שתף קטע נבחר

שרי החוץ הערבים אישררו את "היוזמה הערבית"

בדיונים המכינים לכינוס הפסגה הערבית בדמשק בסוף השבוע, הוחלט לאשר פעם נוספת את יוזמת השלום הסעודית, שאומצה בידי מדינות ערב ועיקרה: נסיגה ישראלית לקווי 1967 בתמורה להכרה ערבית כוללת בישראל. אמש אמר על המהלך ראש הממשלה, אולמרט: "היוזמה הערבית במלואה רלוונטית"

שרי החוץ הערביים המכונסים בדמשק החליטו הערב (יום ה') בפגישת העבודה הראשונה שלהם לקראת כינוס הפסגה הערבית בשבת, לאשרר את יוזמת השלום הערבית. המהלך אומץ לראשונה בפסגה הערבית בביירות במארס 2002. 

 

שר החוץ הסורי, ואליד אל-מועלם, האשים את ארה"ב בניסיון לפגוע בוועידה. "אני רואה את המאמצים האמריקנים כניסיון לפגוע בוועידה. זה הוכח ללא כל ספק והוכרז על ידי דובר מחלקת המדינה האמריקנית, שאמר כי מנהיגים ערביים צריכים לחשוב לפני שהם מסכימים להשתתף בוועידה", אמר והוסיף כי מאמצי ארה"ב לא ישפיעו על הוועידה.

 

אשרור היוזמה הערבית עומד בניגוד לדבריו של מועלם, שרמז כי קיימת אפשרות שבמהלך הדיונים תיבחן מחדש היוזמה הערבית וזאת "אם ישראל לא תוכיח את רצונה לכונן שלום במזרח התיכון".

  

דובר מטעם משרד החוץ המצרי מסר לרשת "אל-ג'זירה" כי שרי החוץ הערביים החליטו בפגישת העבודה שלהם בדמשק, שם הם עמלים על ניסוח הודעת הסיכום של הפסגה הערבית, לאשר את הסעיף העוסק ביוזמת השלום.

 

תת-מזכ"ל הליגה הערבית לעניינים פלסטינים, מוחמד סביח, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי שרי החוץ הערביים הסכימו "לשוב ולהעלות את היוזמה בזירה הבינלאומית וזאת כדי להדגיש את נחישותם של הערבים למצוא פיתרון לסכסוך הערבי-ישראלי וכן לקיים פגישה בקרוב של ועדת יוזמת השלום הערבית של הליגה הערבית בדרג של שרי חוץ".

  

גם שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מאליכי אישר כי שרי החוץ אשררו את היוזמה. "אין שום פעולה להקפאת יוזמת השלום הערבית, אלא קשירתה ביוזמה לביצוע מחוייבויותיה של ישראל", אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית.  

 

אולמרט, אמש: היוזמה רלוונטית

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר אמש כי הוא רואה את היוזמה בחיוב. "היוזמה הערבית במלואה רלוונטית. נקודה. אינני רוצה להתייחס לחלקים ממנה", אמר בהתייחסו לשאלה בעניין החלק הנוגע לשלום עם סוריה בתמורה לגולן.

 

בעניין האפשרות לשיחות עם דמשק על הסכם בין המדינות, אמר ראש הממשלה: "אמרתי שאנו מוכנים לשלום עם סוריה. אני מקווה שהם רוצים שלום איתנו ואני מקווה שכשאנו נעשה זאת אתם לא תראו זאת", אמר ברמזו לכך שהיה מעדיף משא ומתן חשאי.

 

יוזמת השלום הסעודית היא תוכנית להסדר שלום כולל וסופי בין ישראל לבין מדינות ערב.

במארס 2002 הועלו עיקרי היוזמה בפסגת הליגה הערבית שנערכה בביירות, שם אושרה על-ידי 22 מדינות ערב, והפכה ל"יוזמת השלום הערבית". במרכז היוזמה נסיגה ישראלית לקווי 1967 בתמורה להכרה ערבית כוללת במדינת ישראל, "יחסים נורמלים בין ישראל למדינות ערב" ופתרון בעיית הפליטים "בהתאם להחלטות האו"ם. המהלך אושרר בידי שרי החוץ של מדינות ערב לפני שנה בדיוק.

 

שר החוץ הסעודי, הנסיך סעוד אל-פייסל, אמר לפני כחודש כי היעדר תגובה מצד ישראל על יוזמת השלום הערבית, תגרום למדינות ערב לבחון שוב את עמדתן "אנו מקווים שתגובת ישראל ליוזמה תהיה חיובית כדי למנוע תסכול וייאוש בקרב מדינות ערב", אמר הנסיך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
אל מועלם. נשמע אחרת בצהריים
צילום: איי אף פי
מומלצים