שתף קטע נבחר

"אי אפשר לסנן את הרשת בזמן אמת"

לרגל הדיון המתחדש מחר (ב') על חוק סינון האתרים, הכין אגף ההנדסה של משרד התקשורת מסמך ובו הוא קובע כי סינון ברמה של הספקית לא ייתכן - והפתרון הכדאי והמצוי הוא תוכנות המותקנות אצל המנויים

לא ניתן לספק שירותי סינון על ידי ספקיות האינטרנט לכלל הגולשים מבלי לפגוע בחווית הגלישה, כך על פי מסמך היתכנות הנדסית של סינון תכני אינטרנט (להורדה כ-PDF), שהכין אגף ההנדסה של משרד התקשורת בראשות חיים גירון. זאת, על פי המסמך "עקב מגבלות טכנולוגיות של עיבוד נתונים המתקבלים בקצב גבוה מהאינטרנט בזמן אמיתי". 

 

המסמך הוכן על ידי משרד התקשורת לרגל דיון שיתקיים מחר (ב') בוועדת הכלכלה של הכנסת על חוק סינון האתרים (הידוע גם כהצעת חוק 892), המחייב את הספקיות להתקין לגולשים אמצעי סינון מפני תכנים פוגעניים ברשת, וכן קובע כי השר יכול לקבוע תקנות לפיהן הסינון ייעשה אצל הספקיות.

 

אגף ההנדסה מציין מנגד, כי "סינון תכני אינטרנט באמצעות תוכנה המותקנת במחשב האישי של המשתמש הסופי הינה השיטה הנפוצה והמקובלת בעולם". באגף מדברים על תוכנות סינון המעודכנות בזמן אמיתי מהרשת, ומציינים כי למרות שלא מדובר בביצועים מושלמים - התוכנות מספקות ביצועים ברמה גבוהה יחסית.

 

במסמך, הסוקר את כלל אפשרויות הסינון הקיימות, וכן את מצב הסינון במדינות העולם, נכתב עוד כי השיטה של רשימות לבנות ושחורות - כלומר רשימות המכילות אתרים מותרים או אסורים לגלישה, נחשבת לנחותה ביותר בשל המגבלות שלה, וחוסר היכולת לעדכן את הרשימה בהתאם למספר האתרים הקיימים בעולם.

 

אין פיתרון להיקפים מהותיים

עוד נכתב כי "כיום אין בנמצא בעולם פתרונות זמינים לסינון תכנים כולל ניתוח בזמן אמיתי עבור היקפים מהותיים בסדרי גודל של מאות אלפי מנויים". בישראל כיום למעלה ממיליון מנויי אינטרנט בישראל - המתחלקים על פני חמש ספקיות אינטרנט גדולות שאחרי תהליכי מיזוג שהתרחשו בחודשים האחרונים, יהפכו לשלוש ספקיות בלבד. המשמעות - סינון אצל הספקיות הוא בלתי אפשרי בישראל. עם זאת בחלק הסיכום במסמך מופיע סייג הגורס כי "אפשר כי בעתיד, עם רכישת נסיון בהקמת מערכות סינון דינאמיות בזמן אמיתי, יופעלו מערכי סינון מרכזיים אשר ישמשו היקף גדול של משתמשים".

 

אמצעים אחרים של גלישה מעבר לשימוש בדפדפן וצפיה באתרים גם הם מוזכרים במסמך, "עדיין בעת הזאת אין בנמצא פיתרון המבטיח סינון מוחלט של התכנים המתקבלים בדואר אלקטרוני, תכני צ'ט, תכני מצלמות רשת, ויישומי שיתוף קבצים ... יתר על כן, ככל שיוצעו לציבור ערוצי טלוויזיה שיועברו בקצב גבוה ברשת, הפתרונות המוכרים לסינון תכנים בזמן אמיתי לא יתנו מענה לסינון תכני טלוויזיה המתקבלים באינטרנט".

 

הלקוח חייב לבחור או לא לגלוש

בתחילה, הצעת החוק של ח"כ אמנון כהן מש"ס כללה בקשה להתקנת אמצעי זיהוי ביומטרי, ומכשהבינו במשרד התקשורת שמדובר בבקשה בלתי ישימה הגישו הצעה מרוככת בחודש יולי שאושרה על ידי וועדת שרים לחקיקה. על פי הנוסח האחרון שיוגש לדיון מחר בצהריים, ספקית אינטרנט תציע למנויים אפשרות לקבל תוכנת סינון, ללא תשלום נוסף על המנוי, אך יתאפשר לו גם שלא להתקין תוכנה כזאת. עם זאת, לקוח חדש שלא יודיע אם הוא מעוניין בתוכנת הסינון - לא יוכל לגלוש.

 

באשר ללקוחות חדשים - ספקיות האינטרנט תצטרכנה לפנות לכלל הלקוחות תוך 60 יום מכניסת החוק לתוקף, ולהציע למנויים שירות סינון תכנים - הלקוחות יצטרכו לתת תשובה במועד חידוש המנוי, או לא לקבל גישה לאינטרנט. במידה שהשר קבע כך בתקנות הפעלה של אמצעי הסינון על ידי הספקיות, השירות יינתן לכל לקוח שלא השיב אם ברצונו לקבל שירות סינון.

 

בסעיף ה' עוד נקבע כי שר התקשורת יוכל לקבוע הוראות לביצוע החוק, ובהן הגדרה של אמצעי הסינון, יידוע המנויים, וכן אופן זיהוי מנוי כבגיר על ידי הספקית. 

 

במקביל, תידון מחר הצעת החוק של חבר הכנסת אלכס מילר (ישראל ביתנו), המבקשת לחייב את הספקיות להודיע ללקוחות על דבר קיומם של אמצעי סינון, בדרכים נוספות מלבד שליחת הודעה לתיבת הדואר האלקטרוני של המנוי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הספקיות לא יכולות לסמנן בזמן אמת
צילום: index open
מומלצים