותר. קחו בחשבון שהמקום עמוס לעייפה בישראלים (02-5655320).


כנסיית דורמציון (צילום: רון פלד)

 

  •  בעין כרם שבמערב העיר ניתן לבקר בכנסיית יוחנן בהרים (סנט ג'ון). המיסה תחל בחצות. אחד מנזירי המקום המליץ להגיע כחצי שעה טרם האירוע כדי לתפוס מקום ישיבה. הנזיר חזר והדגיש כי ישמח אם יבואו ישראלים לצפות ולחוות את הטקס. כדאי לשמוע בעצתו (02-6413639).

 

  • באבו גוש, במנזר הבנדקטיני שליד המסגד בתחתית הכפר, תפתחנה הדלתות בשעה 23:00 והטקס עצמו יחל בסביבות חצות. חצר המנזר הצלבני מדהימה כמו גם המנזר עצמו, ואם יתאפשר בקשו להיכנס אל הקריפטה, הכנסייה התחתית, כדי לראות את המעיין הנובע. הניסיון מלמד שמי שלא מקדים לתפוס מקום, יתקשה להכנס. מומלץ להתקשר מראש (02-5342798).  

 

פרטים נוספים ומעודכנים על מיסות באזור ניתן להשיג במרכז המידע הנוצרי שבשער יפו (02-6272692, באנגלית), וכן באתר האינטרנט שלהם.


אינה מתאימה לחגיגת יום הולדת. כנסיית הקבר

 

אגב, רבים שואלים אותי האם יש מיסה בכנסיית הקבר הקדוש הגדולה והמרשימה. הסיבה שאין שם מיסה היא פשוטה והגיונית למדי: מדובר בערב יום הולדתו של ישוע והטקס הרשמי החשוב והגדול מתקיים בכנסיית המולד בבית לחם, שם, לפי המסורת, נולד. בכנסיית הקבר הוא נצלב ונקבר, ולכן אין זה מיקום מתאים כל כך למסיבת יום הולדת.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכנסייה הסקוטית
צילום: רון פלד
כנסיית הביקור בעין כרם
צילום: רון פלד
העוגב בכנסייה המורמונית
צילום: רון פלד
מומלצים