שתף קטע נבחר

בהריון מה עדיף: בדיקת סיסי שלייה או מי שפיר?

בדיקת סיסי שלייה עשוייה לאתר מחלות גנטיות בשלב מוקדם של ההריון ובמקרה הצורך ניתן לבצע הפלה יזומה בשלב מוקדם. החסרון: הסיכון להפלה גבוה פי שניים בהשוואה לבדיקת מי שפיר

בדיקת סיסי שיליה פחות נפוצה מבדיקת מי שפיר והיא מתבצעת בשבוע 10 עד 12 של ההריון. במהלך הבדיקה, נלקחת דגימה קטנה של השלייה העוברית

לבדיקה. את התאים המתקבלים בדגימה זו ניתן לבדוק מייד, או לאחר גידולם בתרבית.

 

בבדיקת סיסי השלייה ניתן לבצע את כל הבדיקות המתבצעות בבדיקת מי-שפיר, פרט לבדיקות החלבון העוברי, שנמצא בנוזל מי השפיר ומשמש לזיהוי מומים מבניים בעובר, בעיקר מומים במערכת העצבים.

 

מהם היתרונות של בדיקת סיסי שלייה?

היתרון הגדול של בדיקה זו הוא שהתשובה מתקבלת בשלב מוקדם של ההריון. אם מתקבלת תוצאה לא טובה, ניתן לסיים את ההריון בבפעולה קלה יחסית של

גרידה. לעומת זאת, סיום הריון בשלבים מאוחרים של ההריון (שבועות 19 עד 21) הוא מסובך יותר, ארוך יותר וקשור ביותר סיכון, אי נוחות וכאבים לאישה.

 

מהם החסרונות של בדיקת סיסי שלייה?

  1. הסיכון להפלה כתוצאה מהבדיקה עצמה הוא כאחוז עד שניים. מדובר בשיעור הגבוה בערך פי שניים מהסיכון להפלה לאחר ביצוע בדיקת מי שפיר.
  2. לעתים מתקבלות תוצאות לא ברורות ולא ניתן להסיק מהן האם העובר אכן סובל מבעיה או מחלה גנטית, או שמדובר בבעיות טכניות, שקשורות למעבדה. במקרים אלו, מתעורר הצורך בבדיקות נוספות אחרות, כגון בדיקת מי שפיר או בדיקת דם עוברי.

 

מה עדיף - בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שלייה?

הרופאים עשויים להמליץ על בדיקת סיסי שלייה, כאשר הם מזהים סיכון גבוה לבעיה גנטית, וכן אצל נשים מעל גיל 40, או כאשר מתקבלת תוצאה לא תקינה מהבדיקה לשקיפות עורפית.

 

  • ד"ר רוני לוי הוא מנהל חדרי לידה ומיון יולדות במרכז רפואי קפלן, מקבוצת כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
סיסי שלייה. בדיקה חשובה עם סיכון
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
לאתר הכללית - ליחצו כאן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים