שתף קטע נבחר

"מתמחים בבתי"ח מבצעים פי 3 תורנויות מהמותר"

12 ואף 15 פעם בחודש נדרשים המתמחים להשלים יום עבודה של 26 שעות. מתמחה במחלקת ילדים: "בסוף התורנות כבר מאד קשה לתפקד". יו"ר ההסתדרות הרפואית: "הכשרתם נפגעת, המטופלים לא זוכים לטיפול מיטבי, המצב לא יכול להימשך"

בבתי חולים מסויימים נדרשים מתמחים לבצע 12 ואף 15 תורנויות בחודש, כמות כפולה ואף משולשת ממכסת התורנויות המותרת. המתמחים שעושים את מספר התורנויות הרב ביותר הם בעיקר אלו שעובדים במחלקות הילדים ובבתי החולים בפריפריה, אך הבעייה מחמירה ומתפשטת לבתי חולים נוספים. 

 

"לאור כמות התורנויות נפגעת הכשרתם של המתמחים בצורה משמעותית ביותר ומובן כי המצב הנוכחי פועל גם לרעת המטופלים אשר לא זוכים לטיפול מיטבי ולרצף טיפולי כנדרש", כותב ד"ר יורם בלשר, יו"ר ההסתדרות הרפואית במכתב ששלח בנושא לפרופ' אבי ישראלי, מנכ"ל משרד הבריאות. 


לא מקבלים ימי מנוחה במשך כמה שנים (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

במכתבו מציין בלשר כי המצב הנוכחי פוגע בתפקוד המחלקות ובתוכנית ההתמחות של הרופאים ומציין כי הסיבה המרכזית לעומס המוטל על המתמחים היא מחסור קשה בכוח אדם בבתי החולים. "המצב הנוכחי לא יכול להימשך", כותב בלשר.  

 

בהסכמים הקיבוציים של הרופאים נקבע כי מתמחה בשנתיים הראשונות להתמחותו יבצע עד שש תורנויות בחודש, בשנתיים שלאחר מכן יבצע עד חמש תורנויות בחודש ומהשנה החמישית להתמחות יבצע עד ארבע תורנויות בחודש. התורנות מתחילה ב-16:00 בתום יום עבודה בן 8 שעות ונמשכת עד למחרת ב-10:00, כך שמדובר ב-26 שעות של עבודה רצופה. 

 

ט', מתמחה במחלקת ילדים בבית חולים במרכז הארץ, עושה באופן קבוע עשר תורנויות בחודש. "ברור שיש הבדל בערנות ובסבלנות לחולים בסוף התורנות. מאד קשה לתפקד. אתה סוחב אתך לא רק חוסר בשעות שינה אלא גם את עומס העבודה". לדבריו, המתמחים משתדלים שאיכות הטיפול לא תיפגע למרות העייפות. "כיוון שאני מודע למצב אני בודק את עצמי יותר פעמים כדי לא לשגות. אבל אין ספק שבמצב הזה אתה הופך להרבה פחות סבלני כלפי החולים. אני לא מכיר מתמחים שעושים רק שש תורנויות. במחלקות הילדים ברוב בתי החולים בארץ עושים המתמחים שמונה תורנויות ולפעמים עשר תורנויות בחודש". 

 

ט' מציין כי פעמים רבות התורנויות מתקיימות ביום שישי או בשבת וכך נגזל יום המנוחה היחיד של העובד. "ככל שיש יותר תורנויות יש יותר עבודה בסופי שבוע. זה מצב של עייפות כרונית, כאשר למשך כמה שנים לא מקבלים את ימי המנוחה". 

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה "הנושא מטופל מול בתי החולים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
יום עבודה של 26 שעות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים