שתף קטע נבחר

השופט טירקל: לא תמיד יש צורך בהמלצות אישיות

שופטי בית המשפט העליון בדימוס יעקב טירקל ויצחק זמיר חלוקים סביב מסקנות ועדת וינוגרד. טירקל משבח את חברי הוועדה על עבודה "מקיפה ויסודית". השופט זמיר מצר על כך שהוועדה לא הגישה המלצות אישיות: "אנשים צריכים להיות אחראים למעשיהם ולשלם את המחיר"

"אם ועדת חקירה באופן כללי מוצאת כי אנשים, ולא חשוב באיזה דרג, אחראים לכשל, חשוב שהיא תאמר זאת", כך אומר הערב (ה') שופט בית משפט העליון בדימוס, יצחק זמיר, על רקע לפרסום הדו"ח הסופי של ועדת וינוגרד לבדיקת כשלי מלחמת לבנון השנייה.

 

 

השופט זמיר סבור כי ועדות חקירה צריכות להגיש המלצות אישיות, אך הוא מסביר על כך במנותק מהתייחסות לדו"ח. "סיבה אחת היא שאנשים צריכים להיות אחראים למעשיהם. סיבה נוספת היא שאנשים צריכים לשלם באופן עקרוני את המחיר על מעשיהם", הדגיש השופט. 

 

בכל הנוגע לנושא האחריות אישית כנורמה ציבורית ראויה, ישנה תמימות דעים בין השופט זמיר לחברי ועדת וינוגרד. בדו"ח הסופי כתבה הוועדה כי ראוי שמי שנושא באחריות לליקויים משמעותיים ייקח אחריות. זמיר סבור כי "אם אדם בתפקיד ציבורי נכשל - ושוב ישנה שאלה אודות מה זה 'נכשל' - באופן שמצדיק הטלת מחיר אישי, אז יש לשקול את חומרת המעשה ואז גם את המחיר".

 

עם זאת, מציין זמיר כי בישראל "התרבות הזו לא מפותחת ולכן לא פעם זהו תפקיד של ועדת חקירה ולפעמים של בית המשפט. בסופו של דבר אלה כלים חברתיים שצריכים להיות מותאמים לחברה שבה הם פועלים. בחברה שיש בה שיטת בחירות שאינה אישית האדם אינו נותן את הדין באופן ישיר לבוחר שלו, ולכן יש תפקידים שונים לבית משפט או לוועדת חקירה. זאת, בשונה ממדינות כמו בסקנדינביה או באנגליה. שם ראינו שכאשר נפתחת חקירה נגד שר, הוא ישר מתפטר. בארץ צריך בית משפט שייקבע את זה כדי שהשר יתפטר".

 

לעומתו של זמיר, שופט בית המשפט העליון בדימוס יעקב טירקל מביע שביעות רצון מדו"ח וינוגרד. טירקל משבח את חברי הוועדה על עבודתם ואומר כי "הדיון היה מקיף ויסודי בכל הסוגיות שהובאו בפני הועדה. היא גם סטתה, במובן החיובי, לנושאים שלא הייתה חייבת לדון בהם, כמו למשל המורשת היהודית בעניין חטיפת השבויים".

 

טירקל מתרשם מהעבודה המעמיקה ודוחה הגדרות כמו כמו "דו"ח קשה, קל או פרווה". השופט מסביר: "זהו דו"ח מורכב מאוד, הן מבחינת התפרסותו והן מבחינת כניסתו לשאלות. הוא לא יכול לתת תשובות לכל הנושאים באופן דומה. לכל נושא יש את התשובה שמתאימה לו. יש חלקים בהם הוועדה משמשת בביטויים קשים ויש נושאים שהיא משתמשת בלשון רכה יותר".

 

השופט טירקל מברך את הוועדה גם על שבחרה לא לפרסם המלצות אישיות, אלא לנסות ולהכתיב נורמות התנהגות אתיות וציבוריות. "בישראל יש נטייה לקבוע את טיבן של ועדות החקירה לפי השאלה אם יש או אין המלצות אישיות ברורות לגבי מי שנתפס כאחראי לכשלים שנבדקו. במקרה זה ציינה הוועדה כי 'נטייה זו היא רעה בעינינו'. באותה רוח הם כותבים כי ההתאמה או הנחיצות של ההמלצות האישיות תלויה לא בעוצמת התחושות בציבור, אלא בנושא שנבדק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זמיר. אחריות לבוחר
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
טירקל. דיון מקיף ויסודי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים