שתף קטע נבחר

אולטימטום: ביום חמישי תבוטל השנה האקדמית

לפני חצות נגמרה בלא תוצאה פגישה בין סגל המרצים הבכיר, ועד ראשי האוניברסיטאות, שרת החינוך ונציגי האוצר. בתום הפגישה, הציב ועד ראשי האוניברסיטאות אולטימטום: אם לא יושג הסכם עד יום חמישי, תבוטל כל שנת הלימודים האקדמית. תמיר: המרחק בין הצדדים רב. יש לעשות מאמץ עילאי

שביתת המרצים נכנסת ליומה ה-87: אם לא תושג התקדמות במגעים עם המרצים עד יום חמישי הקרוב, יודיע ועד ראשי האוניברסיטאות על ביטול כל שנת הלימודים האקדמית. כך נמסר אמש לקראת חצות (יום ב') עם תום פגישה שנערכה באוניברסיטת בר-אילן בין סגל המרצים הבכיר, ועד ראשי האוניברסיטאות ונציגי משרד האוצר. בפגישה השתתפה גם שרת החינוך, פרופ' יולי תמיר.

 

לאחר שבועות ארוכים, שבהם שמרה תמיר על פרופיל נמוך בכל הנוגע לשביתת המרצים, היא הצטרפה לדיונים. "הדיונים יימשכו היום. אני חושבת שנצטרך בשעות הקרובות לעשות מאמץ עילאי כדי שהסמסטר לא יבוטל. זה יגרום לנזק בלתי ישוער לכולם. המרחק בין הצדדים רחוק יחסית. יש הבנות מסוימות, אבל עדיין לא מספיק כדי לסכם. יש מגוון מסלולים. אף אחד לא נותן כרגע מענה מלא לרצון של שני הצדדים. יש הכרה ששכר הסגל צריך לעלות. השאלה כמה ובאיזה סכום.

 

"הנושא הזה של דיון שכר נמצא מחוץ לתחום עיסוקו של משרד החינוך, ולכן אני לא יכולה להיכנס ולחתום. אני כן יכולה לנסות וללחוץ על כך שיגיעו להסכם, כי אני רואה סכנה עצומה לסטודנטים ולמערכת ההשכלה הגבוהה אם חלילה זה יקרה". תמיר הדגישה שהיתה שותפה לאורך התהליך, "אני לוקחת חלק בדיונים במטרה לקדם את המשא ומתן. בית הדין הארצי לעבודה נתן עוד שבוע לסיום השביתה וצריך לפעול בו".   

 

יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות, פרופ' משה קווה, אמר: "התכנסנו בדקה ה-89.999 וכלל לא ברור אם אנחנו מדברים על זמן שאול. צריך מעשה קוסמות כדי שמה שלא קרה במשך 84 יום, יקרה תוך 48 שעות. החלטנו להפסיק לתווך בין הצדדים מפני שאין לכך זמן. עד הפגישה מחר בצהריים האוצר יגבש עמדה לאן לדעתו הוא יכול ללכת. הפערים גדולים וההודעה שניתן לסגור אותם ב-48 שעות הקרובות היא אפשרות אחרונה למנוע חורבן.

 

"אני מדבר על מצוקה שלא היתה כמותה בתולדות ההשכלה הגבוהה. אנחנו צריכים להתמודד עם ביטול סמסטר ועם המשמעויות הכספיות, המשפטיות והניהוליות של כך. ביטול הסמסטר מעלה הרבה שאלות כספיות ומשפטיות. למשל, לאוניברסיטאות יש התחיבויות חוזיות לשימוש בחדרים בין הסמסטרים לגופים חיצוניים, קורסים וסמינרים, מערכת הביטחון ותלמידי חוץ. אם יקיימו לימודים בתקופה הזו, ייאלצו להפר חוזים".

 

הסטודנטים מתכננים תביעת ענק

המשא ומתן בין הצדדים התחדש לאחר שבית הדין לעבודה דחה את בקשת ראשי האוניברסיטאות להוציא צווי מניעה למרצים השובתים. מוועד ראשי האוניברסיטאות נמסר כי טרם התקבלה החלטה על ביטולו של הסמסטר. ראשי האוניברסיטאות איימו שאם לא יוצאו צווי מניעה, הם יבטלו את כל שנת הלימודים, בשל השיבושים בלוח השנה האקדמית. לפי שעה, האיום הזה עדיין תלוי ועומד. השרה יולי תמיר היתה מעורבת בשעתו במגעים בין הצדדים בתיווכו של יו"ר ההסתדרות, עופר עיני. 

 

התאחדות הסטודנטים הודיעה שתתבע 6.6 מיליארד שקל מאוצר המדינה ומהאוניברסיטאות, אם ימומש האיום לבטל את הסמסטר או את השנה כולה. יו"ר התאחדות הסטודנטים, איתי שונשיין, אמר כי "אנו נערכים לכל מצב שיהיה. אנו מקווים כי לא יבוטל הסמסטר, אך אם יבוטל, נדרוש מהאוניברסיטאות להחזיר את כל השכר לימוד שנגבה מציבור הסטודנטים".

  

הוא ציין שהתביעה תכלול "לא רק את שכר הלימוד, אלא את הנזק שנגרם לסטודנטים - אובדן הכנסה, תשלומי שכר דירה לריק, הוצאות נסיעות". ההחלטה לא להוציא צווי מניעה למרצים הגבירה את אי-הוודאות בקרב הסטודנטים, שקיוו לקבל תשובה כלשהי לגבי גורל הסמסטר. רובם מותחים ביקורת על הימשכות השביתה, אך חלוקים בדעותיהם לגבי השימוש בצווי המניעה כאמצעי לסיום השביתה. "המרצים חוצפנים. הם הרסו לנו את כל הסמסטר, והרסו לנו את כל השנה", אמרה ל-ynet נעה אשד, סטודנטית שנה ב' לתעשייה וניהול, מאוניברסיטת בן-גוריון.


פורסם לראשונה 14/01/2008 21:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יובל חן
השרה תמיר ונציגי הצדדים
צילום: יובל חן
הפגנת סטודנטים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים