שתף קטע נבחר

למרות הכשלים בפקיעין, רק הערה למפקד המחוז

ועדת הבדיקה המשטרתית קבעה כי הפיקוד הבכיר כשל בהכנות ובניהול המבצע מול המתפרעים בפקיעין באוקטובר אשתקד. חלק מהמפקדים בשטח לא שלטו על הכוחות ולא וידאו שהשוטרים מצוידים באמצעי מיגון. המפכ"ל אמר כי השוטרים לא עמדו במבחן, הדיח שני מפקדים בכירים, אך לא קיבל את כל ההמלצות

ועדת הבדיקה המשטרתית לאירועי פקיעין מצאה שורה של כשלים מהותיים בשלב ההכנות למבצע ובמהלכו, בקרב הפיקוד הבכיר של המחוז הצפוני של המשטרה. למרות הכשלים המתפרסמים היום (ה'), החליט מפכ"ל המשטרה, רב ניצב דודי כהן, להסתפק בהערה למפקד המחוז הצפוני, ניצב שמעון קורן. מלבד שני קצינים בכירים שהודחו, כולל דו"ח הוועדה מסקנות והמלצות אישיות כלפי עשרה שוטרים נוספים שנטלו חלק במבצע.

 

המהומות בפקיעין פרצו בסוף חודש אוקטובר 2007, לאחר שהתושבים התרעמו על הקמת אנטנה סלולרית בפקיעין החדשה. המשטרה נכנסה ליישוב והתעמתה עם התושבים, ובמסגרת המהומות נפצעו 29 שוטרים, 13 אזרחים ומספר אנשי מד"א. שני בני אדם, שוטר ותושב היישוב, נפצעו קשה. שוטרת שנקלעה לכפר הוחזקה בידי התושבים וחולצה בתיאום עם אנשי דת.

 

למחרת האירועים הוקמה ועדת בדיקה בראשות ניצב בדימוס דוד קראוזה, כדי לבחון את התנהלות כוחות המשטרה והמפקדים ואת ההיערכות לקראת המבצע. הוועדה לא עסקה בסוגיית השימוש בנשק חם על-ידי השוטרים ונסיבות פציעתם של האזרחים, שנחקרה על-ידי המחלקה לחקירות שוטרים.

 

ועדה הבדיקה קבעה, כי המבצע המשטרתי בפקיעין לא השיג את מטרותיו וכי תוצאותיו היו קשות. לדעת הוועדה, הגורם לכישלון טמון בפגיעה בגורם ההפתעה בשל חשיפת המבצע מבעוד מועד. המבצע נכשל, בין היתר, משום שלא הוכנה עבודת מטה סדורה וכי תכנית המבצע לא תאמה את תמונת המודיעין.

 

בנוסף, קובעת הוועדה, כי סמוך לתחילת המבצע שונתה הגדרת המשימה וכי נתגלה פער בהבנת המשימה על-ידי שוטרים ומפקדים. לדעת הוועדה, השוטרים נשארו ללא מענה פיקודי הולם בעיצומן של הפרות הסדר משום שהפיקוד והשליטה לקו בחסר בכל הרמות.

 

המפקדים כשלו בתפקידם

דו"ח הוועדה כולל מסקנות והמלצות אישיות לחיוב ולשלילה כלפי 12 שוטרים. כל המלצות הוועדה כפופות לשימוע שייערך לקצינים הנוגעים בדבר וההחלטה על העברת קצין בכיר מתפקידו מוטלת לפתחו של השר לביטחון פנים, אבי דיכטר. הוועדה קבעה כי למפקד המחוז הצפוני, ניצב שמעון קורן, היתה אחריות כוללת על המבצע, אחריות ישירה לניהול משברים וקבלת החלטות מהותיות.

 

מפכ"ל המשטרה קבע כי קורן קיבל אמנם אחריות על כל האירועים, הן בהכנות למבצע והן במהלכו, אך לדעתו הדבר נועד לצורך מתן גיבוי לפקודיו. המפכ"ל החליט להעיר הערה פיקודית לקורן על אחריותו הכוללת למבצע, מעצם היותו מפקד המחוז. בשבוע שעבר, במהלך סיכום שנתי של מחוז צפון בעפולה, אמר כהן כי הוא נותן גיבוי מלא לקורן וכי הוא יישאר בתפקידו בשלוש השנים הקרובות.

 

בעניינו של מפקד מרחב גליל, תת-ניצב ניר מריאש, קבעה הוועדה כי הוא נושא באחריות ישירה למבצע. הוועדה מצאה כי מריאש אחראי לכשלים מהותיים, הן בשלב ההכנות למבצע והן במהלכו, והמליצה כי לא יוכל לשמש בתפקיד פיקודי-יעודי במשך שנתיים. המפכ"ל החליט למנותו לתפקיד ראש מחלקת מינהל טכנולוגיה במטה הארצי של המשטרה. 


המהומות בפקיעין. השוטרים לא צוידו במיגון (צילום ארכיון: רויטרס)

 

הוועדה קבעה כי קצין אגף מבצעים במרחב גליל, סנ"צ יוסי בן-חמו, אחראי לכשלים בשלב ההכנות של המבצע ובמהלכו והמליצה להעבירו מתפקידו לתפקיד שאינו פיקודי-יעודי למשך שנתיים, משום שלא שימש כמפקד המבצע בפועל. מפכ"ל המשטרה קיבל את המלצות הוועדה בעניינו.

 

הוועדה המליצה להעיר הערה פיקודית למפקד יחידת ארז, רפ"ק אילן נתנאל, בשל כשלים שנתגלו בתפקודו. נתנאל לא וידא שהכוחות בפיקודו מצוידים באמצעי מיגון, לא העביר תמונת מצב עדכנית בזמן אמת ולא היתה לו שליטה מלאה על הכוחות תחת פיקודו. עם זאת, המפכ"ל החליט שלא לקבל את המלצת הוועדה.

 

בנוסף, המליצה הוועדה להעביר מתפקידו את מפקד יחידת ארבל, רפ"ק חמיד שאגוג, בשל כשלים שנתגלו בתפקודו ואשר התבטאו בעזיבת הכוח שבפיקודו ואי חבירתו אל הכוח מאוחר יותר. כוח זה היה מעורב באירועים קשים, היה במצוקה, שוטרים רבים נפגעו ואף נחטפה שוטרת. כמו כן, מצאה הוועדה, כי הקצין נתן באופן מכוון הנחיות לכוחות תחת פיקודו שלא להצטייד באמצעי המיגון הנדרשים.

 

המליצה להעניק תעודות הוקרה

הוועדה מצאה גם כמה נקודות אור בפעילות המשטרה והמליצה להעניק שורה של עיטורים ותעודות הוקרה לארבע שוטרים ולשוטר לשעבר על פעילותם. בין היתר, הומלץ להעניק תעודות הוקרה לרפ"ק מוחמד דיב ולרב סרן ענאן עבאס, שסייעו והגנו על השוטרת ליאת דאודי.

 

הוועדה קבעה כי גם התושבים נושאים באחריות ישירה על האירועים. עם זאת, היו תושבים שסייעו למשטרה וכאלה שסיכנו את חייהם כדי לעזור לשוטרים. המשטרה ממליצה להעניק לחלקם תעודות הוקרה.

 

מפכ"ל המשטרה אמר בתגובה להמלצות הוועדה: "אני נושא באחריות העליונה לכל פעולה ואירוע בו מעורבת המשטרה, כמו גם לכשלים ולתקלות. משטרת ישראל והמחוז הצפוני נחשפו במהלך אותו יום למבחן הציבורי וליכולתנו לאכוף את החוק ולא עמדנו בהם, כפי שמצופה מאיתנו".

 

חברי כנסת מהשמאל, במיוחד מקרב הסיעות הערביות, גינו את התנהלות המשטרה לאחר האירועים, בטענה כי הפעילה אלימות מופרזת, תוך שימוש באש חיה. בתחקיר הראשוני של המשטרה עלה כי השוטרים אכן פתחו באש חיה לעבר המפגינים, וזאת משום שלטענתם היו נתונים בסכנת חיים. האירועים העלו שוב את שאלת הברית שנרקמה בין הדרוזים לבין מדינת ישראל, בדגש על הפערים החברתיים והכלכליים בין האוכלוסיה הדרוזית לבין האוכלוסיה היהודית.

 

ראש מועצת פקיעין, מוחמד חיר, אמר בתגובה לפרסום הדו"ח כי החלק החשוב הוא זה שקובע כי המשטרה לא פעלה כשורה בעת שנכנסה לכפר. "המשטרה האשימה בראש ובראשונה את תושבי הכפר באחריות למקרה. לא היו התפרעויות בפקיעין לפני שהמשטרה נכנסה לכפר", אמר. בהתייחסו להחלטת המפכ"ל להעיר הערה פיקודית לקורן, אמר חיר כי על אף שמלכתחילה דרשו ראשי הציבור הדרוזי להדיח אותו ואת מפקד מרחב גליל תנ"צ ניר מריאש, הם מסתפקים גם בהערה זו.

 

בהכנת הידיעה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קסדת שוטר מגואלת בדם
באדיבות מחוז צפוני של המשטרה
חלון שנופץ במהומות
צילום: עידו בקר
ניצב קורן. הערה פיקודית
צילום: דורון גולן
צילום: חגי אהרון
תת-ניצב מריאש. אחריות ישירה
צילום: חגי אהרון
מומלצים