שתף קטע נבחר

חוקרים מנפצים: 7 המיתוסים הרפואיים השכיחים בעולם

קריאה באור עמום לא פוגעת בראיה, לא חייבים לשתות שמונה כוסות מים ביום כדי להישאר בריאים וגם גילוח הרגליים לא יגרום לשיער לצמוח מהר יותר. כתב העת הנחשב BMJ מסכם את שבעת המיתוסים הרפואיים השכיחים בעולם

שני החוקרים האמריקנים, פרופ' אהרון קרול - מומחה לרפואת ילדים מאינדיניאפוליס, וד"ר רייצ'ל וורימן מביה"ס לרפואה באינדיאנה חברו יחד במאמר לכבוד חג המולד הממשמש ובא, ובחרו לנפץ את שבעת המיתוסים הרפואיים השכיחים ביותר ברפואה על סמך העדויות המחקריות בספרות הרפואית. המאמר התפרסם בגליון החדש של כתב העת הרפואי BMJ.

 

1. אנחנו משתמשים רק ב-10 אחוז מהמוח

האמת: גם רופאים וגם קומיקאים, כולל ג'רי סיינפלד, אוהבים לצטט את המשפט הזה. אבל סריקות MRI, PET והדמיות מוחיות נוספות לא הראו איזורים "רדומים" במוח. למעשה המוח כולו עובד, כל הזמן. בדיקות של חילוף החומרים בתאי המוח הראו אף הם כי כל איזורי המוח מתפקדים אצל כולנו. המיתוס, על פי המאמר, מקורו ככל הנראה בנוכלים בתחילת המאה הקודמת שביקשו להוכיח לאנשים שלא הגיעו למלוא מימוש הפוטנציאל האישי.

 

2. צריך לשתות לפחות 8 כוסות מים מידי יום

האמת: אין כל הוכחה לכך שאנחנו זקוקים לכל כך הרבה מים. המיתוס הגיע ככל הנראה בהמלצות משנת 1945 מהמועצה האמריקנית לתזונה, לפיהן כל אדם צריך לצרוך 8 כוסות נוזלים ליום. במהלך השנים הומרה ההמלצה ל"מים". עם זאת, ההמלצות שכחו שגם פירות, ירקות, מרק, קפה ונוזלים אחרים שאנו צורכים במהלך היממה, נחשבים במכלול הנוזלים הנקלטים בגוף.

 

3. ציפורניים ושיער ממשיכים לצמוח לאחר המוות

האמת: רופאים רבים עדיין סבורים שהמיתוס הזה הוא נכון, אף שהוא לא הגיוני. ואכן, מדובר בשטות גמורה. מאחר שהעור הולך ומצטמק, השיער והציפורניים רק נראים בולטים מעל פני השטח. הם כמובן אינם ממשיכים לצמוח לאחר המוות ואף עתידים לנשור כליל ימים ספורים לאחר המוות.

 

4. שיער מגולח גדל מהר גס וכהה יותר

האמת: מחקר שנערך בשנת 1928 השווה בין צמיחת שיער באיזורים מגולחים, לצמיחתו באיזורים אחרים. התוצאות גילו כי השיער שהחליף את השיער המגולח, לא היה כהה או עבה יותר, ואף לא צמח מהר יותר. מחקרים חדשים יותר אישרו את הממצאים הללו. מה שקורה הוא שכאשר השיער מבצבץ לאחר גילוח הוא צומח כשבראשו קצה חד. במשך הזמן הקצה החד נשחק כך שהשערה עשויה להיראות עבה יותר ממה שהיא באמת. השיער עלול להיראות גם כהה משום שלא הספיק להתבהר מחשיפת קרני השמש.

 

5. קריאה באור עמום הורסת את העיניים

האמת: כל החוקרים לא הראו כל הוכחה לפיה קריאה באור עמום גורם לנזק כלשהו לעיניים. קריאה כזו עשויה לגרום לעייפות עיניים ולחדות ראיה מופחתת, אך אלה חולפים לאחר מנוחה.

 

6. אכילת תרנגול הודו גורמת לישנוניות

האמת: המיתוס הזה מאוד שכיח בארצות-הברית ובאירופה. כימיקל בבשר ההודו הקרוי טריפטופן, ידוע כגורם לישנוניות. אולם בשר הודו אינו מכיל יותר טריפטופן מבבשר עוף או בקר. ככל הנראה מקור המיתוס הזה הוא בארוחת חג ההודיה, בה נאכל ההודו יחד עם ארוחה גדולה ושמנה ביחד עם אלכוהול, שני אלמנטים הגורמים בעצמם לישנוניות.

 

7. טלפונים סלולריים מסוכנים בבית חולים

האמת: אין תיעוד של אף מקרה מוות הקשור לטלפונים סלולריים. אולם, חלק מהטלפונים הסלולריים עלולים לגרום לשיבוש קל וזמני של מכשירים רפואיים מסויימים. באחד המחקרים נמצא כי טלפונים סלולריים מפריעים לכ-4 אחוז מהמכשירים, אולם רק כשהסלולרי היה במרחק של פחות ממטר מהמכשיר. מחקר חדש יותר מהשנה הנוכחית שבדק 300 מכשירים רפואיים ב-75 חדרי טיפול בבתי חולים לא מצא כל הפרעה למיכשור רפואי. מעבר לכך, כאשר רופאים עושים שימוש בסלולרי, הם משפרים את התקשורת עם הצוות הרפואי והמטופלים - וכך, למעשה, מבצעים פחות טעויות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גלית קוסובסקי
ציפורניים. מה קורה להן אחרי המוות?
צילום: גלית קוסובסקי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים